fbpx – Mor ble lagt i respirator, og jeg satte meg ned og gråt Hopp til hovedinnhold

– Mor ble lagt i respirator, og jeg satte meg ned og gråt

Randi Askjer med sin mor og far 17. mai i 20218

– Noen dager etter at Norge stengte, ble min mor dårlig. Hun ble lagt i respirator og døde en uke senere. Min mor ble den første covid-19-pasienten som døde i Vestfold og Telemark, skriver fylkeslederen.

Noen dager etter at Norge stengte, i mars 2020, ble min mor dårlig. Hun som frem til nå hadde vær selvhjulpen og oppegående, ble stadig dårligere, og hun var fortvilet og lurte på hva som var galt.

Jeg snakket med henne på telefonen og kjente at jeg ikke kunne ta ansvar for å vurdere situasjonen på egen hånd. Vi ble jo frarådet å besøke hverandre, så jeg kontaktet legevakt som igjen sendte en ambulanse. De konkluderte med at hun hadde en mageinfeksjon og fant ingen grunn til å legge henne inn på sykehus.

Så der lå hun – alene og syk en fredagskveld i mars. Hun klarte knapt å komme seg på toalettet. Hva skulle jeg gjøre? Jeg ringte hjemmesykepleien som jeg regnet med hadde smittevernutstyr, og spurte om de kunne besøke henne. Det kunne de ikke fordi det var helg og fordi min mor ikke var registrert som bruker. Jeg ba om et par munnbind og smittefrakk så jeg kunne dra dit på egen hånd, men det fikk jeg ikke. Jeg ble frarådet å besøke henne.

Improviserte smittevern

Så der sto jeg – lørdag morgen. Jeg var redd for det nye viruset. Var det covid-19 mor hadde fått? Kunne jeg bli smittet? Hva skulle jeg gjøre?

Etter noe runder med meg selv tenkte jeg at jeg ikke kunne la min egen mor være alene. Selv om det var mange år siden jeg hadde jobbet klinisk, hadde jeg tross alt grunnleggende kunnskap om smittevern. Jeg ville benytte denne kunnskapen.

Det var ikke mulig å kjøpe munnbind, så jeg fant en støvmaske hjemme.

Det var ikke mulig å kjøpe munnbind, så jeg fant en støvmaske hjemme. Så fant jeg frem rent klesskift og hansker som jeg bestemte meg for å ta på meg før jeg gikk inn i leiligheten til min mor. 

Gjennom helgen ble det mange besøk. Jeg satt med maske og hansker med to meters avstand fra sengen hos min mor som ble stadig dårligere. «Hva kan dette være», spurte hun? Det ble mer og mer klart for meg at dette sannsynligvis kunne være covid-19, men hva skulle jeg si?

Min mør døde 31. mars

Mandag fikk jeg koplet på hjemmesykepleien, og da de kom med O2-måleparameter tirsdag morgen var det åpenbart at hun måtte på sykehus. Da sykebilen endelig hentet henne, tok jeg mor i hånda og strøk henne på kinnet, for det kunne være siste gang. Skulle jeg ta farvel og takke henne for alt og fortelle henne hvor mye hun hadde betydd for meg, eller ville det bare gjøre henne mer utrygg?

Jeg ringte min mor samme kveld, og da sa hun: «Randi, nå får jeg hjelp …».

Hun ble da lagt i respirator. Jeg satte meg ned i sofaen og gråt. Jeg var kjempesliten av rollen som privatpraktiserende sykepleier og pårørende. Det var besøksforbud på sykehuset, men jeg trøstet meg med at hun var omgitt av intensivsykepleiere som hadde nødvendig kompetanse og som kunne hjelpe henne. Og de hadde en ledig respirator. Hun fikk all tilgjengelig hjelp.

Jeg fikk ikke tatt mer farvel. Etter en uke i respirator døde hun. Datoen var 31. mars, og hun var den første covid-19-pasienten som døde i Vestfold og Telemark.

Kunnskap om smittevern er livsviktig

Under pandemien har vi sett hvor viktig det er med kunnskap om riktig bruk av smittevernutstyr, smitteveier og riktige smittevernrutiner. Ikke alle virksomheter har hatt gode nok rutiner, noe det har vært jobbet intenst med i denne perioden.

I mange land har smittespredning og død vært langt høyere enn i Norge både når det gjelder pasienter og helsepersonell. Selv om det er mange faktorer som har spilt inn, vet vi også at andelen helsepersonell med lavere kompetanse kan ha virket inn i tillegg til mangel på nødvendig utstyr.

Det er ingen tvil om at helsepersonells kunnskap om smittevern og smittevernsykepleieres arbeid med rutiner utgjør livsnødvendig kompetanse vi trenger for å opprettholde et forsvarlig helsevesen også fremover.

Vi trenger spesialkompetanse

Opplevelsen av å sitte hjemme og vite at det var kapasitet og spesialistkompetanse på sykehuset var en trøst. Vi må fortsette å synliggjøre forskjellen på generell sykepleiekompetanse og ekspertkompetanse som eksempelvis intensivsykepleie er.

Myndighetene har fått øynene opp for behovet for intensivsykepleiere gjennom dette året.

Myndighetene har fått øynene opp for behovet for intensivsykepleiere gjennom dette året, men vi har mange kamper å kjempe for at utdanningskapasiteten økes, at rammevilkårene ved universitetene bedres for å tilpasse behovet og ikke minst at alle de som skal utdannes får tilstrekkelig veiledning i praksis. Og da må praksisveiledere få kompensasjon og rammevilkår for å kunne gi god veiledning og opplæring.

Vi har kjent på etiske dilemmaer

Gjennom pandemien har mange sykepleiere kjent på etiske dilemmaer, og ikke alle har hatt tid og rom til å ta de etiske refleksjonene det har vært behov for. Sykepleiere har beskrevet hvor vanskelig det har vært å overholde retningslinjer, eksempelvis på sykehjem. De har blitt bedt om ikke å gå oftere inn enn hvert 15. minutt til demente og engstelige pasienter som er isolert på grunn av smitte.

Begrensing i bruk av smittevernutstyr har også satt begrensninger for helsepersonell når det gjelder nærhet og tilsyn til pasienter. Ledere har et ansvar for at de – sammen med ansatte – utarbeider retningslinjer, og det er ikke opp til hver ansatt hvordan enhver situasjon skal håndteres.

I henhold til helsepersonelloven § 4 har imidlertid alt helsepersonell ansvar for å gjøre egne vurderinger og melde fra til sin leder dersom man opplever at praksis er faglig eller etisk uforsvarlig. På hver arbeidsplass må det skapes rom for faglig og etisk refleksjon rundt de situasjonene sykepleiere og helsepersonell står ovenfor. Dette bør etterspørres og etterstrebes på enhver arbeidsplass.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse