fbpx Innfører nasjonal skjenkestopp og kaller inn forsvaret for å organisere vaksiner Hopp til hovedinnhold

Innfører nasjonal skjenkestopp og kaller inn forsvaret for å organisere vaksiner

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og statsminister Jonas Gahr Støre under pressekonferanse om koronasituasjonen

Full skjenkestopp og strenge regler for arrangementer. Det er regjeringens hovedgrep for å få kontroll over omikron.

På regjeringens hasteinnkalte koronapressekonferanse mandag kveld kunngjorde statsminister Jonas Gahr Støre en ny pakke med kraftige tiltak mot koronaviruset, mindre enn én uke siden forrige tiltakspakke ble innført.

– Siden det har smitten økt kraftig, sa Støre.

Ifølge ham er det ingenting som tilsier at smittesituasjonen vil snu. Derfor må tiltakene forsterkes.

Trer i kraft natt til onsdag

De nye tiltakene trer i kraft fra natt til onsdag 15. desember. Tiltakene gjelder inntil videre i fire uker. Regjeringen vil ikke utelukke at de kan bli mer langvarige, eller at det kan bli behov for ytterligere innstramminger.

De viktigste tiltakene er:

  • Full, nasjonal skjenkestopp fra midnatt natt til onsdag.
  • Det innføres nasjonalt gult nivå i barnehager og på barne- og ungdomsskoler. På videregående skoler innføres rødt nivå.
  • Alle som kan ha hjemmekontor, skal ha hjemmekontor.
  • Maks 20 personer innendørs på privat sammenkomst på offentlig sted, eller i lånte eller leide lokaler. Meteren skal holdes.
  • Maks 20 personer på offentlige innendørs arrangementer uten faste tilviste sitteplasser, og 50 personer ved bruk av slike sitteplasser. Opptil 50 kan delta i begravelser og minnestunder.
  • Anbefaling om maks 10 gjester hjemme, men 20 én gang i løpet av julehøytiden.

Lover jul

Nordmenn kan likevel reise hjem til sine nærmeste i jula, forsikrer statsministeren.

– Det blir jul. Du kan reise hjem i jula, og du kan være med dine nærmeste. Vi kan ikke være så mange sammen, men vi kan være der for hverandre, sa Støre.

Han ba folk være der for hverandre i høytiden.

– Har ikke modellen for veien ut av pandemien

– Vi har ikke modellen for veien ut av pandemien per i dag, men vi tror det er grunnlag for å se nærmere på dette når vi har kommet over denne første kneika med omikron, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Han peker på at foreløpige rapporter antyder at omikronvarianten gir mindre alvorlig sykdom og dermed vil kunne være mindre farlig enn deltavarianten.

– Hvis den er det, så vil det etter denne bølgen være mulig at vi kan planlegge en trygg og god vei ut, sier han.

Endrer vaksine-intervall

Det sendes ut ekstra vaksinedoser til kommunene før jul, og regjeringen sikter på at alle over 45 år skal få tilbud om tredje dose innen midten av januar.

– Det er særlig viktig at alle over 65 år og personer med høy risiko for alvorlig sykdom blir vaksinert med en oppfriskningsdose så raskt som mulig, innenfor det fastsatte vaksinasjonsintervallet. Vi må også forsøke å nå så mange som mulig som tidligere ikke har blitt fullvaksinert, sier helseminister Ingvild Kjerkol.

– Intervallet mellom dose to og oppfriskningsdosen er i dag endret til 4,5 måneder for alle som er anbefalt en oppfriskningsdose, sier helse- og omsorgsministeren.

– Regjeringen har gjennom helgen bedt forsvaret om å bistå kommuner som trenger det. Forsvaret vil kunne organisere innsatsteam med ansatte fra Forsvarets sanitet, frivillige, tannleger og helsepersonell fra helseforetakene, sa statsminister Jonas Gahr Støre.

Flere steder i landet har apotekene bidratt med vaksinering. Nå ønsker regjeringen å utvide denne ordningen til å gjelde nasjonalt.

Prioriterer skole- og barnehageansatte

– Ansatte i skoler og barnehager skal være trygge på jobb. Det er på høy tid at ansatte i skoler og barnehager blir prioritert i vaksinekøen. Når vi nå begynner å sette den tredje vaksinedosen, ber regjeringen kommunene prioritere de ansatte i skoler og barnehager, sa kunnskapsminister Tonje Brenna på pressekonferansen.

– Den økte smitten har ført til stor etterspørsel etter tester. Jeg har bedt Helsedirektoratet gjøre en rask anskaffelse av 15 millioner hurtigtester og selvtester, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Helsedirektoratet har også inngått innkjøpsavtale om 50 millioner tester der leveransen skal komme tidlig neste år, opplyste hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse