fbpx NSF 100 år | Sykepleien Hopp til hovedinnhold

NSF 100 år

Norsk Sykepleierforbund (NSF) fyller 100 år 24. september. Sykepleien har laget en jumileumsutgave som viser noe av det organisasjonen har kjempet for de siste 100 år.

Tre om Sykepleierkongressen

2 000 sykepleiere har deltatt på NSFs store jubileumskongress i Oslo Spektrum 25. og 26. september. Tre av dem forteller hva som har gjort størst inntrykk.

Ny pleiegruppe skaper strid

Sykepleiermangel går som et refreng gjennom hele 1960- og 1970-tallet. Løsningen ble en ny yrkesgruppe – hjelpepleiere.

– Sammen er vi sterke

– Sterke kvinner har gått foran, sier NSF-leder Eli Gunhild By. Forbundets størrelse i dag gjør at sykepleiere blir hørt.

Slik Bergljot ville sagt det

24. september 1912 ble Norsk Sykepleierskeforbund dannet. Sigrun Hvalvik snakker med den nyvalgte formann Bergljot Larsson i et fiktivt intervju for Sykepleien, stiftet i samme år.

En sterkere fagforeningsprofil

Strategien var lenge at med et sterkt fag kom høyere lønn. Tvert om mente stadig flere: Lav lønn var en trussel mot faglig kvalitet.

Seniorsykepleierne kommer

De blir flere for hvert år. Og de slutter ikke å bry seg om helsepolitikk selv om de blir pensjonister.

Gavedryss

Norsk Sykepleierforbund (NSF) fyller 100 år i dag. Sykepleien har fått fem profilerte personer til å fylle opp gaveesken.

Anners Lerdal mener vi kan lære mye av England. Dyveke Hamza om å vinne kampen om talentene. Tone Moan mener NSF bør satse på nyutdannede. Besøkelsetid for sykepleiefaget, skriver Kåre Hagen om. Mens Per Nordvedt tar opp ansvaret for fremtidens sykepleieetikk.

Nye tanker om sykepleie

Hva er sykepleie? Det ble et sentralt spørsmål for Norsk Sykepleierforbund i 1960-årene og det påfølgende tiåret.

- Forskning angår alle

Hvordan og hvorfor er det viktig å få omsatt ny kunnskap og forskning til praktisk handling? Rosmary Bryant gav tilhørererne noen svar.

Velkommen i klubben

Det handler om markedsføring – og litt fag – når unge studenter skal overtales til å melde seg inn i en fagforening de ikke har hørt om.

Sykepleiersker blir sykepleiere

I 1948 ble sykepleie et yrke som krevde en formell autorisasjon. Det betød at menn omsider fikk adgang til å melde seg inn i NSF.

- Ikke så verst

Med verdens største forskningsprosjekt på hvordan sykepleie påvirker kvaliteten i sykehus, byr Linda Aiken på et slags "vær-varsel" for helsenorge.

– Alle gjør feil

– Det er alle helsearbeideres oppgave å gjøre det bedre for pasientene, sier kvalitetsdirektør Anne Karin Lindahl.

Mette-Marit skriver for Sykepleien

Kronprinsesse Mette-Marit forteller om tre møter med sykepleiere i den ferske Sykepleien nr. 10, en påkostet jubileumsutgave i anledning Sykepleierforbundets 100-årsjubileum.

Feiringen er i gang

NSFs logo illustrerer ”sol gjennom sky”. Da forbundets faggrupper innledet markeringen av 100 årsdagen med stand i Spikersuppa i Oslo i dag var det bare sol.

Ble skadet på jobben

Et spesielt løft førte til en vond skulder. Men Anne Mette Karlsen visste ikke hva yrkesskade var.