fbpx Ny badevannsbakterie påvist for første gang i Norge Hopp til hovedinnhold

Ny badevannsbakterie påvist for første gang i Norge

Bildet viser en gjeng med gutter som løper ut i vannet på en strand

I sommer har den kjøttetende bakterien vibrio gjort flere alvorlig syke etter bad i sjøen. Nå er en liknende bakterie også påvist i sjøvannet – for første gang.

Fem personer er blitt alvorlig syke av en svært sjelden vibriobakterie. Alle skal ha badet med sår i Oslofjorden. Tirsdag fikk Folkehelseinstituttet varsel om at nok en person hadde blitt syk etter bading, denne gangen av en ny bakterie i Fredrikstad, skriver  NRK.

– Den heter shewanella, og det er første gang vi ser denne bakterien i Norge. Den gir samme symptomer som vibriobakterien. Vi vet at disse bakteriene ofte opptrer sammen i varme somre, sier overlege Hans Blystad på Folkehelseinstituttet.

Så langt er det kommet rapporter om oppblomstring i Oslofjorden samt ved kysten av Telemark og Sørlandet.

LES:  Tre eldre er syke etter bading i Oslofjorden

Bør ta forholdsregler

I tillegg til de alvorlige tilfellene har det så langt blitt rapportert om 20 personer som har fått mildere vibrioinfeksjoner. Det viser ferske tall fra Folkehelseinstituttet.

Personer som har immunsvikt, leversykdommer og åpne sår – inkludert nye tatoveringer – bør ta forholdsregler når de bader i områdene hvor det har vært oppblomstring av vibriobakterier.

På sine nettsider gir Folkehelseinstituttet råd om hvordan man kan forebygge smitte. Disse rådene er:

  • Personer med åpne sår bør ikke bade i sjøvann hvis ikke såret kan tildekkes med heldekkende, vanntett plaster. Dette gjelder spesielt eldre, personer med leversykdommer og personer med immunsvikt (for eksempel personer som bruker immundempende medisiner).
  • Personer med immunsvikt, leversykdommer og eldre anbefales å bruke badesko for å hindre at man pådrar seg sår under bading.
  • Skylling med rent ferskvann etter sjøbad anbefales for alle personer som har sår eller pådrar seg sår under bading. Dette gjelder spesielt personer med immunsvikt, leversykdommer og eldre.
  • Risikoen reduseres ved å kun ta korte bad og tørke seg grundig med rent håndkle etter bading.
  • Alle som bader med sår eller pådrar seg et sår under bading bør følge med på eventuell forverring av såret og raskt ta kontakt med lege/legevakt ved tegn til sårinfeksjon, feber eller nedsatt allmenntilstand. Gi da beskjed til legen at du har badet. En eventuell infeksjon vil oftest vise seg i løpet av ett til to døgn.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse