Sykepleier Line Spiten (H) blir ordfører i Kongsberg
I 2009 var Line Spiten en relativt fersk sykepleier som kom med følgende råd til politikerne: «Øk bemanningen!». Hva sier hun nå som hun selv snart blir ordfører?
Den vordende ordføreren for bergstaden øverst i Lågendalen begynner å få igjen pusten etter en hektisk valgkampinnspurt.
– Det er noen spenninger som slipper taket nå, sier Line Spiten til Sykepleien.
– Forarbeidet startet for nesten to år siden, så det har vært et langt løp. Valgkamp er gøy, men også utfordrende, ikke minst når det skrur seg til mot slutten.
Oppfordring til sykepleiere
Mandag 11. september var det som kjent lokalvalg her i landet. Dagen etter ble det klart at Høyre, Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti var kommet til enighet om et samarbeid i Kongsberg, der mandatfordelingen ga dem et knapt flertall i bystyret.
– De fire samarbeidspartiene står hverandre nært politisk, og jeg kjenner meg trygg på at vi skal klare å jobbe godt sammen, sier Spiten.
18. oktober inntar hun ordførerkontoret, mens Just Salvesen fra Senterpartiet blir kommunens varaordfører.
– Partiene har en felles ambisjon og mye vi er enige om. Kristelig Folkeparti er veldig opptatt av familie og å skape gode oppvekstvilkår for barn og unge. Det er vi også. Venstre har et offensivt blikk på byutvikling. Der er de kreative og spennende i tankegangen. Senterpartiet har, sammen med Venstre, styrt de siste åtte årene, og har mye erfaring herfra.
«Øk bemanningen!»
For fjorten år siden, i forkant av stortingsvalget i 2009 spurte Sykepleien en håndfull sykepleiere om hva de så rundt seg i helsevesenet og om de hadde noen råd til politikerne.
Line Spiten, som den gang hadde vært i yrket i to år og allerede var aktiv som tillitsvalgt for NSF, var en av dem som ble intervjuet [pdf]. Hun kom med følgende hjertesukk:
«Jeg opplever stor avstand til politikerne. De beslutter uten at vi føler vi er tatt med i betraktningen. Jeg skulle ønske at sykepleiere var mer med i utvalg og råd. Hør på oss!»
På spørsmål om hun hadde noen råd til politikerne, hadde Spiten følgende tydelige oppfordring: «Øk bemanningen!»
– Hva sier du nå som du selv er politiker i posisjon? Vil du øke bemanningen?
– Jeg skal ikke gå inn å for eksempel detaljstyre bemanningen på sykehjem, men er generelt opptatt av at ressursene står i stil med oppgavene. Det er et lederansvar å sørge for at bemanningen øker der det er hensiktsmessig, men det holder ikke å bare å ansette flere uten at virksomheten organiseres riktig og at man utfyller hverandre på en god måte.
Ifølge Spiten kan en arbeidshverdag fortsatt være krevende, selv med økt bemanning, dersom de ansatte ikke vet hva de skal gjøre eller har riktig kompetanse.
– I Kongsberg har vi vært heldige og vært del av Tørn-prosjektet til KS, der man har satset mye på oppgavedeling og fagutvikling, forteller hun.
– Heltid og lønn er viktige faktorer for å rekruttere og beholde helsepersonell, men det trengs også god fagutvikling, ledelse og organisering dersom folk skal ønske å bli værende.
Økt pågang innen psykisk helsevern
Kvelden 13. oktober 2021 ble fem mennesker drept og flere skadet i Kongsberg sentrum. Gjerningsmannen ble senere dømt til overføring på tvungent psykisk helsevern for fem drap, elleve drapsforsøk og en rekke grove trusler.
Ifølge en rapport fra Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom) ble mannen «sett på som for syk for straff og for frisk for tvunget psykisk helsevern».
Drapene blåste nytt liv i en langvarig, nasjonal diskusjon om psykisk helsevern.
– Det var en forferdelig tragedie som fremdeles preger Kongsberg, forteller Spiten.
Hun mener kommunen i dag har godt organiserte tjenester – blant annet med Kongsberghjelpa og Fact-team, men at psykisk helsevern likevel er et utfordrende felt.
– Tilbakemeldingene vi får fra tjenesten viser at pågangen har økt kraftig de siste årene, forteller Spiten.
– Blant annet forteller Kongsberghjelpa at de trenger mer ressurser, og dette er allerede prioritert i kommende budsjetter. Det er også vedtatt en temaplan for psykisk helse og det er politisk enighet om at vi også skal styrke det forebyggende arbeidet, forsikrer hun.
Håper sykepleierne blir stolte
Avtroppende ordfører i Kongsberg er Kari Anne Sand fra Senterpartiet, som har sittet siden 2015 og som har sin yrkesbakgrunn fra skoleverket.
Sykepleien spør Line Spiten om Kongsberg nå vil merke at det er en nettopp sykepleier som overtar vervet.
– Ja, det er i alle fall min ambisjon og jeg håper Kongsbergs sykepleiere blir stolte over at de nå får en av «sine egne» i ordførerstolen.
Spiten tror neppe hun selv hadde vært engasjert i politikken om det ikke hadde vært for sykepleierbakgrunnen og hennes tid i NSF.
– Helsespørsmål har vært min vei inn i politikken og jeg oppfordrer gjerne flere sykepleiere til å bruke sin stemme og sin kunnskap aktivt også på den politiske arenaen.
0 Kommentarer