fbpx WHO: Apekopper er fortsatt global helsekrise Hopp til hovedinnhold

WHO: Apekopper er fortsatt global helsekrise

Bildet viser apekoppe-lesjon og innfelt virus.

Verdens helseorganisasjon (WHO) vurderer fortsatt apekopper som global helsekrise, til tross for at antall smittetilfeller har falt.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus sa onsdag at beslutningen er tatt etter anbefalinger fra organisasjonens helsekrisekomité, som diskuterte saken fredag i forrige uke.

– Komiteen har anbefalt meg om sitt syn på at apekokker fortsetter å være en global helsekrise, og jeg har godtatt denne anbefalingen, sa Tedros onsdag.

Fortsatt nye tilfeller

Sykdommen ble først oppdaget blant mennesker i 1970 i Kongo. Spredningen blant mennesker har siden den gang i hovedsak vært begrenset til enkelte land i Vest- og Sentral-Afrika.

Men i mai i fjor dukket det opp tilfeller også utenfor Afrika, og spredningen begynte å gå raskt.

Siden har WHOs krisekomité hver tredje måned vurdert om apekopper fortsatt er en global helsekrise. Tedros sa onsdag at komiteen viser til at antall smittetilfeller er blitt redusert, men det meldes fortsatt om nye tilfeller i over 30 land.

I tillegg kan det være at tilfeller ikke blir oppdaget eller registrert i noen regioner. Alle land bør derfor være på vakt, uttalte Tedros.

Flere enn 85 000 totalt

WHO-statistikk viser at det til nå er registrert 85 860 sykdomstilfeller fordelt på 110 land. 93 av tilfellene har endt med dødelig utgang.

Fakta
Apekopper
  • Apekopper skyldes orthopoxvirus.
  • Vanligvis mild og selvbegrensende sykdom, men kan være alvorlig.
  • Første symptomer er gjerne feber, tretthet og hodepine. Muskelsmerte og stivhet er vanlig. Etter noen dager kommer et kløende utslett, som utvikler seg til vesikler og pustler.
  • Symptombildet kan være atypisk, med noen få eller bare én lesjon.
  • Smitter via nær kontakt med en som er smittet, og smitter via hud, slimhinner eller luftveier.
  • Første tilfelle blant mennesker registrert i 1970.
  • Økende forekomst de siste årene, det knyttes til at stadig færre er vaksinert mot kopper, som også beskytter mot apekopper.
  • Apekopper er endemisk, altså at de opptrer jevnlig innenfor begrensede geografiske områder, i deler av Vest- og Sentral-Afrika. I 2022 var det for første gang utbrudd utenfor endemiske områder.
  • Dette utbruddet startet i mai, og det er registrert flere enn 20 000 tilfeller i Europa. 94 tilfeller er registrert i Norge, det siste i desember.

Kilder: Folkehelseinstituttet, European Centre for Disease Prevention and Control

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse