fbpx Kirsti (81) har kols og osteoporose og tar 100 kilo i benpress: – Jeg føler meg bedre etter treningen Hopp til hovedinnhold

Tar 100 kilo i benpress: – Jeg føler meg bedre etter treningen

Bildet viser spesialfysioterapeut Anita Grongstad og pasient Kristi Sommer

Kristi Sommer (81) har kols og osteoporose. Det stopper henne ikke fra å drive med styrketrening. – Tvert imot. Det er noe av det beste jeg kan gjøre.

– Sånn, da skal vi gå bort til benpressen, sier Anita Grongstad, spesialfysioterapeut med ph.d., til pasient Kristi Sommer.

Sammen svinger de inn dørene til treningsrommet i første etasje ved Lovisenberg rehabilitering på Cathinka Guldbergs sykehus på Jessheim.

Muskelstyrke i bena

Det er mye som skjer når pasientene er inne på et rehabiliteringsopphold her. Opplegget og øvelsene skreddersys til den enkeltes behov. 

Men en øvelse er så å si alltid på menyen:

– Benpress er de aller, aller fleste innom. Det gjør vi for å kartlegge muskelstyrke i bena. Muskelstyrke i bena er helt avgjørende for gangfunksjon og sier oss mer om prognosen enn selve lungefunksjonen, sier Grongstad.

Rehabiliteringen på denne avdelingen er for pasienter med hjerte- og lungesykdommer, og mange som er innom her, har kols. Kombinasjonen kols og osteoporose er ikke uvanlig.

– For de som har både osteoporose og kols, er det mye å vinne på riktig trening, sier Grongstad.

Vil finne riktig treningsform

Kristi Sommer er enig og motivert foran dagens økt.

81-åringen har hatt et liv med mye aktivitet. Hun har mange år med styrketrening bak seg. 

Men det siste året har det blitt mindre.

På grunn av kols er hun nå på et fireukers opphold for å finne en treningsform som passer for henne nå.

Hun tester også ut hvordan det er å ha oksygenapparat. Det har hun ikke hatt før.

Selv om hun ikke merker så mye til osteoporosen i hverdagen, er hun obs på det:

– Jeg har bare hatt ett brudd, det var i håndleddet. Da jeg tok nye målinger for litt siden, var bentettheten blitt bedre. Målet med treningen er å kunne gå turer ute, være mer aktiv og å unngå brudd. Det er flotte turområder i nærheten av der jeg bor, og de ønsker jeg å benytte meg av, sier hun. 

En øvelse for «alle»

Det er tre apparater hun holder seg til: romaskin, tredemølle og dagens øvelse: benpress.

– For dere som har osteoporose, er benpress en veldig viktig øvelse, sier Grongstad.

Hvorfor det, egentlig?

– Med benpress får skjelettet det vi kaller en mekanisk belastning som stimulerer til remodellering og vekst, sier hun og forklarer: 

– Hos barn i vekstfase vet vi at det å hoppe er bra for skjelettet, noe som gir samme mekanisk belastning på skjelettet som benpress. For de med osteoporose er det tryggere å sette seg ned på et benpressapparat hvor bevegelsen er tilnærmet fastlåst. Det reduserer risikoen for brå, ukontrollerte bevegelser som lettere fører til brudd.

Er det noen med benskjørhet som ikke kan ta benpress, eller er dette en øvelse for alle?

– I utgangspunktet er benpress for alle. Men det er ekstra viktig å tilpasse utgangsstillingen, slik at ryggen, og også korsryggen, har god støtte i seteryggen på apparatet, sier hun. 

– Og så er benpress en veldig god øvelse å gjøre, legger Sommer til. 

– Synes du det er morsomt, da? Spør Grongstad og ser på Sommer.

81-åringen må tenke: 

– Det er okei, svarer hun.

– Hvorfor gjør du det da?

– Fordi jeg trenger det. Jeg har godt av det. Jeg blir jo litt kvikkere, litt mer spenstig, sier hun.

Litt ekstra luft

Mens de snakker, har Kristi Sommer tatt sats og sparket fra. Grongstad stiller inn på 50 kilo til å begynne med. Seks repetisjoner går lett.

De øker for hver runde: 60, 70, 80 kilo. Seks repetisjoner hver gang.

– Pffffff, puster Kristi Sommer ut gjennom sammenpressede lepper. Nå kjenner hun at det blir litt lite luft.

Etter en liten stund med oksygenkateter går det bedre. 

Grongstad sier at de vanligvis ikke trener med oksygenapparat, men heller prøver å finne nivået for hvor det går bra uten. Ettersom Sommer fikk oksygenapparatet dagen før, tester de nå litt ut hvor treningsnivået skal ligge.

Balanse og vekst

Hvorfor er det viktig at de med osteoporose trener styrke?

– Styrketrening, og da helst med relativt tung, dynamisk belastning, stimulerer til vekst i benvev. Øvelser der motstanden eller vektene presses eller dyttes rett på skjelettet, stimulerer til mer vekst i benvev enn øvelser der motstanden eller vektene trekkes eller sirkulerer rundt et ledd, sier Anita Grongstad.

Hvordan forebygger trening brudd?

– Styrketrening stimulerer til økt benvev. Det gjør skjelettet sterkere. Men like viktig er det at styrketrening øker muskelmasse som beskytter skjelettet. Styrketrening som utføres hurtig, bedrer musklenes reaksjonsevne og dermed balansen, noe som ofte underkommuniseres. Det er utrolig viktig for å forebygge fall hos eldre, sier Grongstad.

Presser opp til 100

Med mer oksygen klarer Kristi Sommer også 90 kilo. 

De ser begge bort på stabelen med vekter. Hm. Veldig nær 100, da? 

– Vil du prøve? Det er jo et rundt tall, sier Grongstad.

Sommer vil prøve. Og med en kraftanstrengelse går også det. 

– Phu! Nå er jeg fornøyd, sier hun før hun anser seg ferdig, reiser seg opp og vender nesa mot spisesalen. 

Nå er det lunsj, og etter det venter en is som premie.

– Det er bare å fortsette på den veien her. Jeg liker å kjenne at jeg er litt sterk. Og jeg føler meg mye bedre etter en treningsøkt, sier Sommer.

Spesialfysioterapeut Anita Grongstads topp-tre-liste for pasienter med osteoporose:

1: GÅ

– Å gå er det viktigste alle kan gjøre. Gå gjerne i trapp eller nedoverbakker. Ved gange belastes skjelettet i både bena og rygg med egen kroppsvekt, og ved å gå ned trapper eller bakker får skjelettet et ekstra trykk og dunk når vi lander, fordi tyngdekraften trekker oss ned.

2. BENPRESS

– Benpress fordi det er noe alle kan gjøre. Til og med pasienter som har så dårlig pust at de ikke klarer å gå, kan sette seg på et benpressapparat og trene relativt tung styrketrening så lenge de tar pauser, slik at de ikke begrenses av tungpust.

3. ARMHEVINGER

– Armhevninger eller brystpress som gir direkte press på skjelettet i armer. Armhevninger kan fint gjøres stående mot en kjøkkenbenk, et bord eller en stol med armlener så lenge øvelsen er tung å gjennomføre.

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse