fbpx Tommel opp for primærhelseteam Hopp til hovedinnhold

Tommel opp for primærhelseteam

fastlege

Piloten med primærhelseteam er vellykket, men frigjør ikke tid for fastlegene.

I 2018 ble det opprettet en pilot som skulle prøve ut primærhelseteam (PHT) ved legekontor. Et team består av fastlege, sykepleier og helsesekretær. Teamene skulle spesielt konsentrere seg om tilbudet til pasienter med kronisk sykdom, brukere med psykiske lidelser og rusavhengighet, brukere som omtales som «skrøpelige eldre» og brukere med utviklingshemming og funksjonsnedsettelser, samt «svake etterspørrere».

Legene får bedre oversikt

Nå er sluttrapporten klar, og konklusjonen er nokså entydig i at både leger, sykepleiere, helsesekretærer, pasienter og pårørende er fornøyd med ordningen. Kvaliteten på tjenesten til disse gruppene oppleves som bedre, men å få inn en sykepleier på legekontor frigjør imidlertid ikke oppgaver for fastlegene.

Rapporten ble lagt frem på primærhelseteamkonferansen arrangert av Helsedirektoratet 20. januar.

Flere sykepleiere, fastleger, helsesekretærer og pasienter delte sine erfaringer med ordningen. Ingen ønsket å gå bort fra den nye organiseringen, og fastlegen trakk frem at det å få en sykepleier inn ga dem bedre oversikt over de aktuelle pasientgruppene. De mente kvaliteten på tilbudet var blitt bedre.

Helseministeren er fornøyd

Helseminister Ingvild Kjerkol deltok på konferansen. Det har vært et uttalt mål å styrke fastlegetjenesten. Hun holdt et innlegg på konferansen hvor hun ga uttrykk for at selv om primærhelseteam ikke frigjorde oppgaver for fastlegene, likevel hadde gode effekter.

– Det er særlig positivt at pasienter opplever bedre helse, økt mestring og mer tilgjengelig tjenester ved teamorganisering, sa Kjerkol.

Hun sa videre at hun vil gå grundig gjennom evalueringsrapporten og vurdere i hvilken grad resultatene er overførbare til andre legekontorer. 

– Primærhelseteam er ikke løsningen på fastlegekrisen, men vi må se på hvordan vi kan bruke erfaringene fra piloten til å videreutvikle fastlegeordningen og samarbeidet mellom yrkesgrupper, sa hun.

Funnene oppsummert

  • Både teamarbeidet og ledelsen av kontorene fungerer godt. Arbeidsmiljøet er styrket.
  • Team gir gevinster for pasientene. Arbeidet i team er mer proaktivt.
  • Brukere med omfattende behov får raskere tilgang til legen med team og mer omfattende tjenester enn før.
  • Fastlegene har ikke fått redusert arbeidsmengde totalt sett, men fått frigjort mer tid til ledelse og kvalitetsarbeid.
  • Kontorene er mer tilgjengelige for andre kommunale tjenester og samarbeidet med hjemmetjenesten er mest utviklet.
  • Den nye arbeidsformen utjevner uheldig variasjon i tilgang til fastleger og bidrar til mer ensartet praksis.
  • Det er i liten grad overlapp mellom primærhelseteam-sykepleier og andre tjenester.
  • Arbeidsformen/modellen bidrar til en rekke gevinster for samfunnet og kan trolig bidra til helsegevinst som veier opp for kostnadene av tiltaket.
  • Det kan være samfunnsøkonomisk lønnsomt å innføre modellen på legekontor.

NSF: – Dette er god lesing

Norsk sykepleierforbunds leder, Lill Sverresdatter Larsen, gleder seg over resultatene i sluttrapporten.

– Dette er god lesning. Rapporten viser at tverrfaglig tilnærming, med klar oppgavedeling ut fra kompetanse til ulike profesjoner, kommer pasientene til gode. Pasienter med sykdommer som diabetes, kols, psykisk sykdom, skrøpelige eldre og brukere med funksjonshemning er eksempler på grupper som gjennom dette får et bedre og tilpasset tilbud i sin hjemkommune, sier hun i en pressemelding.

Hun trekker frem at primærhelseteam er samfunnsøkonomisk lønnsomt.

– Det understreker hvor viktig det er at oppgavedeling prøves ut i nye former, sier Larsen.

Fakta
Om primærhelseteam
  • Piloten ble startet 1. april 2018 på 13 legekontor. Piloten ble utvidet med fire nye legekontor fra 2020. Forsøket prøver ut to ulike finansieringsmodeller; 12 av legekontorene har valgt honorarmodellen og fem har valgt driftstilskuddsmodellen.
  • Tilsammen har 114 fastleger, 44 sykepleiere og 80 helsesekretærer som dekker drøyt 100 000 listeinnbyggere vært involvert.
  • I statsbudsjettet for 2022 lagt opp til at flere legekontorer kan starte å jobbe på denne måten. Evaluator vil følge deltakende legekontorer i ytterligere to år.
  • Evalueringen er gjort fortløpende av en forskergruppe fra Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo (UiO), Nasjonalt senter for distriktsmedisin (NSDM) og Oslo Economics (OE).
  • Evalueringen er et oppdrag fra Helsedirektoratet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse