fbpx AKS-sykepleiere kan veilede nyutdannede til å møte utfordringene i helsetjenesten Hopp til hovedinnhold

Avansert kliniske sykepleiere kan veilede nyutdannede sykepleiere til å møte utfordringene i helsetjenesten

Avansert kliniske sykepleiere har evne og kompetanse til kritisk tenkning og analyseferdigheter. De kan vise profesjonelt lederskap. De har kompetanse til å guide og motivere ansatte, pasienter og pårørende. Og de har muligheter til endring og utvikling i praksis og tjenester. 

Avansert kliniske sykepleiere kan ha en gruppelederfunksjon som delegerer og håndterer ulike situasjoner. De har kompetanse til å veilede og styrke andre sykepleiere. De skal kunne koordinere oppgaver og ansvar på arbeidsplassen og jobbe tverrfaglig. Man har erfart gjennom ulike omorganiseringer at slike endringer må forankres i all ledd i organisasjonen. Sykepleiere trenger å opprettholde sin kompetanse slik at vi kan beholde og motivere medarbeidere. 

Sykepleiermangelen, høyt trykk på arbeidsoppgaver og lav bemanning er noen av de vanligste utfordringer i klinisk praksis, og det er noe nyutdannede sykepleierne vil møte.

Jobben oppleves krevende

I flere tiår har både politikere og helsetjenesten pekt på at andelen eldre øker, og at det mangler sykepleiere. Flere innbyggere har fått bedre helse, og flere lever lengre. Som et politisk mål skal flere bo hjemme så lenge som mulig. 

Hvis vi ser tilbake i tid, var sykehjem fortsatt et sted å bo for eldre med moderat hjelpebehov. Hjemmetjenesten hadde ikke det presset som beskrives nå. I dag har pasientene ofte komplekse utfordringer med mange sykdommer. Antall dager å være på sykehuset er redusert til maksimalt 2–3 dager, og deretter behandles pasientene videre i andre deler av helsetjenesten. 

Pasientene blir utskrevet fra sykehus til korttidsopphold eller hjemmet og ofte reinnlagt på sykehuset. Det har sin årsak i mangelfull oppfølging og kompetanse eller forverring av allmenntilstanden. I denne sirkelen jobber sykepleiere, og arbeidsoppgavene krever stadig høyere kompetanse. På den annen siden er bemanningen lav. Følelsen av plikt og ansvar fører til at jobben oppleves krevende. Arbeidshverdagen krever energi, motivasjon og godt samarbeid med mange aktører.

Må lytte til utfordringene

Helsevesenet spiller en viktig rolle når det gjelder kriser. Historien har vist at i en nasjonal krise stiller befolkningen ofte opp, som for eksempel under pandemien. Da trenger vi erfarne sykepleiere til å veilede og forbedre tjenesten. Vi hører ofte at det er mangel på sykepleiere, at arbeidsmengden er for stor, at bemanningen er lav, og at mange er misfornøyd med lønnen. 

En forskningsrapport viser at flere sykepleiere velger å forlate yrket for å jobbe med helt andre ting – eller for å jobbe på et administrativt nivå. Under pandemien spilte avansert klinisk sykepleiere og sykepleierne en stor rolle. De erfarne hjalp de nye til å møte de store utfordringene i hverdagen. Det var en tøff periode. Spørsmålet er hva som kreves for å beholde sykepleiere? 

Avansert kliniske sykepleiere har evne og kompetanse til kritisk tenkning og analyseferdigheter. De kan vise profesjonelt lederskap. De har kompetanse til å guide og motivere ansatte, pasienter og pårørende. Og de har muligheter til endring og utvikling i praksis og tjenester. 

For å se effekt i arbeidet er det viktig at sykepleiere blir anerkjent og sett for det de gjør. Utdanner man sykepleiere som imøtekommer samfunnets behov?

Det er viktig å lytte til de utfordringene vi faktisk står i og komme frem til gode løsninger. Erfaring og kompetanse er noe som hver enkelt får i løpet av karrieren. Det tar tid og krever oppmuntring, og når vi mister erfarne sykepleiere, blir kvaliteten i tjenesten svekket. 

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Athithan Kumarasamy

Sykepleier
1 måned 2 uker siden

Ja, helsetjenesten trenger erfarne pleiere og enig i at AKS Sykepleiere kan utgjøre en forskjell. Aller helst ønsker jeg at Sykepleiere får en slags turnus som leger men mye kortere tid slik at de høster gode refleksjoner og erfaringer før de slippes ut til å møte de utfordringene vi som samfunn har akseptert med å lage. Politikerne har i ca 30 år vist om denne bølgen men ikke gadd å gjøre noe, uansett parti. De mangler skolegang og det viste jo en undersøkelse nylig. Har du folk uten utdanning, kompetanse og livserfaring, vil du få slike hodeløse som fatter vedtak om ting de ikke aner.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse