fbpx En helsefremmende arbeidsplass bør være minstekravet Hopp til hovedinnhold

En helsefremmende arbeidsplass bør være minstekravet

Bildet viser en selfie tatt av Mari Carlsen Sivertsen

Jeg vil jobbe som sykepleier. Det er et yrke jeg brenner for, men jeg vil også ha arbeidsvilkår og lønn som gjenspeiler det ansvaret jeg bærer på mine skuldre hver dag. 

Er det mangel på helsepersonell? Eller er det mangel på vilje til å ansette de vi allerede har, i stillinger man kan leve av og som er helsefremmende?

Hva ville det reelle tallet vært hvis alle deltidsansatte i helsesektoren fikk tilbud om 100 prosent stilling og en turnusordning som gjorde det mulig å stå i jobb? Med andre ord en turnusordning som man kan stå i som småbarnsforeldre og aleneforeldre. En ordning som tilrettelegger for ulike livssituasjoner. For en helsefremmende arbeidsplass for vårt helsepersonell bør jo være minstekravet. Det er en logisk grunn til at mange ikke klarer å stå i 100 prosent jobb. Det handler ikke om at de ikke ønsker å jobbe fulltid.

Skyhøy arbeidsbelastning

Arbeidsbelastningen på den enkelte er skyhøy. Helsepersonell tar med jobben hjem, og den reelle hviletiden mellom vaktene er altfor lav. En usunn arbeidsbelastning går utover psyken over tid, og mangel på personell over tid er ikke helsefremmende for den enkelte som står i pressede situasjoner daglig. 

Helsepersonell er i en jobb der man ikke kan miste «hodet». Vi må være mentalt pålogget til enhver tid. Vi skal kontinuerlig observere, og mange skal utøve svært krevende prosedyrer dag som natt.

Hva med å gi oss som jobber til alle døgnets tider, en arbeidshverdag som er levelig? Med nok personell og nok tid til pasientene uavhengig om det er i kommunen eller spesialisthelsetjenesten.

Vi har en plikt til å melde inn

Hvorfor skal helsepersonell finne seg i å alltid bli nedprioritert? Hvorfor skal helsesektoren alltid bli en salderingspost? Jeg er lei av å høre kommentarer som «slik har det alltid vært», «du har valgt det selv» og «jobb med noe annet da hvis det er så dårlig».

Jeg vil jobbe som sykepleier. Det er et yrke jeg brenner for, men jeg vil også ha arbeidsvilkår og lønn som gjenspeiler det ansvaret jeg bærer på mine skuldre hver dag. Så kjære mine medarbeidere i helsesektoren, skal vi fortsette å godta dette? Sykepleier er fremdeles et typisk kvinneyrke, og det merkes ut ifra den behandlingen vi får og lønnen til denne yrkesgruppen. Men nå må nok være nok! 

Opplever du kritikkverdige forhold på din arbeidsplass? Blir du så presset på tid slik at det går ut over forsvarligheten til de ansatte og pasientene? Det er vi som helsepersonell også pliktige til å melde inn. Da kan du melde inn til: Statsforvalteren, Arbeidstilsynet og UKOM. Du kan også melde inn til din nærmeste NSF-tillitsvalgt som kan ta saken videre for deg. 

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Elisabeth Røed Gundersen

Pensjonert spesialsykepkeier
2 uker 3 dager siden

Dette er viktig!!! Det Mari skriver er SÅ gjenkjennbart. Jeg har jobbet både i sykehus og hjemmesykepleien og det er uholdbart å jobbe på denne måten.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse