fbpx Nesten 700 pasientklager etter koronavaksine i fjor Hopp til hovedinnhold
Norsk pasientskadeerstatning:

Nesten 700 pasientklager etter koronavaksine i fjor

Bildet viser NPE-direktør Kristin Cordt-Hansen

Mange klager fremdeles til Norsk pasientskadeerstatning (NPE) etter å ha tatt koronavaksine, men de fleste får avslag.

Onsdag 24. januar publiserte Norsk pasientskadeerstatning (NPE) statistikken for klager og erstatningsutbetalinger. Tallene viser at det fremdeles er mange som søker erstatning etter plager de mener skyldes koronavaksine.

De fleste får avslag

I løpet av 2023 fikk NPE 673 søknader om erstatning etter koronavaksine. I 2022 var tallet 703. 

NPE har de siste tre årene utbetalt nærmere 17 millioner kroner i erstatning for skader som følge av koronavaksine. 

Men selv om mange søker erstatning etter denne vaksinen, får flertallet avslag. Tallene viser at rundt 70 prosent får avslag.

Yrkesbakgrunn spiller ikke inn

– Vi har ikke tall på hvor mange sykepleiere som har søkt om erstatning for bivirkninger etter koronavaksine, ettersom vi ikke registrerer den type opplysninger, sier Kristin Cordt-Hansen, direktør i NPE, til Sykepleien.

Erstatningssøkernes yrkesbakgrunn har ingen betydning for hvordan NPE behandler sakene, opplyser direktøren.

– Vi vurderer sakene etter det samme regelverket uansett yrkesbakgrunn, sier Cordt-Hansen.

Ber folk sette seg inn i erstatningskriteriene

Hun sier det er viktig at potensielle erstatningssøkere setter seg inn i hva som skal til for å få erstatning, før de søker. 

– Slik unngår vi også å måtte skuffe erstatningssøkere når vi ser at vilkårene for erstatning ikke er oppfylt, sier NPE-direktøren.

Hun fikk ja, han fikk nei

NPE gir følgende eksempler på hva som vektlegges for å få medhold og avslag:

AVSLAG: En mann fra Vestfold fikk avslag på søknaden sin om erstatning etter å ha tatt koronavaksine. I avslaget sto det at vilkårene ikke var oppfylt fordi symptomene oppsto ti måneder etter vaksinasjonen. Et normalt tidsvindu for bivirkninger regnes å være på seks til åtte uker.

MEDHOLD: En kvinne fra Rogaland fikk medhold på søknaden. I vedtaket sto det blant annet at betennelsen i hjerteposen og hjertemuskelen skyldes koronavaksinasjonen. Det er kjente bivirkninger av vaksinen, og symptomene oppsto to dager etter vaksinasjonen. 

Spesialister vurderer kravene

NPE bruker spesialister innen ulike medisinske områder for å vurdere om vaksinen kan være årsaken til sviktende helse.

– Vi håper derfor at de som søker erstatning gjennom vår saksbehandling, får flere svar på hvorfor de opplever plagene de gjennomgår, sier avdelingsdirektør Anne-Mette Gulaker. 

De vanligste plagene som har gitt rett til erstatning, er betennelse i hjerteposen, hudutslett, blodpropp og menstruasjonsforstyrrelser.

Fakta
Norsk pasientskadeerstatning

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) er en statlig etat underlagt Helse- og omsorgsdepartementet. NPE behandler erstatningskrav fra pasienter som mener de har fått en skade etter behandlingssvikt i helsetjenesten. Saksbehandlingen er gratis.

Kilde: NPE

2 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Sandy Lunøe

Pensjonert farmasøyt
2 måneder 3 uker siden

Korona-vaksiner:
Antall som blir syke, får kreft, autoimmune sykdommer og dør etter injeksjonene kan øke betraktelig i løpet av de neste årene.
Dette er fordi vaksinene ikke er testet for langtidsbivirkninger, autoimmune sykdommer (det finnes ca 100), kreft, mm.

Symptomer kan først vise seg inntil flere år etter injeksjonene. NPEs normalt tidsvindu for bivirkninger regnes å være på seks til åtte uker. Dette er nok for kort.

I tillegg, kroppen kan fortsette å produsere piggproteiner som føres rundt i blodet, ender til slutt i kapillærene og kan blokkere blodtilførsel til de fleste organer - som resulterer i organsvikt.

Ewa

Sykepleier, Jordmor, videreutdanninger
1 måned 3 uker siden

TAKK Sandy!!! Det er flott at fagfolk som deg snakker om dette ærlig, høyt og tydelig! Det er veldig nødvendig for alle de gale menneskene som oppmuntret til vaksinasjoner å forstå hvor blindt og dumt de trodde på disse vaksinene! Jeg håper at noen av dem vil lese dette og at de vil lide av at de presset andre!

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse