fbpx Overtar legeoppgaver: Her setter sykepleierne øyeinjeksjoner Hopp til hovedinnhold

Overtar legeoppgaver: Her setter sykepleierne øyeinjeksjoner

Bildet viser øyeoperasjon på Nordlandssykehuset.

Operasjonssykepleierne Ingrid Nyvold Duesund og Trine Karin Johansen har satt 400 injeksjoner i pasienters øyne siden påske.

Operasjonssykepleiere ved Nordlandssykehuset får nå sette injeksjoner i øyne ved behandling av aldersrelatert synstap. Det frigjør legeressurser til andre oppgaver i sykehuset, står det på sykehusets nettsider.

Operasjonssykepleierne Ingrid Nyvold Duesund og Trine Karin Johansen har satt om lag 200 injeksjoner hver siden påske.

Ved andre sykehus i Norge har sykepleiere gjort dette lenge, men det er første gang de gjør det på sykehuset i Bodø.

Målet er at 50 prosent av øyeinjeksjonene ved Nordlandssykehuset skal settes av sykepleiere.

Frigjør legeressurser

Ifølge enhetsleder Kate Helen Høyen vil det frigjøre legeressurser to dager i uken. Legene kan da bruke tiden sin på polikliniske pasienter eller operasjoner i stedet. 

– Dette er endelig på plass, som et ledd i et jobbglidningsarbeid. Vi setter cirka 3600 injeksjoner i året her hos oss, og tallet er stigende, sier Høyen.

forbereder operasjon

Bra samarbeid med legene

Ingrid Nyvold Duesund og Trine Karin Johansen gikk gjennom både teoretisk og praktisk opplæring før de satte de første injeksjonene.

– Vi har jobbet sammen med legene i mange år, og injeksjoner er det vi gjør absolutt mest av på poliklinikken, forteller Duesund.

– Det er fint å bidra til bærekraftig drift og være med på å bygge en robust enhet, legger Johansen til. 

– Det har gått utrolig greit. Vi har alltid en bakvaktlege som stiller opp hvis vi lurer på noe, hvis pasienten har spørsmål vi ikke kan svare på, eller hvis det har vært forandringer siden sist, forteller de. 

Hyppigste årsak til store synstap

Injeksjonene blir satt i forbindelse med behandling av aldersrelatert synstap, noe som på fagspråket kalles aldersrelatert makula degenerasjon (AMD). Det er en sykdom som spesielt rammer eldre pasienter. Sykdommen er den hyppigste årsaken til store synstap og leseblindhet. Cirka hver tiende nordmann over 60 år har AMD.

Foreløpig setter sykepleierne 25 prosent av injeksjonene. Det vil si at de setter injeksjoner en dag i uka. 

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Jan-Eilert Pedersen

AKS
12 måneder siden

Liker ikke omtale av oppgaver til profesjon: Her «legeoppgave». Andre steder «sykepleieoppgave». En helsearbeider kan gjøre det den har kompetanse til og den har lov til. Sykepleiere kan selvsagt gjøre oppgaver som tidligere ble gjort av leger. På sekstitallet var det legen som tok blodtrykk. Når jeg ble sykepleier var urinkaterisering av menn fremdeles diskutert om var en «legeoppgave». Vi kan ikke fortsette å formulere oss på den måten. Det handler om pasientene. Klart at sykepleiere kan gjøre mye mer enn i dag og oppgaver kan gå på tvers av yrkesprofesjoner. Jeg gjør oppgaver man tidligere kun ble utført av lege og fremdeles blir utført av leger, men mye kan også løses av sykepleiere med den kompetansen og treningen

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse