fbpx Riksrevisjonen: Helsedirektoratet har feilført 112 millioner kroner Hopp til hovedinnhold

Riksrevisjonen: Helsedirektoratet har feilført 112 millioner kroner

Bildet viser riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

112 millioner kroner er feilført hos Helsedirektoratet, og Helfos regnskap roter med utestående fordringer og gjeld. Det kommer frem i Riksrevisjonens Dokument 1.

Hvert år legger Riksrevisoren frem Dokument 1. Riksrevisjonen går igjennom alle departementer og underetaters regnskap for å sjekke at pengene er riktig ført, og at de blir brukt slik Stortinget har bestemt.

Sju regnskaper med feil og mangler

Av de 235 regnskapene Riksrevisjonen har gjennomgått, fant de vesentlige feil og mangler i sju av dem. Det er riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen fornøyd med.

– Det er betryggende, og viktig for folks tillit til offentlig pengebruk, sier Schjøtt-Pedersen.

Helsedirektoratet er en av de sju som får påpekninger. De seks andre etatene som har årsregnskap med vesentlige feil og mangler i regnskapene for 2023 er: 

  • Statistisk sentralbyrå
  • Forsvaret
  • Forsvarsbygg
  • Kriminalomsorgsdirektoratet
  • Norsk polarinstitutt
  • Havforskningsinstituttet.

Feilført 112,2 millioner kroner

Riksrevisjonen forklarer Helsedirektoratets mangler med at eksternt finansierte prosjekter er feilført med 112,2 millioner kroner.

– Forskuddsinnbetalinger og utbetalinger skulle vært ført mot mellomværende og deretter regnskapsført i takt med fremdriften i prosjektene, skriver Riksrevisjonen.

Årsregnskapet gir heller ikke et dekkende bilde av utestående fordringer og gjeld knyttet til oppgjørsordningene under Helfo, ifølge rapporten.

  • «Helsedirektoratet (Helfo) har nettoført utestående fordringer på 470,7 millioner kroner og gjeld på 626,4 millioner kroner for oppgjørsordninger de har ansvar for», skriver Riksrevisjonen.
  • Helsedirektoratet (Helfo) har unntak som hjemler at alle innbetalinger og utbetalinger for oppgjørsordningene kan nettoføres under egen regnskapslinje.

«Netto gjeld for oppgjørsordningen er videre motregnet andre innkrevingsfordringer. Sett i sammenheng med presentasjonen av noter og manglende beskrivelser gir ikke årsregnskapet et dekkende bilde av utestående fordringer og gjeld knyttet til oppgjørsordningene under Helfo», skriver Riksrevisjonen. 

Disse to punktene er årsaken til at Riksrevisjonen tar forbehold ved konklusjon på regnskapet til Helsedirektoratet for 2023.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse