fbpx Hver tredje sykehusansatt vasket ikke hender etter dobesøk Hopp til hovedinnhold

Hver tredje sykehus­ansatt vasket ikke hender etter dobesøk

DROPPET SÅPEVASK: Både sykehusansatte, pasienter og pårørende gikk på do uten å vaske hendene med såpe etterpå. Foto: Colourbox

En ny, dansk undersøkelse viser at mange sykehusansatte droppet å vaske hender med såpe etter å ha vært på toalettet.

Undersøkelsen ble utført ved Rigshospitalet og Hvidovre Hospital i Danmark, og målte cirka 10 000 toalettbesøk.

Det skriver  ugeskriftet.dk . Saken er også omtalt i Dagens Medisin.

Undersøkelsen ble gjort ved å benytte en spesiell såpedispenser. Den registrerer når noen er på toalettet, og kan aktiveres til å minne den besøkende om håndvask. 


Påminnelse hjalp

Først registrerte såpedispenseren bare om de toalettbesøkende brukte såpe eller ikke. En tredel av de sykehusansatte vasket ikke hendene med såpe.

Så ble det aktivert et blinkende lys og en pipetone som minnet de toalettbesøkende om å vaske hendene med såpe. Etter at dispenseren kom med en påminnelse, tok nesten alle oppfordringen og vasket hendene med såpe.


Også pasienter og pårørende

Blant pasienter og pårørende var det først 6 av 10 som ikke vasket hendene. Etter at påminnelse ble aktivert i dispenseren, vasket 8 av 10 hendene med såpe. 


WHOs anbefalinger

Hvordan skal så hendene vaskes med vann og såpe?

WHOs anbefalinger fra 2009 sier blant annet at håndvasken skal ta mellom 40 og 60 sekunder. Her kan du laste ned Folkehelseinstituttets  håndvaskplakat

Såpens viktigste ingrediens er fettløsende midler. Sammen med vann har såpen evne til å fjerne fettløselige partikler på hendene. Med partiklene fjernes også midlertidig mikrobeflora. Vann alene kan ikke fjerne fettløselig forurensning og dermed heller ikke mikrobeflora. Vask med bare vann har altså minimal effekt, ifølge Nasjonal veileder for håndhygiene.

Les også: