fbpx Til eldreministeren fra en sykepleierstudent Hopp til hovedinnhold

Til eldreministeren fra en sykepleierstudent

Ufaglærte på vakt på sykehjem.
VIL GJERNE: – Det er ikke uvilje mot å jobbe med eldre mennesker som gjør at så få sykepleiere jobber i eldreomsorgen, skriver kronikkforfatteren. Bildet er fra Vinderen bo- og servicesenter. Foto: erik m sundt

Jeg vil veldig gjerne jobbe på sykehjem, men ikke for enhver pris, skriver Marte Haukelien-Mostraum.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

Jeg har lenge vært blant de 2 prosentene av sykepleierstudenter som ønsker å jobbe på sykehjem når jeg er ferdig utdannet. Nå er jeg ikke så sikker lenger.

Jeg har jobbet som assistent på sykehjem i mange år og har lenge sett at gapet mellom hva vi burde gjøre, og hva vi har tid til å gjøre, blir større. Jeg har sett at sykepleierne får stadig dårligere arbeidsvilkår og flere arbeidsoppgaver – uten at de får høyere lønn av den grunn. Og ikke minst har jeg sett eldre som ikke får forsvarlig helsehjelp, og som lever det jeg vil kalle et uverdig liv.

Jeg har løpt, og forsøkt å gjøre en best mulig jobb, i den tro at jeg har blitt satt pris på (av politikerne), og i tro på at forholdene ville bli bedre – slik politikere fra alle partier lover. Nå skjønner jeg at jeg har levd i en illusjon.

Små stillinger og dårlig lønn

Det er mange hendelser som har ført til denne konklusjonen. Det som imidlertid helt har fratatt meg troen på bedring – sammen med motivasjonen til å jobbe i eldreomsorgen når jeg blir ferdig utdannet sykepleier – er utspillet fra vår nye eldreminister Åse Michaelsen om at sykepleiere må jobbe flere helger for å få høyere stillinger.

LES:  Eldreministeren vil ha tøffere helgeturnus for sykepleiere i eldreomsorgen

Man må spørre seg om eldreministeren faktisk er interessert i å bedre forholdene i den offentlig finansierte eldreomsorgen.

Har dere tenkt på hva som er grunnen til at ikke flere sykepleiere ønsker å jobbe i eldreomsorgen?

Har dere tenkt på hva som er grunnen til at ikke flere sykepleiere ønsker å jobbe i eldreomsorgen, og hvorfor det er så vanskelig å få dekket opp helgeturnusen? Det er ikke uvilje mot å jobbe med eldre mennesker som gjør at så få sykepleiere jobber i eldreomsorgen.

Mange prøver seg, men finner ut at de er helt alene om oppgaver og ansvar. De mangler fagmiljø hvor de kan få støtte, og hvor de kan føle at de faktisk har mulighet til å gi de gamle et godt og verdig liv så langt det lar seg gjøre. I tillegg blir de tilbudt deltidsstillinger som ikke er til å leve (eller få lån) av, vikariater og dårlig lønn i forhold til det viktige arbeidet de gjør.

Lytt til sykepleierne

Hvis denne regjeringen, med eldreminister Åse Michaelsen i spissen, er interessert i å gjøre noe med manglene i eldreomsorgen, bør den søke kunnskap om hvilke utfordringer som finnes der, og hva som kan gjøre den attraktiv for kompetente, faglig ambisiøse sykepleiere.

For eksempel: fulle stillinger, høyere grunnbemanning som gjør det mulig å holde en høy faglig standard, mulighet til kontinuerlig kompetanseheving for å ivareta den økte kompleksiteten i oppgaver etter samhandlingsreformen, å kunne ivareta de eldres behov utover bare primærbehov, og avdelingsledere som er faglige ledere og ikke bare administrasjonens forlengede arm.

Jeg kommer ikke til å ofre meg selv for dette.

Lytt til hva sykepleiere, forskere, sykepleierforbundet, Helsetjenesteaksjonen og Verdig eldreomsorg forsøker å formidle, i stedet for å komme med billige løsninger som helt klart vil få motsatt effekt av det man hevder at man ønsker å oppnå.

Jeg vil veldig gjerne jobbe på sykehjem, men ikke for enhver pris. Jeg kommer ikke til å ofre meg selv for dette. En forsvarlig, god eldreomsorg er til syvende og sist deres ansvar, ikke mitt.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.