fbpx Leder for allmennlegene: – Jeg må også tørke oppkast Hopp til hovedinnhold

Leder for allmennlegene: – Jeg må også tørke oppkast

Petter Brelin

– De ubehagelige oppgavene ligger rett foran oss, på skotuppene våre, mener lege Petter Brelin.

Leder for Foreningen for allmennmedisin og fastlege i Halden, Petter Brelin, har sett på tall fra Sykepleiens undersøkelse. Det er to ting han har bitt seg merke i:

– Det første som slår meg, er at det er relativt liten forskjell på hva sykepleiere oppgir at de gjør av medisinske oppgaver på sykehus og ute i kommunene, sier han.

Godt over halvparten av sykepleierne både i sykehus og i kommunehelsetjenesten svarer for eksempel at de legger inn KAD og PVK, steller dren og katetre i løpet av en normalarbeidsuke. (Se tabell nederst i artikkelen.)

Å jobbe i hjemmesykepleien er ikke lenger en enkel oppgave
Petter Brelin, leder for fastlegene

Avanserte hjemmesykepleiere

Det er i tråd med noe han har observert over tid: Sykepleierne i hjemmesykepleien står alene med avanserte medisinske prosedyrer, ofte uten å ha fått god opplæring, og de har ingen å spørre.

– Dette har gått litt under radaren. Disse sykepleierne står ofte helt alene ved senga hjemme hos svært syke pasienter, og uten god eller systematisk opplæring skal de utføre avanserte medisinske prosedyrer, sier Brelin.

– Å jobbe i hjemmesykepleien er ikke lenger en enkel oppgave, og jeg tror vi har sviktet litt i å gi disse sykepleierne nok støtte og kompetanse til å utføre de krevende oppgavene, sier han.

Etterlyser systematisk kompetanseheving

– Det de svarer på hvilke oppgave de utfører ute i kommunene, skal jeg lære av og ta med meg videre. Jeg tror vi trenger å skru kommunehelsetjenesten mer sammen, så vi får brukt den samlede kompetansen i kommunene bedre, mener Brelin.

Han synes kommunene bør tenke over hvordan det jobbes systematisk med kompetanseheving.

– Hvordan sikres det at sykepleiere i hjemmesykepleien får den samme kompetansen på medisinske prosedyrer som de som jobber på sykehus? spør han.

Utdatert diskusjon

Hans andre reaksjon går på avgrensning av hvilke yrkesgrupper som skal gjøre hvilke oppgaver:

– Har vi ikke kommet lenger enn at vi diskuterer hvem som skal ta ut søpla? Er ikke diskusjonen om hvem som skal gjøre hva mer på vei mot at vi alle må dele på oppgavene? Jeg opplever at dette er en diskusjon som var mer relevant for tjue år siden, sier han.

– Når jeg er på et hjemmebesøk hos en pasient, hender det stadig vekk at jeg setter inn i oppvaskmaskinen og tar med søpla på vei ut. Det skulle bare mangle, sier Brelin.

Les også: – Sykepleiere må kunne vaske et nattbord

Boner gulvet om han må

– Fastlegene føler også på at mange udefinerte oppgaver havner på deres bord. Forskjellen er at jeg ikke har en sjef som sier til meg at jeg må gjøre det.

Fastleger syr sår, går med søpla, ja, selv boner han også gulvet på fastlegekontoret sitt om det ser for ille ut.

– Som fastlege har jeg gått inn i de uforutsigbare arbeidsdagene med åpne øyne: En dag må jeg rykke ut og drive livreddende behandling. Neste dag er det noen som spyr utover kontorpulten min. Og hvem skal vaske pulten da? Jo, det er meg, sier han.

– Som helsearbeidere ligger de ubehagelige oppgavene rett foran oss, de må bare gjøres, sier han.

Les også: Eli Gunhild By: – Skulle ønske jeg kunne be sykepleiere si nei til arbeidsoppgaver

Fakta
Sykepleiens undersøkelsen om sykepleieres oppgaver

Sykepleien har fått svar fra 3412 medlemmer av Norsk Sykepleierforbund om hvilke oppgaver de utfører i sin jobbhverdag.
Spørreundersøkelsen ble gjennomført fra september til november 2018. 

Les om resultatene HER:

Her finner du alle artiklene fra utgaven #Hva er egentlig sykepleie

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse