fbpx Lyttet til medlemmene, KS-oppgjøret går til mekling Hopp til hovedinnhold

Lyttet til medlemmene, KS-oppgjøret går til mekling

95 prosent av sykepleierne som stemte i kommunene, sa nei i uravstemningen. NSFs forbundsstyre har derfor forkastet resultatet etter forhandlingene med KS. 

Et enstemmig forbundsstyre i Norsk Sykepleierforbund har mandag forkastet resultatet etter forhandlingene med KS. 95 prosent av sykepleierne som deltok i uravstemningen, stemte nei.

Det betyr at det kan bli streik. 

Plassoppsigelse er meldt mandag og første mulige streiketidspunkt for sykepleierne i kommunene er første uken i november.

Les også: NSF ber sykepleierne stemme over KS-oppgjøret

Fire av ti sykepleiere deltok i avstemningen 

– Vi vil takke alle medlemmene som har deltatt i avstemningen, sier Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF) i en pressemelding.

 I overkant av 40 prosent av medlemmene deltok i uravstemningen.

– Det er en markant økning i forhold til vår forrige uravstemning som var i KS-området i 2018. Vi ønsket at så mange som mulig deltok, og dette har gitt oss et klart mandat til mekleren. Selv om avstemningen ikke var bindende for forbundsstyret, var rådet entydig, sier Larsen.

Nå går partene til mekling.

– Om det ikke blir enighet der, er neste steg streik, sier NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen i pressemeldingen.

KS, kommunenes arbeidsgiverforening, er meddelt svaret fra NSF.

– Størst mangel på sykepleiere

Larsen viser til at sykepleiere er den yrkesgruppen det er størst mangel på i Norge.

– Det viser både NAVs tall, SSB sine tall og KS arbeidsgivermonitor. Sykepleiernes signal i uravstemning er slik sett ikke bare for seg selv, men også på vegne av pasienter og pårørende. Befolkningens helsetjeneste avhenger av sykepleierkompetanse i pandemi eller ikke, men samfunnskritisk funksjon er særlig synliggjort i år, sier Larseni pressemeldingen.

Og videre:

– Nå er sykepleiere en så knapp ressurs at det meldes om fortvilte rådmenn og ordførere som ikke får tak i livsnødvendig kompetanse. I en bekymringsmelding til Fylkesmannen i Troms og Finnmark kommer det frem at helsefagarbeidere i Nesseby føler seg utrygge når de ikke har sykepleiere å støtte seg på. Ved Helsehuset i Tromsø måtte en hel avdeling stenge fordi de ikke fikk tak i sykepleiere. Nå frykter mange over hele landet hva som kan skje hvis det nå kommer en ny smittetopp som rammer tjenestene.

Vil ha tiltak for å rekruttere og beholde

– Dette tariffoppgjøret klarer ikke å løse alt, men vi vet at arbeidsgiver ser samme problem som oss med tanke på mangel på livsnødvendig kompetanse. Ansvarlighet i et tariffoppgjør er derfor å fremvise tydelige tiltak for å rekruttere, mobilisere og beholde sykepleiere i kommunens helsetjeneste, sier Lill Svarresdatter Larsen i pressemeldingen.

Partene ble enige, men Unio-forhandlerne var ikke fornøyde

Natt til 16. september ble partene i lønnsoppgjøret i kommunene enige. Men verken forhandlingsleder for Unio kommune, Steffen Handal, eller nestleder i NSF, Silje Naustvik, var fornøyde.

Les om resultatet:Enighet i KS: Mellom 1400 og 1900 kroner i lønnstillegg

– Isolert sett er resultatet i årets oppgjør dårlig. Dette er langt unna det Unio ønsket og la planer for da oppgjøret startet i vinter, sa forhandlingsleder Steffen Handal etter at partene var blitt enige.

– Jeg skjønner at sykepleierne ikke er fornøyde, sa Silje Naustvik, nestleder i NSF, i et intervju med Sykepleien.

– Det er jo så lite penger at det blir nesten litt latterlig, sa Silje Naustvik, nestleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF) og nestleder i forhandlingsutvalget i Unio kommune.

KS er kommunenes arbeidsgiverorganisasjon, mens Unio er NSFs hovedorganisasjon.

Forbundsstyret i NSF vedtok å sende resultatet til uravstemning blant medlemmene i KS-området. Forbundslederen ville ikke si hva sykepleierne burde stemme. Uravstemningen startet 30. september og ble avsluttet 15. oktober.

Fortsetter å forhandle med Spekter

20. oktober fortsetter NSF og Spekter å forhandle for sykepleiere i helseforetakene. 

I Oslo kommune ble partene enige etter mekling: Ingen streik i Oslo – minimum 4400 i lønnstillegg

Også lønnsoppgjøret i staten kom i mål: Enighet i statsoppgjøret: – Vi jubler ikke

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse