fbpx Faglig forsvarlighet gjelder også ved oppgavedeling Hopp til hovedinnhold

Faglig forsvarlighet gjelder også ved oppgavedeling

Bildet viser portretter av de fire innleggsforfatterne

Det er flere gode eksempler på hvordan god oppgavedeling fører til bedre resultater og blant annet gjør at sykepleiere får bedre tid til å gjøre det de er utdannet til.

Kravet til faglig forsvarlighet gjelder alt helsepersonell. Ikke bare sykepleiere. Når helsefagarbeidere, helsesekretærer, portører og andre yrkesgrupper gjennom oppgavedeling får nye oppgaver, tar de på seg oppgaver som de er kvalifisert for, og som de er opplært i.

Stillingsutlysningen for pleieportør på Ahus har skapt debatt på Sykepleien.no. Flere sykepleiere uttrykker bekymring for at andre yrkesgrupper får pleieoppgaver de ikke er kvalifisert for. 

Helsefagarbeidere og portører har ikke samme utdanning som sykepleierne, men har likevel kompetanse og et godt utgangspunkt for å ta på seg flere typer oppgaver enn de gjør de fleste steder i dag.

Vi må jobbe annerledes og smartere

Helsetjenesten er presset. Allerede nå mangler det fagfolk, og verre vet vi at det vil bli framover. Derfor er vi nødt til å jobbe annerledes og smartere for å kunne gi omsorgsfull hjelp til alle som trenger det. 

Oppgavedeling er nødvendig, noe helseminister Jan Christian Vestre også understreket da Ventetidsløftet nylig ble lansert. Han var opptatt av bedre bruk av personell og kompetanse og tok til orde for å tenke nytt om ansvars- og oppgavedeling.

Arbeidstakerorganisasjon Delta organiserer mange ulike yrkesgrupper innenfor helse. Vi har både vernepleiere, sykepleiere, helsefagarbeidere, portører, ambulansearbeidere, aktivitører, helsefagsekretærer og renholdere blant våre medlemmer. Det gir mange nyttige og gode diskusjoner om hvem som kan gjøre hva og hvordan vi sammen kan bidra til å løse alle oppgavene i helsevesenet.

Oppgaver kan fordeles annerledes

Vi må bruke all kompetanse vi har og sørge for at riktig kompetanse er på riktig sted til riktig tid. Det er flere gode eksempler på hvordan god oppgavedeling fører til bedre resultater og blant annet gjør at sykepleiere får bedre tid til å gjøre det de er utdannet til. Nå må vi jobbe systematisk og planmessig for å bruke alle yrkesgruppers kompetanse best mulig.

Flere kommuner og sykehus er allerede i gang med å fordele oppgaver blant yrkesgruppene innenfor helse på en annen måte. Ahus er ett av sykehusene som er godt i gang med dette. Tilbakemeldingene som har kommet etter at de har hatt portører på sengepost, har vært positive

I portørfaget ligger det alt fra grunnleggende sykepleie til håndtering av avfall. Det er mange arbeidsoppgaver på en sengepost som kan ivaretas av en portør i stedet for av sykepleiere eller helsefagarbeidere som heller kan gjøre mer pasientnære arbeidsoppgaver. 

Ikke alle i helsetjenesten vet hva portører og andre yrkesgrupper gjør eller kan. Ved å lytte til hva de er lært opp til, kan flere se at oppgaver kan fordeles annerledes uten at det går utover den faglige forsvarligheten.

4 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Jan Eide

Spesialsykepleier
1 month 1 week siden

Dette er jo kjempespennende, hva med om portørene kan ta oppdrag for politiet også, herregud mye av jobben deres er jo å frakte inn folk til arresten? Null stress!

Jon Ivar

Spesial sykepleier
1 month siden

Kommentarer og kulturer som dette er det som forhindrer at man kan jobbe på nye effektiv måter, la de kvaliserte portørene pleie pasienter, så kan du kanskje bli tildelt noe hakk mer spenende?

Helene S.

Student
1 month 1 week siden

De fleste portørene har ikke fagbrev innen helsefag, og mange er derfor ufaglært. Pasientsikkerheten settes i spill ved at disse nå gis ordinære helsefag- eller sykepleieroppgaver uten tilstrekkelug utdanning.

Inger Østvold Walheim

1 month siden

Hva er en helsefagsekretær som det refereres til i artikkelen?
Vil tro at det skulle stått helsesekretær som er autorisert helsepersonell...

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse