fbpx Røntgentabbe på UNN: Mistanke om blodpropper i lungene ble ikke fulgt opp - pasienten døde Hopp til hovedinnhold

Røntgentabbe på UNN: Mistanke om blodpropper i lungene ble ikke fulgt opp - pasienten døde

Bildet viser Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø

En pasient ble ikke korrekt sjekket for mulig blodpropp i oktober i fjor. I tillegg har en vikarlege blitt anmeldt for å ha jukset med røntgensvar.

Pasienten som viste seg å ha blodpropp i lungene, var til utredning med CT for å sjekke tungpust og vekttap, og hastegraden på CT-bildene ble kategorisert som «innen 24 timer», skriver nettavisen iTromsø (bak betalingsmur).

Likevel ble ikke dette fulgt opp. Pasienten ble hasteinnlagt først elleve dager senere og fikk påvist blodpropp.

At legene ikke sjekket bildene da de skulle, kunne ført til alvorlig pasientskade eller død, heter det i et varsel Helsetilsynet har mottatt fra UNN.

Saksgjennomgangen avdekker alvorlig svikt i virksomheten med potensielt alvorlige konsekvenser for pasienten, skriver Statsforvalteren, som mener UNN har brutt loven.

Klinikksjefen ved sykehuset sier den aktuelle feilen skyldtes lav bemanning ved røntgenavdelingen som følge av sykdom og permisjoner.

Døde av uoppdaget spiserørskreft

Avisen Folkebladet (bak betalingsmur) omtaler en annen alvorlig feil gjort av en vikarlege. 

En av de andre legene oppdaget at den innleide vikarlegen ikke hadde kontrollert røntgenbilder og dermed oversett funn av spiserørskreft hos en pasient.

Pasienten hadde vært inne til undersøkelse på UNN i januar i 2023. I tiden etter det slet pasienten etter hvert med tungpust og var innlagt på sykehuset. Hadde kreften blitt oppdaget, kunne legene vurdert å operere inn en stent i spiserører mot pusteproblemene.

Pasienten døde sommeren 2023 uten at kreften var blitt oppdaget.

En gransking av den aktuelle legen har så langt avdekket tolv alvorlige funn som legen har oversett. Fem av pasientene er døde.

UNN bekreftet tidligere denne uken til TV 2 at de skal anmelde legen.

Flere år med få folk

Også disse feilene kan skyldes underbemanning og dårlige rutiner på røntgenavdelingen, mener legen som varslet om kollegaen.

Ifølge Folkebladet har flere leger på røntgenavdelingen på UNN Tromsø i år sendt bekymringsmelding til UNN om bemanningskrisen på røntgenavdelingen.

Avdelingen har i mange år hatt problemer med lav bemanning og høy bruk av innleide vikarer.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse