fbpx Fikk ikke stemt under uravstemningen Hopp til hovedinnhold

Fikk ikke stemt under uravstemningen

bildet viser Cathrin Utklev

Cathrin Louisa Utklev fra Larvik kommune fikk ikke stemt da NSF avholdt uravstemning om lønnsoppgjøret i KS. Ikke mange var like uheldige, ifølge opplysninger fra NSF.

Det ble bare 28 prosents deltakelse i Norsk sykepleierforbunds historiske og første uravstemning for KS-området. Enkelte sykepleiere har pekt på at tekniske problemer med stemmeavgivningen kunne være grunnen. Det er neppe noen stor grunn, viser opplysningene fra NSF sentralt og fra fylkeskontorene.

Fem meldt om problemer til Sykepleien

Sykepleien har fått meldinger fra fem sykepleiere som sier de opplevde eller kjenner til flere andre som opplevde tekniske problemer ved innloggingen til uravstemningen om KS-oppgjøret, slik at de ikke fikk avgitt sin stemme.

– Slik det ser ut for meg, har mange hatt problemer med innloggingen, og det er derfor mange ikke har stemt, skriver Therese Floen til Sykepleien på e-post og ber oss belyse dette nærmere.

Vi avtaler å snakke med henne på telefon, men lykkes ikke å få tak i henne.

Ble hengende fast på siden

En annen sykepleier, Helena Nagel Torgersen, skriver på Sykepleiens facebookside at flere ikke kom inn med pinkoden og fikk ikke hjelp fra NSF. Når vi ber henne utdype, forteller hun at hun baserer det på kommentarer fra Sykepleierforum, som er en lukket facebookgruppe for sykepleiere.

En av sykepleierne som faktisk ikke fikk stemt, vil snakke med oss: Cathrin Louisa Utklev.

– Jeg fikk både mail og to meldinger fra NSF på mobilen, så jeg tenkte at da får jeg vel stemme, sier hun.

Utklev jobber som nattevakt i Larvik kommune, både i hjemmetjenesten og ved sykehjemmene, men har vært sykmeldt i det siste i forbindelse med et svangerskap som nærmer seg slutten. Dermed har hun ikke fått med seg informasjon som eventuelt har blitt gitt på arbeidsplassen.

– Jeg forsøkte flere ganger å skrive inn koden min, men ble bare hengende fast på siden. Jeg sa fra om at jeg ikke kom inn på siden, men hørte ikke noe.

– Hvem sa du fra til?

– Jeg skrev det på nettsiden til kommunen. Jeg skulle sikkert sagt fra til NSF.

Få henvendelser til medlemstjenesten

Ja, det skulle hun, får vi vite hos NSF. Man kan si fra til den lokale tillitsvalgte, til hovedtillitsvalgte, til fylkeskontoret eller til medlemstjenester sentralt hos Norsk Sykepleierforbund (NSF).

– Vi har dessverre ikke noen eksakte tall, men det var veldig få henvendelser. Så få at vi faktisk snakket om det, sier Anne Julie Forester, gruppeleder hos medlemsregisteret.

– De vi opplevde som hadde problemer, var de som hadde registrert feil mailadresse her, og som ikke hadde korrigert dette på forhånd slik de ble oppfordret til. Det løste vi imidlertid når de ringte, og de fikk da tilsendt linken på nytt, sier hun.

– Ingen nedetid på basen

Seniorrådgiver Eirik Rikardsen hos forhandlingsavdelingen i NSF er mannen som har oversikten over den tekniske løsningen som ble brukt, Unios såkalte KBS-system. Det vil si konfliktberedskapssystemet, som Unio bruker til både avstemninger og ved streik.

Rikardsen fikk bare tre–fire henvendelser fra medlemmer som hadde problemer med innloggingen.

– Fra mitt ståsted forløp uravstemningen bra reint teknisk. Vi har ikke fått noen meldinger om nedetid på basen, og det er ikke registrert at noen ikke fikk logget seg på, sier han.

– Har dere oversikt over hvordan deltakelsen var for de enkelte fylker eller kommuner?

– Nei, i så fall må vi utvikle en ny type rapport, det er ikke lagt opp til en slik oversikt i det systemet vi har i dag. Da vil det kun bli snakk om fylkesoversikt, ikke for den enkelte kommune, sier han.

Lite henvendelser til fylkeskontorene

Sykepleien spurte alle fylkeskontorene, og heller ikke de har blitt nedringt av folk som har hatt problemer. Av 15 fylker som har svart, er det seks som opplevde ørlitegrann krøll, som stort sett ble løst. Nordland og Buskerud hadde litt mer omfattende problemer:

Nordland:

– Vi hadde 30–40 henvendelser om tekniske problemer som vi prøvde å avhjelpe fortløpende, og vi fikk hjulpet de fleste som tok kontakt med oss. Vi har likevel fått opplyst i ettertid at flere ikke kom inn, og at det ble skapt mye usikkerhet av at det flere steder sto at forbundsstyret anbefalte et ja, sier Gjertrud H. Krokaa, fylkesleder i Nordland. 

– En del fikk ikke e-post til å begynne med den første dagen. Vi informerte om at de bare kunne logge seg inn på min side hos NSF og be om å få pinkode. Da fikk de linken til avstemningen og fikk lest dokumentet som lå ved når de skulle stemme, sier hovedtillitsvalgt Anders Sarassen i Bodø kommune.

Buskerud:

– Her var det flere hovedtillitsvalgte, blant annet Heidi Smestad i Kongsberg kommune, som hadde mange medlemmer som ikke kom inn på linken for å stemme. Vi på fylkeskontoret hadde også en del henvendelser fra medlemmer som ikke kom inn, men de fleste klarte det når vi forklarte hvordan de skulle gjøre det «trinn for trinn». Jeg tror vi må ha uravstemming oftere, slik at medlemmene blir vant til å bruke systemet, sier Linda Lavik, fylkesleder i Buskerud.

Nord-Trøndelag:

– Vi veiledet ett medlem som strevde med å komme seg inn. Ellers har vi fått meldinger om god info og at det har vært lett å stemme, sier Sylvi H Sæther, fylkesleder i Nord-Trøndelag.

Hordaland:

– Vi har fått et par meldinger som ble veiledet og en som det viste seg ikke hadde vært inne og endret arbeidssted, han sto dermed ikke registrert som arbeidstaker i KS og fikk derved ikke stemt. Han tok det på sin egen kappe og forsto og var enig i at det var hans ansvar å være registrert med rett arbeidssted, sier Mette Mikkelsen, fylkesleder i Hordaland.

Akershus:

– Så vidt jeg vet, er det bare en som har ringt inn for å få hjelp, sier Ragnhild Hegg, fylkesleder i Akershus.

Aust-Agder:

– Vi fikk en henvendelse i fylkespostkassa som vi svarte på og veiledet videre. Vedkommende var registrert i medlemsregisteret ved et sykehus og hadde ikke meldt endring i arbeidsforhold.

– Vi sendte også ut melding til hovedtillitsvalgte og tillitsvalgte om at de kunne sende henvendelser videre til oss, siden de aller fleste ikke er frikjøpte. Vi har ikke fått henvendelser via de heller. Det var overraskende stille, sier Anne H Vartdal, fylkesleder i Aust-Agder.

Oppland

– Ingen henvendelser til fylkeskontoret. Hovedtillitsvalgte har håndtert dette ute, med informasjon og veiledning. I tillegg har vi brukt facebooksiden vår til å informere om hvor de finner informasjon, og hvordan finne fram til siden man kan stemme fra.

– Vi vet jo at mange ikke har gjort det som man ble oppfordret til, sjekke at opplysninger på «Min side» er rett. Dette er medlemmer påminnet om årlig, gjennom medlemsbrev, Facebook, nettsider og hovedtillitsvalgte ute. Når de da prøvde å endre i siste sekund, så var det for seint, sier Ingunn Holtklimpen, fylkesleder i Oppland.

Ingen fra Oslo skulle stemme

– Oslo er et eget tariffområde og skulle følgelig ikke delta i denne uravstemningen. Dette har vi informert om på sosiale medier og vi sendte også SMS til alle medlemmene i Oslo kommune den dagen saken ble sendt ut til alle KS-medlemmer. Til tross for dette vet vi at mange Oslo-medlemmer har etterlyst muligheten til å stemme, sier fylkeslederen for NSF Oslo, Line Orlund.

Oslo er ferdig med første tredjedelen av oppgjøret. Der fikk alle medlemmer minst 7700 kroner.

– I august skal vi forhandle endringer direkte på stillingskodene, såkalte justeringsforhandlinger, og etter det skal det gjennomføres lokale forhandlinger, sier Orlund.

Derfor anbefalte NSF å stemme ja

Flere har reagert på at forbundsstuyret i NSF oppfordret om å stemme ja, som fylkeslederen i Nordland påpeker. Eli Gunhild By forklarer hvorfor NSF valgte å sende med en anbefaling:

– Når vi forhandler i KS-området, gjør vi det sammen med resten av Unio-forbundene. Det er forhandlingsutvalget i dette området der vi er representert som godtar eller forkaster tilbudet vi får. Unio sitt forhandlingsutvalg valgte i år å godta resultatet. Når vi behandlet dette i forbundsstyret, vedtok vi at vi skulle sende resultatet ut på uravstemming. Når vi gjør det, må vi sende det med en anbefaling til medlemmene. Gjør vi ikke det, anbefaler vi ikke resultatet og melder det direkte til arbeidsgiver. Etter en grundig vurdering i forbundsstyret valgte vi i år å sende det ut på uravstemming slik at medlemmene skulle få mulighet til å si sin mening.

– Ikke bare bleieskift

– Hva skulle det stått på den stemmen som ikke kom med fra Larvik da?

– Nei, sier Cathrin Louisa Utklev og begrunner:

– Jeg synes det er urettferdig at mine gamle kollegaer som jeg også studerte sammen med, får bedre betalt enn meg, bare fordi de nå jobber på sykehus. Det er mer avansert behandling i kommunene nå enn før, det er ikke bare bleieskift, som mange tror.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse