fbpx Studentene: Derfor støtter vi Unio i streiken Hopp til hovedinnhold

Derfor støtter vi Unio i streiken

Bildet viser sykepleiere i streik med forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i sentrum

Vel så viktig som å utdanne nok sykepleiere er det at vi har nok sykepleiere med førstekompetanse som kan ta den jobben. Uten dem ser det mørkt ut for sykepleiefagets fremtid. Derfor støtter vi Unio i streiken. 

Unio, Norges nest største hovedorganisasjon for arbeidstakere, har tatt til gatene i kamp for bedre lønn og arbeidsvilkår for blant annet dem som utdanner morgendagens sykepleiere. Streiken startet 24. mai og trappes opp 27. mai. Blant dem som støtter Unio, er landets sykepleierstudenter. 

Som sykepleierstudenter er vi bekymret over rekrutteringen til universitets- og høyskolesektoren. Over 60 prosent av dagens undervisere med førstekompetanse er over 60 år. Det betyr at vi står på trappene til en kritisk mangel på dem som skal utdanne fremtidige generasjoner sykepleiere. Hvis vi ikke løser dette, risikerer vi at utdanningen ikke lenger er godkjent og av høy kvalitet. 

Ikke rart vi sliter

Det er ingen tvil: Lønningene er for lave. Få arbeidstakere er villige til eller har mulighet til å ta en lønnsreduksjon på 120 000 kroner i året for å ta doktorgrad. Når man først har opparbeidet en doktorgrad, ser vi at lønnsutviklingen er betydelig lavere for de som jobber i universiteter og høyskoler enn for høyt utdannede i privat sektor og statsansatte med kortere utdanning. Det er ikke rart vi sliter med å rekruttere til universiteter og høyskoler. 

Unio streiker fordi staten vil tvinge alle statsansatte over på én tariffavtale i stedet for to, som vi har i dag. Den løsningen vil medføre at de som underviser oss, kommer dårligere ut i lønnsoppgjør etter lønnsoppgjør. Det vil forsterke utfordringene med å rekruttere og beholde sykepleiere med førstekompetanse. 

Vel så viktig som å utdanne nok sykepleiere er det at vi har nok sykepleiere med førstekompetanse som kan ta den jobben. Uten dem ser det mørkt ut for sykepleierfagets fremtid. Derfor støtter vi Unio i streiken. 

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse