fbpx Roboter gir bedre eldreomsorg Hopp til hovedinnhold

Roboter gir bedre eldreomsorg

Bildet viser en robot som hjelper til med å forberede mat

Japan er muligens det industrialiserte land i verden hvor stadig flere eldre trenger omsorg fra kompetente arbeidstakere i førstelinjen. Eldreomsorgen i Japan benytter allerede ulike former for roboter for å lette arbeidet og bedre servicen. 

Roboter er blitt et vanlig hjelpemiddel. Det er feil å tro at en slik utvikling gjør pleien mekanisk og kald. Det viser seg at jo mer man anvender intelligente roboter, jo flere kompetente arbeidstakere kan man tilby de eldre. Sammenhengen er enkel. Arbeidstakere i eldreomsorgen får bedre arbeidsdager når roboter anvendes. På denne måten skjer to ting. For det første øker omsorgsarbeiderens produktivitet uten at belastninger og stress øker. For det andre øker arbeidstilfredsheten, og flere vil inn i omsorgsyrker.

Japan er den største roboteksportøren

En konsekvens av denne utviklingen er at Japan produserer mange roboter til eldreomsorgen. Landet produserer flere pleieroboter enn noe annet land. Denne utviklingen har ført til at det har blitt en tettere relasjon mellom eldreomsorgen, universiteter og robotprodusenter om forskning, utvikling, design og utprøving av ulike roboter til eldreomsorgen.

Japan er blitt en av de største eksportørene av disse robotene til den voksende eldre befolkningen rundt om i verden. Man kan se at intelligente roboter og klassiske løfteroboter er utviklet der etterspørselen har vært størst –og der betingelsene for å utvikle dem har vært til stede.

I en miniatyrkontekst viser dette at transformasjonen fra klassisk industriproduksjon til høyteknologisk produksjon skjer der hvor de institusjonelle forhold ligger til rette for det – og hvor etterspørselen er stor. Denne utviklingen viser også at det tar tid å omstille produksjonsapparater fra én tilstand til en annen. 

Den ene tilstanden er klassisk industriproduksjon hvor Japan var ledende på 1980- og 1990-tallet. Sakte, men sikkert har Japan transformert økonomien til en mer innovativ og kreativ høyteknologisk industriutvikling.

Et eksempel til etterfølgelse?

Vi kan se transformasjonen i japansk økonomi ved å studere for eksempel teknologiselskapet Panasonic. Det var et klassisk selskap som eksporterte produkter til USA, Kina og Europa. Panasonic har nå salet om og produserer også roboter til eldreomsorgen. Hjemmemarkedet la grunnlaget for at Panasonic etter hvert kunne eksportere denne teknologien til en aldrende befolkning i USA, Kina og Europa.

Panasonic etablerte tette relasjoner til japanske universiteter for å utvikle roboter til eldreomsorgen. Selskapets visjon er blant annet å gjøre de eldre i stand til selv å bevege seg uten redsel for å falle. Under disse betingelsene er intelligente roboter sammen med kompetente arbeidstakere i førstelinjen bedre i stand til å løse utfordringene enn noen gang før for den eldre delen av befolkningen.

Kan Panasonic være et eksempel til etterfølgelse for teknologivirksomheter i Norge?

Innlegget ble først publisert i Nordnorsk debatt.

2 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Sunniva

Sykepleierstudent
3 måneder siden

En ting er å bruke roboter for å frigjøre ressurser. Men hvordan opplever pasientene det? Og hvordan har de det? Hvordan plukker man opp viktig informasjon fra observasjoner hvis stellet utføres av roboter?

Hugenschmitt

Sykepleier
2 måneder 3 uker siden

Får man håpe at denne teknologien blir valgt nasjonalt og dermed ikke blir til et kaos der hver kommune velger sine roboter? Blir disse robotene mer brukervennlige (ang. ansatte) enn Gerica? Er slett ikke bekymret for bruker eller/og beboer på sykehjem: Roboten vil ha godt norsk språk, forstå godt norsk (litt usikker med dialekt...), ha rett holdning (rett programmering utelukker all form for krenkelse) og ikke sitte nesa på androiden sin ved siden av den alene gamle damen ...De bil kjenne igjen ansiktene, huske navn og bursdagen, og hilse adekvat. De vil kunne norske tradisjonnelle sanger, blir doktor i norsk kultur og ikke glemme flaget...
Roboten på bildet er akkurat det ingen vil ha: den er stygg og perfekt umennneskelig, men bare husk de første el-bilene!
Gleder med i de gradene: Velkomme til deg, digital kollega! Helt sikkert du deltar i best arbeidsmilojø!

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse