fbpx Enighet om bruk av restlager med HPV-vaksine Hopp til hovedinnhold

Enighet om bruk av restlager med HPV-vaksine

Illustrasjonsfoto av vaksineflasker som det står HPV på.
RESTLAGER: Folkehelseinstituttet (FHI) har et restlager på 18.000 doser, nok til å vaksinere 6.000 personer. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Helsemyndighetene har kommet til enighet med legemiddelprodusenten MSD om å bruke et restlager med HPV-vaksiner.

– Det har vært veldig viktig for meg å få løst denne saken. Det er misbruk av ressurser, og helt meningsløst, å kaste fullt brukbare vaksiner den norske stat allerede har betalt for, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) til NRK.

18 000 doser til overs

Etter anbudskonkurranse skal Cervarix fra i høst av erstatte Gardasil som HPV-vaksine mot blant annet livmorhalskreft i Norge. Kommunene har Gardasil-doser liggende som ble kjøpt inn til barnevaksinasjonsprogrammet. Folkehelseinstituttet (FHI) har et restlager på 18.000 doser, nok til å vaksinere 6.000 personer.

– Et eventuelt restlager i kommunene antas å ikke være stort. Normalt skal helsestasjoner kunne ha lager for maksimalt tre måneders bruk, og landets helsestasjoner har kjent til skiftet av HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet i over ett år. Alle som har startet med én vaksine skal fortsette med denne til de er fullvaksinert, sier avdelingsdirektør Britt Wolden i FHI.

Skal vaksinere utsatte grupper

Departementet, FHI og MSD har kommet til enighet om at overskuddsdosene kan brukes til å vaksinere andre utsatte grupper.

– Jeg har jobbet nokså intensivt med dette og er veldig fornøyd med å få løst denne utfordringen. Det har vært behov for noen juridiske vurderinger, men vi har hatt god dialog med FHI, og produsenten har også vært positiv, sier Michaelsen.

HPV-infeksjon forekommer hyppigst blant unge, seksuelt aktive personer. Vaksinen virker forebyggende, og har best effekt når den gis før seksuell debut.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.