fbpx Mange unge bergensere testes for gonoré Hopp til hovedinnhold

Mange unge bergensere testes for gonoré

Helsestasjoner i Bergen rapporterer om økning i unge som tester seg for kjønnssykdommen gonoré. Bare den siste uken ble det registrert ti tilfeller.

Bakgrunnen for økningen i antallet som tester seg er at Helse Bergen og Bergen kommune for to uker siden sendte ut et varsko etter en kraftig økning av gonoré blant unge helt ned i 15-årsalderen, skriver Bergensavisen.

Økt pågang av unge

– Vi har absolutt merket en økt pågang av unge som kommer til oss for å teste seg den siste tiden, sier helsesykepleier Agnes W. Giertsen ved helsestasjon for ungdom og studenter i Bergen sentrum.

Ifølge tall fra Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS) ligger det an til å bli et rekordår for tilfeller av gonoré i Vestland fylke. Så langt er det rapportert om 126 tilfeller.

Helsestasjonene understreker viktigheten av å teste seg.

Streng smittesporing

– Bekymringen er at gonoré kan gi raskere komplikasjoner enn klamydia. Mange, spesielt jenter, kan gå rundt med denne infeksjonen uten at de har plager. Mange forstår ikke at de er smittet, sier seksjonsoverlege Turid Jorunn Thune ved poliklinikken for seksuelt overførbare infeksjoner på Haukeland sykehus, til BA.

Gonoré er en av de mest alvorlige seksuelt overførbare sykdommene fordi den kan utvikle seg til infeksjon i bekken eller eggledere, som igjen kan føre til sterilitet. De som tester positivt for kjønnssykdommen blir derfor underlagt streng smittesporing.

Som før pandemien

Hittil i år er det registrert nærmere 1200 tilfeller i hele landet. Statistikken nærmer seg årene før pandemien. Se grafikk i starten av saken.

I Vestland fylke er det hittil i år registrert 126 tilfeller totalt, 48 tilfeller blant kvinner og 78 blant menn. I 2019 ble det registrert 142 tilfeller totalt, 102 blant menn og 40 blant kvinner.

0 Kommentarer