fbpx – NSF hadde nok av tid å tilby meg juridisk bistand på Hopp til hovedinnhold

– NSF hadde nok av tid å tilby meg juridisk bistand på

bildet viser Katrine Karlsen og Lill Sverresdatter Larsen

NSF sier det ikke ble aktuelt å vurdere juridisk bistand til Katrine Karlsen fordi hun meldte seg ut av NSF. Men hun saksøkte kommunen et halvt år før hun meldte seg ut av forbundet.

Katrine Karlsen vant nylig i tingretten over Lyngen kommune fordi de ikke hadde gitt henne fortrinnsrett til en sykepleierstilling ved Lyngen legekontor. Hun hadde jobbet der i ulike vikar- og tilkallingsvikarstillinger i over et og et halvt år uten å være vikar for noen spesielle og uten å bli tilkalt.

Hun kritiserer Norsk Sykepleierforbund (NSF) for at de ikke ga henne juridisk bistand i saken, og hun er derfor ikke lenger medlem.

NSFs forklaring

– I ansettelsessaker er klageinstansen sivilombudet, og vårt råd i slike saker vil være å starte der. Vi har dessverre ikke kunnet følge saken opp videre da Karlsen valgte å melde seg ut av NSF. Det ble derfor ikke aktuelt å vurdere juridisk bistand, sa fylkesleder Lena Røsæg Olsen da hun kommenterte Katrine Karlsens kritikk i Sykepleien fredag.

– Stemmer ikke helt

– Det stemmer ikke helt, hevder Katrine Karlsen og utdyper:

Hun fikk avslag på sykepleierjobben ved Lyngen legekontor i februar 2021.

I mars fikk hun råd fra NSF Troms og Finnmark om å melde saken til sivilombudet, noe hun gjorde i slutten av mars.

– Der fikk jeg til svar at sivilombudet ikke kunne si noe før saken var avgjort i forvaltningen, altså kommunen. Jeg hadde nemlig først levert inn en klage til kontrollutvalget, sier Karlsen.

– Fikk tydelig signal

Men behandlingen i kontrollutvalget tok sin tid. I mai kontaktet hun privat en advokat.

– Hvorfor ba du ikke NSF om advokat?

– Over telefon med rådgiveren på NSF sitt fylkeskontor i Tromsø fikk jeg et tydelig signal om at de ikke kunne gi meg juridisk bistand. De kunne bare være ballspiller. Vi hadde kontakt over flere måneder og jeg fortalte om sakens utvikling, så det var flere anledninger der de kunne løftet saken til et høyere nivå hvis de ville.

I løpet av sommeren fikk Karlsen vite at kontrollutvalget i Lyngen kommune skulle ha møte først i september. Da mente advokaten hennes at de på nytt kunne klage til sivilombudet.

– Men siden vi hadde saksøkt kommunen, sa sivilombudet at de ikke kunne uttale seg før saken hadde gått for retten.

Meldte seg ut i desember

Den siste telefonsamtalen med NSF Troms og Finnmark sin rådgiver mener Karlsen at hun hadde i mai/juni 2021.

– Jeg fortalte NSF-rådgiveren at jeg hadde fått meg advokat og ga uttrykk for at jeg var misfornøyd med manglende støtte. Men jeg meldte meg ikke ut før i desember 2021, så NSF hadde nok av tid å tilby meg juridisk bistand på, sier Karlsen.

– NSF gir juridisk bistand på mange ulike nivå

Ordføreren i Lyngen sier i Nordlys [for abonnenter] at Katrine Karlsen har kjørt en sak som får store konsekvenser for ansettelsesforhold i en haug med kommuner og at dette er veldig positivt for arbeidstakere.

– Den kampen har Karlsen altså tatt helt uten NSFs juridiske bistand i ryggen. Burde hun ikke ha hatt forbundet sitt med seg i retten i en såpass viktig sak?

– NSF gir juridisk bistand på mange ulike nivå, fra tillitsvalgte på avdelingsnivå, fylkeskontor og gjennom advokater på hovedkontor, skriver forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i et e-postsvar til Sykepleien.

– Som tidligere svart, i denne saken fikk medlemmet råd fra fylkeskontoret om å klage til sivilombudet, som er første steg i saksgangen for slike saker. Først dersom man ikke når frem med klage dit vil videre steg til rettsapparatet bli vurdert. Saken var ikke kommet dit før hun meldte seg ut, så videre juridisk bistand ble ikke vurdert. Vi er uansett glad for utfallet dommen fikk for Karlsen, skriver Larsen.

NSF vil sette seg inn i dommen

 – Hvilken lærdom vil NSF trekke ut av saken?

– Akkurat som fylkesleder Lena Røsæg Olsen uttalte tidligere, denne seieren er viktig både for henne, men også for andre i arbeidslivet. Vi som organisasjon tar lærdom av alle saker, også denne, og vil sette oss inn i dommen. Vi tar med oss alle elementene i en sak i en slik læring, eksempelvis på hvilket nivå av juridisk bistand saker som denne bør vurderes, skriver Larsen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse