– Det er mange varsellamper som bør blinke
– Det er en belastning sykepleierne verken kan eller bør stå i over tid, mener Lill Sverresdatter Larsen etter å ha studert svarene i Sykepleiens undersøkelse. Tidligere helseminister Bent Høie (H) oppfordrer sykepleiere til å bli i jobben.
NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen har fått se resultatene av Sykepleiens ferske spørreundersøkelse blant sykepleiere i kommunehelsetjenesten.
Sykepleierne ble spurt om de det siste året har vurdert å bytte arbeidsplass eller slutte som sykepleier. 72 prosent, nesten 3 av 4, svarte bekreftende på dette.
De ble også bedt om å vurdere arbeidsforholdene sine. Spørsmålene handlet blant annet om faglig kvalitet, lønn, bemanninssituasjonen og graden av moralsk stress.
Les om resultatene i undersøkelsen her:
– Svarene viser at de som vurderer å slutte eller bytte arbeidsplass, opplever at de går på akkord med sin faglige integritet og belastningen det medfører, sier hun.
– Åpenbare konsekvenser
Undersøkelsen ble sendt ut til et tilfeldig utvalg medlemmer av Norsk Sykepleierforbund, 6000 stykker, som er registrert som ansatte i kommunehelsetjenesten. 1188 personer har svart på spørsmålene fra Sykepleien.
Larsen sier at hun ikke skal generalisere ut fra så få respondenter.
– Men det er mange varsellamper som bør blinke når flere hundre sykepleiere er uenig i at tjenestene de gir, har god faglig kvalitet. Dette har åpenbart konsekvenser for pasientene og brukerne av tjenestene. Sykepleiere forteller at de opplever å stå i en jobb der de må gjøre prioriteringer som går på bekostning av faglig forsvarlighet. Det er en belastning de verken kan eller bør stå i over tid, mener hun.
Vet hva som er viktige faktorer
– Dette korresponderer godt med det vi vet er viktige faktorer om man vurderer å slutte: Høy arbeidsbelastning, stort tidspress og lav bemanning. Det er i sum et dårlig grunnlag for å gjøre en god jobb for pasientene, sier hun.
– En annen viktig faktor er lønn, og at belastningen eller ansvaret ikke står i forhold til lønnsnivået.
– Hva er det viktigste arbeidsgivere kan gjøre for å rekruttere og beholde sykepleiere i kommunehelsetjenesten?
– Belastningen må ned, og lønna må opp, svarer Lill Sverresdatter Larsen.
Råd: Ha dialog, meld avvik, takk nei!
– Har du noen råd til sykepleiere i kommunehelsetjenesten som vurderer å slutte eller gå ut av yrket?
– Ha en åpen og ærlig dialog med lederen din. Og bruk den tillitsvalgte, gjennom dem har ansatte innflytelse på organiseringen av arbeidsplassen. Ledere og tillitsvalgte og verneombud skal også samarbeide for et helsefremmende og forebyggende arbeidsmiljø. Og den enkelte sykepleier må fortsette å melde avvik i alle situasjoner der det er påkrevet – både for pasienten og for oss selv, sier hun.
Og videre:
– Still lønnskrav, og takk nei hvis det ikke blir innfridd, er hennes klare oppfordring.
– Åpenbart nødvendig med tiltak
På spørsmål om hun frykter en masseflukt av sykepleiere fra kommunehelsetjenesten de nærmeste to–tre årene, svarer hun slik:
– Det er åpenbart behov for å iverksette noen tiltak for å hindre at det skjer. Det handler for eksempel om bemanningsnorm, mer kompetanse og riktig oppgavedeling. Og det handler ikke minst om helsefremmende arbeidstidsordninger, og om en lønn som beholder, mobiliserer og rekrutterer livsnødvendig sykepleiekompetanse, påpeker hun.
– KS er i stor grad enige med oss i utfordringene, men de må ta ansvar gjennom å følge opp med tiltak slik at sykepleierne ikke slutter, mener Lill Sverresdatter Larsen.
Les hva KS-direktøren sier om undersøkelsen her:
Bent Høie: – Velg å bli i jobben!
– Innspillene fra undersøkelsen er viktige i arbeidet med å møte sykepleiermangelen i kommunene, sa avtroppende helseminister Bent Høie (H) til Sykepleien da han kommenterte undersøkelsen.
Høie, som inntil nylig var helseminister, svarte Sykepleien via e-post før valget i september. På spørsmål om hvilket ansvar han som helseminister har for å forhindre at sykepleiere gjør alvor av å slutte i jobbene sine, svarte han slik:
– Selv om ansvaret for å sikre en faglig sterk tjeneste og tilstrekkelig og kompetent bemanning ligger hos kommunene, bidrar både jeg og regjeringen for å støtte dem i arbeidet. Vi har lagt frem Kompetanseløftet 2025 som blant annet består av 60 tiltak med en samlet bevilgning på 2,2 milliarder kroner, pekte han på.
Høie viste til at det blant tiltakene er tilskuddsmidler til utdanning av ansatte i omsorgstjenestene og tiltaket Jobbvinner som skal hjelpe med å rekruttere sykepleiere og helsefagarbeidere til tjenesten.
– I oppfølgingen av Kompetanseløft 2025 har regjeringen etablert et eget samarbeidsforum med partene i arbeidslivet, der Sykepleierforbundet deltar, skrev Høie.
Synes det er leit
– Sykepleierne våre er en helt avgjørende del av vår helse- og omsorgstjeneste, og jobben de gjør betyr mye for mange pasienter. Ut fra hva jeg har sett av undersøkelsen, tyder den på at mange sykepleiere i kommunene har vurdert å slutte av ulike grunner. Det syns jeg er veldig leit, skrev han.
Han viser til at sykepleierne i undersøkelsen trekker arbeidsmiljøet frem som det viktigste for dem som ønsker å fortsette – og det er positivt, mener han.
– Å være sykepleier kan by på tøffe arbeidsdager, men medarbeiderne skal kunne gi beskjed til ledelsen om arbeidshverdagen blir for tøff, påpekte han.
– Innspillene fra undersøkelsen er viktige i arbeidet med å møte sykepleiermangelen i kommunene.
Han viste til kunnskap som allerede ligger der:
– Vi vet at arbeidsbelastning, faglig utvikling, lønn, turnus og stillingsstørrelse fremheves som viktig for å rekruttere og beholde sykepleiere i kommunene. Derfor vil jeg blant annet sette ned et partssammensatt utvalg, hvor vi trekker med Sykepleierforbundet og andre sentrale parter i arbeidslivet, for å lage en felles plan for hvordan vi skal få opp andelen heltid.
– Hva er det viktigste arbeidsgivere kan gjøre for å rekruttere og beholde sykepleiere i kommunehelsetjenesten?
– Jeg vet at kommunesektoren tar mangelen på sykepleiere på alvor, og at mange kommuner jobber godt med å beholde sykepleiere, rekruttere flere ansatte, men også med å organisere helse- og omsorgstjenestene på andre måter, som både vil gjøre tjenestene bedre og endre arbeidsoppgavene. Vi har lyttet til Norsk Sykepleierforbund som mener at deltidsproblemet må sees i sammenheng med arbeidsdeling, bemanning, vikarbruk og turnus. Dette må finne sin løsning ved at partene setter seg ned rundt samme bord, svarte Høie.
Høies råd til sykepleiere som vurderer å slutte
Når det kommer til om han har noen råd til sykepleiere i kommunehelsetjenesten som vurderer å slutte eller gå ut av yrket, svarte han slik:
– Velg å bli i jobbe! Bidra i dialogen med arbeidsgiver og kolleger om hva som skal til for at jobben skal bli bedre. Pasientene og brukerne trenger deg og gir jobben mening. Omsorgstjenestene er under utvikling og vil være et spennende sted å jobbe i årene fremover. Undersøk hvordan din kompetanse og karriere kan utvikles videre for å bidra til dette.
Høy belastning
På spørsmål om han frykter masseflukt av sykepleiere fra kommunehelsetjenesten de nærmeste to–tre årene, skrev den avtroppende helseministeren:
– Jeg vet at svært mange sykepleiere i kommunene har jobbet under en høy belastning det siste halvannet året i pandemihåndteringen, og jeg skjønner at mange er sliten og lei. Jeg både håper og tror at de aller fleste velger å jobbe videre i kommunene også etter at pandemien er over.
0 Kommentarer