fbpx Rom for tvang Hopp til hovedinnhold

Psykisk helsevern: Rom for tvang

Fotograf Erik Norrud møtte pasienter som har opplevd tvang i psykiatrien. Psykiatrisk sykepleier Trond Solholm forteller fra jobben på psykiatrisk akuttmottak.

20 til 35 prosent av pasientene i psykiatriske akuttavdelinger blir skjermet. Varigheten kan variere fra noen få timer til flere hundre. Skjerming gjennomføres på ulike måter, men innebærer at pasienten tas ut av avdelingens­ fellesskap. Når det er en låst dør mellom pasienter og pleiere, kalles det isolat. Bruk av ­isolasjon og tvang er under kontinuerlig debatt.

Fotograf Erik Norrud har portrettert fem personer som er blitt utsatt for skjerming med tvangsmidler. Han har fotografert rommene der isolasjonen fant sted og tvangsmidlene som ble brukt.


Trond Solholm står bak et vindu ved akuttmottak på Sandviken sykehus.
Trond Solholm Foto: Helge Skodvin
– Vi skal ikke utøve mer tvang enn absolutt nødvendig

Psykiatrisk sykepleier Trond Solholm jobber ved Sandviken sykehus i Bergen. Han har følt frykt i situasjoner der pasienter har gått til fysisk angrep på ham. I sin jobb ser han at isolering kan være nødvendig, men det skal brukes minst mulig og med varsomhet. 

 


Les flere artikler fra temautgaven om isolasjon >>

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.