fbpx Nyt tiden som student Hopp til hovedinnhold

Nyt tiden som student

Bildet viser innleggsforfatter Kent Are Hansen på jobb som sykepleier

Det er kort tid mellom eksamensperiodene og praksisperiodene, og plutselig står du der som ferdigutdannet sykepleier med det ansvar det medfører. Så husk å stoppe opp, og nyt tiden som student. 

De siste ukene har mange spente studenter startet sin reise på vei mot å bli sykepleier. For mange har kanskje valget falt naturlig, og for andre er det et fremmed terreng de begir seg ut på. 

For noen har det kanskje også vært en noe bittersøt studiestart i kjølvannet av at karakterkravene er borte og all debatten som nå foregår som følge av dette. Som Sykepleien allerede har skrevet om er det mange studenter som har fått studieplass som følge av nettopp dette. Vel, karakterkrav eller ei – én ting er hvert fall sikkert, og det er at dere alle går en spennende tid i møte.

En ny hverdag

Jeg husker selv min egen studiestart. Alle forventningene, bekymringene og gleden. Vil jeg få meg venner? Hva kommer jeg til å lære? Hva forventes av meg? Jeg gikk rundt med en skrekkblandet fryd i magen, men gledet meg over hver dag. Jeg opplevde glede ved å starte på nye fag og mestring etter hvert som jeg begynte å se sammenhengene mellom fagene. Jeg så alltid frem til praksisperiodene og var kanskje like glad når de var over. 

Særlig de første ukene på studiet kan være nokså overveldende siden man får mye informasjon og mange nye inntrykk. Mange må også tilvenne seg en ny hverdag som førstegangs borteboende eller -student.

Tre tips til deg som student

I forbindelse med studiestart ønsker jeg å komme med tre tips til våre nye sykepleierstudenter. 

  1. Engasjer deg! Som student har man et hav av muligheter til å engasjere seg. Gjennom et engasjement får man mulighet til å bli kjent med andre studenter i liknende situasjoner, skaffe seg venner og mulighet til å påvirke. Det kan være alt fra fagforeningsarbeid og linjeforeninger til studentorganisasjoner, tillitsvalgtverv og så videre. Jeg har møtt så mange studenter som først siste året på studiet har begynt å engasjere seg, og felles for alle disse er at de har uttrykt anger over å ikke har engasjert seg tidligere. Jeg kan nesten garantere deg at gjennom et engasjement får du bekjente og minner for livet og nyttig erfaring som man kan utnytte både som student og fremtidig arbeidstaker.
     
  2. Ikke stress med alt du ikke lærer i praksis. Som tidligere studentpolitiker, praksislærer og praksisveileder har jeg gjentatte ganger sett studenter som bruker mye tid og energi på alt de ikke får sett og lært – spesielt i praksis. Det kan være at du kommer på en avdeling hvor det ikke tas blodprøver eller legges inn kateter. Da er mitt råd å heller fokusere på det du faktisk kan lære på denne avdelingen. For realiteten er at du ikke kommer til å få lært alt på studiet. Ingen sykepleiere er dessuten noen gang ferdig utlært og i hvert fall ikke som nyutdannet sykepleier. Dere vil etter hvert erfare at det er først som ferdigutdannet sykepleier at den virkelige læringen begynner. Studiet er bare utformet for å forberede dere og gi dere de nødvendige verktøyene dere trenger for å kunne kalle dere sykepleiere. Resten må dere lære ute i arbeidslivet.
     
  3. Mitt siste råd er kanskje også mitt viktigste råd; Nyt studietiden! Dere har akkurat begynt, og det virker kanskje som en klisjé å si at dere snart er ferdige, men årene går fort. Dere skal lære mye på kort tid, og dere kommer til å utvikle dere både som menneske og profesjonsutøver de kommende årene. Det er kort tid mellom eksamensperiodene og praksisperiodene, og plutselig står dere der som ferdigutdannede sykepleiere med det ansvar det medfører. Så husk å stoppe opp, og nyt tiden som student. 

Lykke til med studiet! 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse