fbpx Fikk lengre stipendiatperiode fordi hun ammet Hopp til hovedinnhold

Fikk lengre stipendiatperiode fordi hun ammet

Bildet viser Simone Kienlin

Doktorgradsstudent Simone Kienlin fikk forlenget stipendiatperioden sin med 360 timer fordi hun ammet. Men de ekstra timene kom ikke helt av seg selv.

– I fjor vinter snakket jeg med en venninne som også tar en doktorgrad. Vi var enige om at det var urettferdig at vi som brukte to timer per arbeidsdag på å amme barna våre, ikke fikk det igjen i form av lengre stipendiatperiode, forteller Simone Kienlin. Hun har en stipendiatstilling ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

Kienlin har delvis permisjon fra sin fulle stilling som spesialrådgiver ved Helse Sør-Øst og begynte på doktorgraden sin for åtte år siden, i 2016, ved Universitetet i Tromsø (UiT).

Hun tar den på 50 prosent, det tar som regel seks år. Men i løpet av denne tiden har hun også født to barn som hun ammet.

Fant ikke noe på NSF sine nettsider

Kienlin søkte på Norsk Sykepleierforbunds (NSF) nettsider, uten å finne noe informasjon om det hun og venninnen snakket om.

Så googlet hun, og da fant hun en sak fra det daværende Likestillingsombudet fra 2000, som ligger på nettsidene til nåværende Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO).

Der sto det om en kvinnelig stipendiat ved et ukjent universitet som fikk utvidet stipendiatperioden sin, etter at Likestillingsombudet hadde involvert seg:

«Likestillingsombudet mente at det sannsynligvis ville være i strid med likestillingsloven hvis universitetet nektet kvinnelige stipendiater å forlenge stipendiatperioden tilsvarende ammepermisjonen. Det ville fremstå som en urimelig forskjellsbehandling av kvinner om kvinnelige stipendiater ville få kortere frist for levering av avhandlingen fordi de ammet enn mannlige kolleger fikk», skriver ombudet på nettsiden sin.

Saken endte med at kvinnen fikk forlenget stipendiatperioden sin, uten at ombudet behøvde å konstatere brudd på loven.

Ble inspirert til å søke

– Det inspirerte meg til å søke om forlenget stipendiatperiode, så jeg sendte en søknad til UNN om det i februar i år, sier Kienlin.

Hun søkte bare for det yngste barnet sitt. Da hun trakk fra fødselspermisjon og ferie, endte hun opp med 360 timer, siden hun sluttet å amme da barnet var cirka ett og et halvt år.

Hun fikk svar allerede dagen etter:

«Når det gjelder ammefri så er det et gode for ditt barn og ikke noen timer som du får tilbake på noen måte. Jeg har diskutert det med GAT-support for å være helt sikker. Det skal ikke legges inn.»

Kontaktet NSF

Da involverte Kienlin foretakstillitsvalgt for NSF ved UNN, Monica Fyhn Sørensen.

bildet viser Monica Fyhn Sørensen

Sørensen kontaktet så UiT som kunne fortelle at de praktiserte forlenget stipendiatperiode ved amming. Hun mente derfor det ville gjelde for stipendiater ved UNN også, så hun forhørte seg videre i NSF-systemet.

– Jeg snakket med rådgiver hos NSF på fylkeskontoret og tok så kontakt med personalavdelingen, minnes Sørensen og fortsetter:

– De mente at avslaget kunne skyldes en misforståelse og at forespørselen ikke kom godt nok frem siden det også ble spurt om noe annet i samme e-post.

Sendte ny e-post til UNN

Kienlin husker at hun så fikk en forespørsel fra Sørensen om hun kunne sende en ny e-post til UNN hvor hun ba om en begrunnelse for avslaget.

– Jeg syntes det var litt vanskelig, og hadde håpet at NSF kunne gjøre det, men jeg gjorde det likevel, og henviste til saken fra LDO. Da ble søknaden godkjent, sier Kienlin.

Monika Fyhn Sørensen forklarer at hun som foretakstillitsvalgt er opptatt av at sakene aldri skal bli større enn de er.

– Derfor bruker jeg alltid å spørre om medlemmet kan gjøre en henvendelse selv. Vi tillitsvalgte kan være med å forfatte eller tipse om hvilke argumenter som skal med, men vi forsøker å ikke ta fra medlemmet plikten til å stå opp for seg selv, sier hun.

Vil at andre skal vite om det

Uansett endte saken bra for Simone Kienlin, som kommer til å bruke den forlengede stipendiatperioden til å finpusse på doktorgradsarbeidet sitt. Hun blir ferdig i mai til neste år.

– Du ammet også ditt første barn under stipendiatperioden. Har du søkt for det også?

– Nei, det sitter langt inne. Har jeg lov til det? Det har jo gått så lang tid?

– Du visste jo ikke at du hadde rett til det, og kom derfor ikke på å søke om det?

– Ja, men det er også bra å ha litt press på meg til å bli ferdig med arbeidet. Grunnen til at jeg søkte om dette, var først og fremst for å få frem at dette er en rettighet vi som ammer har. Så andre kan vite om det. Det er jo ikke noe informasjon på NSF sine nettsider og heller ikke på UiT eller UNNS nettsider om dette.

Vil tipse UNN og NSF

Foretakstillitsvalgt Monica Fyhn Sørensen synes det er kjempeflott at sykepleiere tar en doktorgrad, og mener muligheten til å få forlenget stipendiatperioden er et gode som de ammende PhD-studentene trenger å vite om.

– Har UNN nedfelt noen skriftlige regler om dette nå?

– Det vet jeg ikke, men jeg vil absolutt etterspørre det. Det gjelder jo ikke bare NSF sine medlemmer, men alle ansatte, påpeker hun.

– Hva med NSF sine nettsider?

– Ja, det burde stå noe om dette på NSFs nettside om ammefri. Det skal jeg ta opp med fylkeskontoret vårt som så kan tipse NSF sentralt om det.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse