fbpx Flere jordmødre og helsesøstre i kommunene Hopp til hovedinnhold

Flere jordmødre og helsesøstre i kommunene

Liten baby som gjesper mens han/hun får kos av mor og far.

– Det går riktig vei, men det går for tregt, sier leder for Landsgruppen av helsesøstre NSF.

Ifølge nye tall fra SSB har det vært en vekst på 134 helsesøstre og 46 jordmødre på helsestasjonene og i skolehelsetjenesten fra 2016 til 2017.

Til sammenlikning økte årsverkene for helsesøstre med 118 forrige år, mens det året før der igjen ble meldt om en økning på 135.

For jordmødre var tallene 39 flere årsverk for perioden 2015 til 2016, mens det året før var en økning på 35.

Lavterskeltilbud

– Regjeringen har gjennom flere år satset på å bygge opp et godt lavterskeltilbud til barn, unge og familier i kommunene, kommenterer helseminister Bent Høie gjennom en pressemelding.

Han hevder videre at de nye tallene viser at regjeringens politikk fungerer.

– Helsestasjons- og skolehelsetjenesten er spydspisser i det forebyggende arbeidet og innen psykisk helse, og har ansvaret for å følge opp kvinner og familier i barselperioden, sier Høie.

Et samlet fagmiljø

Helseministeren hadde torsdag et møte med blant annet Jordmorforbundet, Landsgruppen av helsesøstre og Legeforeningen for å snakke om videreutvikling av barselomsorgen.

Det som særlig bekymrer, er at man bygger ned tilbudet på sykehus uten å bygge tilsvarende opp i kommunen.
Kristin Sofie Waldum-Grevbo, Landsgruppen av helsesøstre NSF

– Det var et samlet fagmiljø som ga et entydig bilde til helseministeren, der vi viste til farene ved å kutte ytterligere i tilbudet. Det forteller leder av Landsgruppen av helsesøstre NSF, Kristin Sofie Waldum-Grevbo, som selv var til stede på møtet.

Ifølge Waldum-Grevbo var det bred enighet om at det har vært en styrking av både helsestasjoner og skolehelsetjenesten de siste årene, men at det stadig er vesentlige mangler.

Sårbare situasjoner

– Det som særlig bekymrer, er at man bygger ned tilbudet på sykehus uten å bygge tilsvarende opp i kommunen, sier hun.

Waldum-Grevbo viser blant annet til at sviktende kommunikasjon og samhandling, gjør at det fort kan glippe i sårbare situasjoner.

– Vi har i årevis etterlyst elektroniske fødselsmeldinger mellom sykehus og kommunene. Dette mangler fremdeles mange steder.

– Dersom nyfødte som tidligere ville fått oppfølging på sykehuset, skrives ut etter noen timer og sendes ut i kommuner der det ikke er bygget opp et tilsvarende tilbud, vil det kunne få kritiske følger, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse