fbpx Hver søndag beskriver Kaveh Rashidi et liv som tar slutt Hopp til hovedinnhold

Podkast: Hver søndag beskriver Kaveh Rashidi et liv som tar slutt

Portrett av Kaveh Rashidi, lege, forfatter, samfunnsdebatant og blogger
DØDSSAMTALER: Kaveh Rashidi oppfordrer flere til å snakke om sine ønsker rundt døden med sine nærmeste i god tid før det haster eller er for sent. Foto: Ingvald Bergsagel

– Alle pasienter på sykehjem burde ha tydelige planer om hva som skal skje dersom de får et akutt illebefinnende, sier lege og forfatter Kaveh Rashidi, som skildrer et nytt dødsfall hver søndag på bloggen 1001liv.com.

Hver søndag publiserer lege og forfatter Kaveh Rashidi en tekst om et liv som tar slutt på www.1001liv.com. Han oppfordrer flere til å snakke om døden med sine nærmeste før det haster eller er for sent.
Musikk: «Quentin» av  Strong Suit, lisensiert under  CC BY-SA 4.0.

 

– Døden er et underkommunisert tema sammenliknet med hvor enormt det påvirker alle mennesker, sier Kaveh Rashidi, som er gjest i Sykepleiens podkast.

Legen, forfatteren og samfunnsdebattanten skulle gjerne sett at folk snakket mer om døden. At de for eksempel finner ut av hva de nærmeste ønsker seg før det haster eller er for sent.

De færreste snakker om sin egen død og sine egne tanker omkring slutten av livet før de faktisk er i nærheten av døden

Kaveh Rashidi

Han mener folk oftest snakker om døden i en setting som er fjern fra vår egen hverdag.

– De færreste snakker om sin egen død og sine egne tanker omkring slutten av livet før de faktisk er i nærheten av døden, påpeker han.

Å ta samtalen på dødsleiet mener han er for sent.

– I beste fall får man da ubehagelige samtaler – tunge, vanskelige samtaler, sier Rashidi.

– Men hvis man tar de samtalene tidligere i livet, når døden er langt, langt unna, [...] tror jeg man kan få bedre samtaler ut av det, og litt tydeligere svar.

1001 dødsfall

Det finnes utallige måter å dø på, og i bloggen 1001liv.com har Rashidi satt seg fore å skildre 1001 av dem.

Hver søndag publiserer han her en tekst om et liv som tar slutt. Noen dør stille etter lengre tids sykdom. For andre avsluttes det hele brått og uventet. Noen velger døden selv. Noen liv tar slutt før de har begynt for alvor.

Medisin og filosofi

Rashidi ser for seg at innleggene vil kunne brukes til å ta opp ulike temaer i samfunnet.

– Så har jeg også lyst til å ha medisinske ideer om døden. Jeg synes fortsatt det er veldig interessant å gå inn i hjertet til en med hjerteinfarkt. Eller å gå inn i hjernen til en som plutselig får en hjerneblødning og forstå hvorfor skjedde det med deg i det øyeblikket du sto på tredemølla og ga alt du hadde?

Han regner også med å komme inn på mer filosofiske spørsmål knyttet til døden.

– Ideer er det nok av, i hvert fall.

Podkast om døden

Hør mer om Rashidis tanker rundt døden, og hvordan vi forholder oss til den, i Sykepleiens podkast:

Les også:

– Ingen begynner med rusmidler fordi det er vondt

Portrett av Jørgen G. Bramness
AVHENGIGHETSEKSPERT: De sykepleierne som har størst mulighet for å oppdage avhengighet, jobber ifølge Jørgen G. Bramness innen somatikken. I Sykepleiens podkast forklarer han hvorfor og hvordan. Foto: Ingvald Bergsagel

Forfatteren av boka «Hva er avhengighet?», Jørgen G. Bramness, gir deg i denne podkasten svarene på alt du vil vite om avhengighet, men ikke våger spørre om.

Forfatteren av boka "Hva er avhengighet?", Jørgen G. Bramness, svarer på alt du vil vite om avhengighet, men ikke tør spørre om.
Musikk: «Quentin» av  Strong Suit, lisensiert under  CC BY-SA 4.0.

 

  • Går det an å bli avhengig av sjokolade, sex og shopping på samme måte som av alkohol?
  • Er avhengighet mest psykisk eller fysisk?
  • Hvem har høyest risiko for å bli alkoholiker?
  • Hvilke rusmidler er det lettest å bli avhengig av?

Dette og mye mer får du svar på i Sykepleiens podkast om avhengighet.

Her møter du Jørgen G. Bramness, som er seniorforsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse og forfatter av boka « Hva er avhengighet? ».

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.