fbpx Kraftig økning i salg av populær sovemedisin – FHI er skeptisk Hopp til hovedinnhold

Kraftig økning i salg av populær sovemedisin – FHI er skeptisk

Bildet viser intensvisykepleier Harald Pirolt ved Intensivmedisinsk seksjon KSK, Haukeland, som gjør seg klar for en powernapp på nattvakt.

Bruk av legemiddelet melatonin fortsetter å øke blant nordmenn, men FHI er skeptisk til utviklingen og advarer mot mulige bivirkninger av sovemedisinen.

– Bruken av melatonin har økt mye over flere år, og økningen fortsetter i 2023, sier Jostein Soldal i Apotekforeningen til Nettavisen.

Reseptfritt

Legemiddelbruken har økt med 20 prosent, justert for befolkningsøkningen fra 2022 til 2023, ifølge tall fra Farmaloggs legemiddelstatistikk.

Melatonin er et hormon som dannes i hjernen og som kroppen trenger for å regulere døgnrytmen. Kosttilskudd med melatonin kan forsøkes for å lette innsovning. Det kan kjøpes reseptfritt av folk som sliter med insomni.

– FHI er skeptisk til denne utviklingen. Melatonin har overtatt markedet for søvnmedisiner, sier forsker Børge Sivertsen i FHI til avisen.

– Noen vil hevde at melatonin er ufarlig fordi det er et hormon som produseres naturlig i kroppen. Men det er ikke forsket nok på bivirkningene, sier han.

– Lettvint løsning

Sivertsen påpeker at legemiddelet kan være effektivt mot døgnrytmeforstyrrelser og jetlag, men sier problemer kan oppstå når det brukes for alminnelige søvnplager.

– Det å tilføye kroppen melatonin, kan redusere kroppens evne til å produsere stoffet over tid. Det er en lettvint løsning, advarer han.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse