fbpx Sykepleiere og leger reagerer på Frp-forslag om straff etter feilbehandling Hopp til hovedinnhold

Sykepleiere og leger reagerer på Frp-forslag om straff etter feilbehandling

Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen vil straffe helsepersonell fremfor sykehuset når pasienter rammes av feil. NSFs tillitsvalgte frykter at hardere straffer vil skremme helsepersonell fra å melde fra om avvik.

Frps helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen sa mandag til NRK at enkeltpersoner som er involvert i feilbehandling, bør få et større personlig ansvar for valgene de gjør.

Uttalelsen kom etter at det ble kjent at Haukeland universitetssykehus har fått en bot på 1,5 millioner kroner som følge av at en 43 år gammel mann døde uventet og alene på akuttmottaket. Ingen enkeltpersoner ble straffet. 

Hendelsen er beskrevet flere ganger tidligere både i NRK og i Sykepleien.

Tilbakeslag for pasientsikkerheten 

Karen-Anne Stordalen, foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund i Helse Bergen, kommenterer Frps utspill som et alvorlig tilbakeslag for pasientsikkerheten.

– Det er viktig med en god kultur for å melde fra om avvik, og da er det feil vei å gå og straffe enkeltpersoner, sier hun til NRK.

Geir Arne Sunde, foretakstillitsvalgt for overlegene ved Haukeland, kaller Frps forslag arrogant og uvitende og mener det først og fremst vil ramme pasientene. Han tror blant annet at en straff mot enkeltpersoner kan gjøre det vanskeligere å rekruttere folk, og at det vil bli for ressurskrevende dersom de ansatte må trippelsjekke alt de gjør.

Må lære av feil 

Karen-Anne Stordalen frykter at hardere straffer vil gjøre helsepersonell mer redde for å melde fra om feil, noe som kan øke risikoen for å gjenta feilene istedenfor at man lærer av dem.

– God pasientsikkerhet forutsetter en kultur som fremmer åpenhet, og forpliktelse og vilje til å lære av feil, sier hun til NRK.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse