fbpx NSFs gatekunstprosjekt: Dette maleriet ble stanset Hopp til hovedinnhold

NSFs gatekunstprosjekt: Dette maleriet ble stanset

MALT I FRANKRIKE: Modellen på bildet heter Christopher Monpongo og er ikke sykepleier. Kunstneren er Sandie Carol Dougnac, som er halvt norsk, halvt fransk. Maleriet har utgangspunkt i et fotografi som er trykket på lerret. Deretter har kunstneren fargelagt med akrylmaling og pastellstifter. Foto: Sandie Carol Dougnac

Det niende og siste maleriet i NSFs gatekunstprosjekt skulle avdukes på sykepleierkongressen. Nå er det avbestilt. NSF vil ikke si hvorfor.

Det siste kunstverket i gatekunstprosjektet er ferdigmalt og levert, men Norsk Sykepleierforbund (NSF) vil ikke vise det frem.

Avdukingen skulle skje under åpningen av sykepleierkongressen 1. desember. Der skal 1200 sykepleiere fra hele landet samles i to dager.

Men de planene er nå lagt på is, bekrefter Tore Bollingmo, kommunikasjonssjef i NSF, i en e-post til Sykepleien.

Ønsker ikke å gå i detaljer

– Hva har egentlig skjedd?

– Jeg ønsker ikke å gå inn på alle detaljer i den forretningsmessige avtalen, skriver han.

Han vil heller ikke opplyse pris for hvert enkelt kunstverk i prosjektet.

– Det er en avtale mellom to parter, skriver han og legger til:

– NSF har mulighet til å avbestille de ulike bestillingsverkene, og det er det som har skjedd i dette tilfellet. Dette skaper ingen problemer for kongressen, vi har kontroll på programmet der.

Les også: – Ja, det blir sykepleierkongress

– Vi er veldig stolte over samarbeidet

– En diskusjon om hva vi tenker om selve bildet, ønsker vi å ta direkte med Piece by Piece og kunstneren. Det er jo ikke uvanlig at åndsverk blir vurdert av oppdragsgiver, og vi ønsker ikke å gå inn i en offentlig diskusjon om noe som ikke er publisert. Vi er veldig stolte over samarbeidet, og det vi har fått til sammen for å vise frem Art of Nursing bredt – både fagmessig og geografisk.

Gatekunstprosjektet kalles Art of Nursing, og er et samarbeid mellom NSF og byrået Piece by Piece for å hylle og ære sykepleiere i det offentlige rom.

– Det har resultert i mange flotte kunstverk som er å se på utvalgte steder landet rundt, skriver kommunikasjonssjef Tore Bollingmo i e-posten.

Begynte i sykepleieråret 2020

Gatekunstprosjektet var egentlig en markering av det internasjonale sykepleier- og jordmoråret 2020, men har fortsatt i 2021.

Dette skulle være det niende og siste maleriet NSFs gatekunstprosjekt der sykepleiere hylles. Det er også laget en film knyttet til kunstverket.

(Saken fortsetter under bildet.)

NSFs gatekunstprosjekt, åtte portretter
ÅTTE BILDER: Disse åtte portrettene er avduket, noen i 2020, noen i 2021. Se oversikt over sykepleiermodellene nederst i saken.  Montasje: Nils Reppen

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen ønsker ikke å uttale seg om saken, det gjør heller ikke generalsekretær Olaug Flø Brekke.

Denne niende gangen er sykepleieren en modell, i motsetning til de åtte tidligere.

(Saken fortsetter under bildet.)

ARV: Slik ser hele maleriet ut. Det heter Legacy (arv), og måler 1 meter x 1,5 meter. Modellen på bildet er ikke sykepleier. Kunstneren heter Sandie Carol Dougnac. Foto: Sandie Carol Dougnac

– Vi i Piece by Piece er veldig overrasket, og stiller oss svært undrende til avgjørelsen, sier prosjektleder Ruth Donovan i Piece By Piece.

– Vi er skuffet og trist. Sandie Carol Dougnac har skapt et kunstverk som retter blikket mot fremtiden, der kjønn og etnisitet er uinteressant. Det er funksjonen sykepleie vi er opptatt av.

– Florence Nightingale hadde mot til å gå utenfor det bestående, og vi har ønsket med våre kunstverk å gå i hennes fotspor. Hun forandret verden, og skapte sykepleien slik vi kjenner den i dag, sier Donovan, som selv er sykepleier.

– Kunstnerne skal ha frihet til å uttrykke seg

– Hvorfor ble dette stoppet, har du fått høre?

– Vi har ikke fått noen begrunnelse, annet enn at bildet ikke ble slik forbundsledelsen forventet, sier Donovan.

– Vi tenkte i utgangspunktet at dette skulle være et rent digitalt verk. Men det er veldig kostbart, og lot seg ikke gjennomføre. Bildet er fysisk, men fungerer også digitalt.

– Vi er kjempelei oss, og vi er stolte av bildet. Det er lekent og friskt, og bryter med det bestående, sier Donovan.

Hun legger til:

Vi har vært opptatt av kunstnerne skal ha frihet til å uttrykke seg uten for stramme rammer.

Lurte på om kvaliteten ikke var god

Sandie Carol Dougnac, som har malt bildet, har fransk far og norsk mor. Hun har vokst opp på Husnes i Kvinnherad. Hun bor i Vitry-sur-Seine utenfor Paris, men hun har også et galleri i Bergen.

Også hun er skuffet over avgjørelsen NSF har tatt.

– Oppdraget var at sykepleieren kunne være en modell, og at det var fint hvis personen var androgyn og ikke hvit. Dette for å komme vekk fra stereotypien om kvinnelige hvite sykepleiere, sier Dougnac til Sykepleien.

– Da jeg fikk vite at portrettet ikke sto til forventningene hos NSF, lurte jeg på om det var kvaliteten som ikke var god nok. Men jeg har fått bekreftet fra kunstmiljøet at den er bra.

Nå venter hun på en konkret begrunnelse fra NSF.

– Hvor lang tid har du brukt på maleriet?

– En måned eller to, full tid. Det er synd når bildet ikke når frem til mottakerne. Når jeg har jobbet med verket, har jeg tenkt på alle som skulle se det, og gledet meg til det, sier Dougnac.

(Saken fortsetter under bildet.)

Sandie Carol Dougnac
KUNSTNER: Sandie Carol Dougnac bor utenfor Paris, men er stadig i Norge. Har har hun ledet en gatekunstfestival i Kvinnherad. Foto: Privat

Se kriteriene for å bli utpekt som modell i gatekunstprosjektet og hvem som har blitt portrettert nederst i saken.

Sykepleier-modeller

Tidligere er disse blitt portrettert av ulike kunstnere i prosjektet The Art of Nursing, i regi av Piece by Piece på oppdrag av NSF:

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.