fbpx Ikke legg ned utdanningen i distriktene Hopp til hovedinnhold

Ikke legg ned utdanningen i distriktene

Studenter som gjør gruppearbeid
ADVARER: Neste måned vil styret i Nord Universitet behandle forslaget om å legge ned sykepleierutdanningen på Helgeland. Det vil gjøre det vanskeligere for voksne fra distriktet å velge yrket, mener artikkelforfatteren. Foto: Monkey Business Images, Mostphotos

Nord universitet vil legge ned sykepleierutdanningen på Helgeland. Det er en dårlig idé. Styret bør ta til vett og bevare utdanningsmulighetene! skriver Kathrine Hansen Kvernmo.

Jeg er en stolt distriktssykepleier og jeg er en av de heldige som er utdannet på Høgskolen i Nesna avdeling Sandnessjøen, nå Nord universitet. Jeg begynte i 2002 og fullførte i 2006.

Savnet Helgeland

Jeg er opprinnelig fra Selsøyvik i Rødøy kommune. Da jeg var ferdig på grunnskolen, måtte jeg reise hjemmefra for å gå på videregående skole. Som 16 åring flyttet jeg på hybel i Bodø og hadde tre fine år der. Da jeg i 2002 skulle velge hva jeg skulle gjøre videre, søkte jeg på heltid sykepleie i Bodø og desentralisert sykepleie i Sandnessjøen. Jeg kom inn begge plasser, men jeg savnet Helgeland og det var her jeg ønsket å bo. Jeg valgte derfor Sandnessjøen, men flyttet til Nesna.

Overgang

Som en skolelei «urbanisert» øyværing, var det en veldig overgang å begynne på høyskole, men medstudentene og lærerne var helt fantastiske. Vi hadde gjesteforelesere som er høyt ansett i fagmiljøet i hele landet. Jeg var så heldig at jeg hadde praksis på barnehjem i Sør-Afrika og på sykehus i Kenya. I tillegg hadde jeg fantastiske praksisperioder i Sandnessjøen, Meløy og Leirfjord.

Ny studiestruktur

I slutten av april kom rektor ved Nord universitet Hanne Solheim Hansen med en innstilling om ny studiestedstruktur ved Nord universitet. Forslaget innebærer at studiestedene Sandnessjøen og Nesna avvikles og at fagmiljøer samles på færre steder.

I dag er det sykepleierutdanning i Vesterålen, Bodø, Mo i Rana, Sandnessjøen, Namsos og Levanger. I tillegg har universitetet et fagmiljø i Lofoten. Forslaget er å samle fagmiljøene på tre steder: Bodø, Mo i Rana og Levanger.

Aktiviteten ved Sandnessjøen og Nesna er forslått nedlagt, og universitetet vil gjøre endringer ved Namsos og Vesterålen. Her åpnes det for desentraliserte studietilbud der søkergrunnlaget er til stede. Forslaget er sendt ut på høring. Høringsfristen er 15. juni, og endelig avgjørelse tas 26. juni.

Ulike erfaringer

I klassen min var jeg den yngste. Den eldste var over 50 år. Arbeidserfaringene var ulike, og vi lærte mye av hverandre. Samholdet var veldig godt, og lærerne ble godt kjent med alle. De fleste som fullførte i klassen min, jobber i dag på Helgeland.

Vil jobbe i distriktet

I 2008 tok jeg videreutdanning i veiledning, også denne i Sandnessjøen.

Jeg har veiledet studenter fra studiene i Bodø, Mo og Sandnessjøen. Det jeg opplever som en gjenganger, er at studentene fra Sandnessjøen ofte er tidligere hjelpepleiere som ønsker å jobbe i distriktet, mens studentene fra Bodø og Mo er yngre som ønsker å jobbe på større sykehus. Alle vil bli førsterangs sykepleiere.

I dag jobber jeg i 100 prosent stilling på Nesna sykehjem, en arbeidsplass jeg er glad i. Jeg har en fantastisk gjeng jeg jobber sammen med. På min arbeidsplass er de fleste av sykepleierne utdannet i regionen. Noen av helsefagarbeidere hos oss vil videreutdanne seg til sykepleiere, men må skrinlegge planene i mangel på desentralisert tilbud.

Må rekruttere fra distriktene

Vi er avhengig av å kvalifisere voksne hvis vi skal møte behovet for sykepleiere i fremtiden. Hvis sykepleierutdanningen i Sandnessjøen blir borte, blir også muligheten for rekruttering i distriktet borte!

Jeg håper derfor at muligheten for å utdanne helsepersonell i nærmiljøet fortsatt skal bestå, for sykepleiere og helsefagarbeidere trengs det mye mer av i fremtiden. Selv om vi bor i distriktet, så fortjener alle å bli tatt vare på når vi blir syke. Å legge ned sykepleierutdanningen her er ikke et svar på de utfordringene vi har.

Les også:

Desentralisert utdanning: – Glad jeg kan ta sykepleierutdanning her jeg bor

KILLINGER: Bonde, huslån og i fast jobb: Stina Fjordbakk kunne ikke reist langt for å ta sykepleierutdanning. Foto: Privat

Sykepleierstudent og bonde Stina Fjordbakk tror ikke det blir det samme hvis lærerne i sykepleie flytter fra Stokmarknes til Bodø.

Stina Fjordbakk går på 4-årig desentralisert sykepleierutdanning i Stokmarknes.

Nå er hun akkurat ferdig med sykehuspraksis for i år. Ett år står igjen før hun er ferdig utdannet sykepleier.

I forrige uke ble det blant annet foreslått å flytte fagmiljøet ved utdanningen fra Stokmarknes til Bodø. Forslaget er nå ute på høring.

Student med jobb og huslån

– Jeg er så heldig at jeg bor i Hadsel og kan ta sykepleien her på Stokmarknes. Jeg hadde jo både huslån, billån og fast jobb da jeg søkte sykepleiestudiet. Jeg var avhengig av å kunne jobbe ved siden av studiet, forteller hun. Studiet er nett- og samlingsbasert, og samlingene er i Stokmarknes.

20 melkekyr og tre geiter

I løpet av de tre årene hun har gått på skole, har hun og samboeren tatt over hjemgården hans.

20 melkekyr, høns, kanin, katt og hund krever sitt.

– Og så har jeg akkurat skaffet meg tre geiter, forteller hun.

Samme tilbud?

Det var i  forrige uke at rektor ved Nord universitet kom med en rapport som foreslår endringer i sykepleierutdanningene i regionen. 

Nedslagsområdet til Nord universitet strekker seg fra Stokmarknes i nord til Stjørdal i sør. Forslaget innebærer blant annet at Vesterålen skal bli en såkalt «distribuert» utdanning – dersom det er nok søkere. Fagmiljøene flyttes bort fra Lofoten og Vesterålen og til Bodø.

Men studentene vil få det samme tilbudet, forsikrer rektor Hanne Solheim Hansen. 

– Det vil være nettstøttet og samlingsbasert sykepleierutdanning også i fremtiden i Stokmarknes. Antallet studenter anslår jeg vil ligge på samme nivå som i dag, rundt 40, sier Hansen til Sykepleien.

– Viktig med tilgjengelige lærere

Men at tilbudet blir det samme om lærerne flytter, tror ikke Stine Fjordbakk. Hun frykter at samlingene på sikt også vil flyttes til Bodø, dersom fagmiljøet flyttes dit, og at det da blir store klasser.

– Det har vært viktig for oss som elever ved skolen her at lærerne har vært tilgjengelig her. Vi har hatt lærere som har vært emneansvarlige fra andre plasser. Da har vi hatt kontakt over Skype. Det har jo gått greit, men jeg har vært veldig fornøyd med lærerne vi per i dag har her. De har vært lett tilgjengelige om det er noe man har spørsmål om, sier hun.

Trygg på lærerne

Hun utdyper:

– Lærere og elever blir godt kjent med hverandre, og vi elevene blir veldig trygge på lærerne. Det skaper et veldig godt læringsutbytte. Vi er heller ikke så stor klasse. Jeg tror ikke på at det blir bedre om alt samles til en stor klasse i Bodø, sier hun.

I starten av studiet hennes var det en to ukers samling i Bodø. Resten har vært i Stokmarknes. 

– Vi blir også tett fulgt opp i praksis. Har man enkelte svake sider faglig, blir man veiledet godt på fremgang, sier hun.

Vil jobbe i Hadsel

Stine Fjordbakk har planer om å jobbe i Hadsel når hun er ferdig på skolen.

– Enten på sykehuset på Stokmarknes eller i kommunen, som har gode tilbud om faste stillinger til nyutdannede sykepleiere ved endt skolegang, sier hun og viser til at mange av sykepleierne hun har jobbet med i hjemmetjeneste, sykehjem og sykehus i Hadsel, også har tatt utdanningen på Stokmarknes.

– Det er ofte veldig etablerte folk som søker det desentralisert studiet vi har her på Stokmarknes. Mange har barn, hus, jobb og familie her fra før. De jeg kjenner, hadde ikke kunnet ta sykepleien om det ikke var tilbud her, sier hun.

– I den livssituasjonen jeg er i per i dag, kunne jeg ikke tatt studiet noe annet sted, sier hun.

– Hjelper ikke distriktene

– Jeg syns rett og slett det er en tragedie om fagmiljøet flyttes til Bodø. Det hjelper ikke distriktene som allerede sliter med sykepleiermangel fra før, sier hun.