Sykehustalen: – Den umiddelbare reaksjonen er naturlig nok en lettelse
– Fakkeltog har lyst opp mørketiden gjennom vinteren. Mange er nå rørt og glad for at de massive protestene er lyttet til, sier ledertrioen fra NSFs fylkeskontor i Troms og Finnmark
NSFs fylkeskontor i Troms og Finnmark er på besøk i hovedstaden for blant annet å snakke med politikerne på Stortinget. Fylkesleder Åshild Østlyngen har tatt med seg begge nestlederne Mari-Ann Benonisen og Linda Therese Norrie på hovedstadsbesøk.
Selv om denne dagen har vært preget av møter, har de selvfølgelig også fått med seg helseministerens sykehustale hvor akuttfunksjoner og fødetilbudet fredes i Narvik og i Lofoten.
– Fakkeltogene har lyst opp
– Har helseministerens tale roet ned gemyttene hos sykepleierne i Helse Nord?
– Den umiddelbare reaksjonen er naturlig nok en lettelse over signalet om at akuttfunksjonene ved disse sykehusene skal bestå. Fakkeltog har lyst opp mørketiden i hele landsdelen gjennom vinteren, og mange er nå rørt og glad for at de massive protestene fra både ansatte og befolkning er lyttet til, sier ledertrioen fra NSFs fylkeskontor i Troms og Finnmark.
Helseministeren har satt som premiss at driften må være forsvarlig med tanke på kvalitet og bemanning.
– Klarer Helse Nord det med tiltakene helseministeren varslet?
– Å stoppe effektiviseringskutt og styrke sykehusøkonomien vil bidra til å gi bedre forutsetninger for å gjøre noe med bemanningsutfordringene, sier hun.
Fylkeslederen legger til at det er det nødvendig med særlige tiltak for å beholde og rekruttere sykepleiere i hele landsdelen.
– Det er ikke rekrutterende å oppleve at man politisk ønsker å bygge ned fagmiljø og helsetilbud, så vi mener det må på plass kraftfulle tiltak som gjør at sykepleiere både vil jobbe og bo i Nord-Norge, sier hun.
Å ha nedleggingsspøkelse hengende over seg skaper, ifølge Østlyngen, usikkerhet og uforutsigbarhet.
– Vi må få stabilitet som skaper gode fagmiljø som gir trygghet og forutsigbarhet i nord! Vi kan ikke akseptere at man definerer likeverdige helsetjenester ulikt rundt om i landet.
– Glad for at rus og psykiatri skal styrkes
– Var det en god tale helseministeren holdt i dag?
– Den inneholdt i alle fall flere positive tiltak.
Østlyngen sier hun er særlig glad for de tydelige signalene om at tilbudet innen psykisk helse og rus skal styrkes, selv om det står i sterk kontrast til de kuttforslagene som lå i endringsforslaget i Helse Nord.
– Flere DPSer i hele fylket var foreslått nedlagt, sier hun.
Etter helseministerens tale har hun derfor forventninger om at kuttforslagene nå vil bli revurdert.
– Helseministeren må ta ansvar for at det følger med økonomiske incentiver slik at det lar seg gjøre å møte den bemanningskrisen som skisseres som grunnlag for omstillingsforslagene, sier hun.
Vil ikke kaste skyld
Kritiske røster mener dårlig økonomistyring nå belønnes av helseministeren.
– Hva tenker du om det?
– Vi er ikke så opptatt av å peke på om «skylda» ligger hos direktører eller styrer. Til syvende og sist er det politikernes ansvar å sørge for gode helsetjenester uavhengig av hvor du bor i landet, sier Østlyngen.
Nå mener hun sammen med resten fylkesledelsen i NSF at det trengs et politisk samarbeid på tvers av departementer og partigrenser.
– Vi trenger en Nord-Norge-pakke som sikrer bosetting beredskap og helsetjenester. Som Kjerkol sa i talen sin i dag: Nye tider krever nye løsninger!
0 Kommentarer