Espen Gade Rolland
LederNSFs faggruppe innen psykisk helse og rus (SPoR) Send e-postSykepleier, MNSc
Innlegg av Espen Gade Rolland som leder i NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus:
DPS: Er Buskeruds befolkning klar over hva som står på spill?
Vestre Viken HF foreslår å legge ned døgnavdelingene ved Drammen og Ringerike DPS, noe som vil tvinge pasienter til å søke hjelp langt utenfor sitt nærmiljø. Forslaget vekker sterk bekymring.
Verdens overdosedag 2024: Det er et nasjonalt ansvar å redde liv
Til tross for år med strategisk innsats og nullvisjon, og etter ti år med en nasjonal overdosestrategi, taper vi fortsatt mange liv til overdoser. Dette er uakseptabelt, og det krever handling – ikke bare ord.
Sykepleiere har et spesielt ansvar for mennesker i sårbare og marginaliserte situasjoner
Vi må basere våre holdninger og handlinger på forskning, erfaringsbasert kompetanse, brukerkunnskap og etiske verdier. Slik kan vi skape et samfunn basert på respekt og likeverd.
Skriveseminar styrker sykepleieres skriveferdigheter
I rolige og inspirerende omgivelser på Lesvos i Hellas og med kyndig veiledning får deltakerne selvtillit til å skrive og mot til å formidle faget.
Vi må stoppe sentraliseringen av helsetilbudet innen psykisk helsevern, som Helse Nord nå foreslår
Fremtiden til psykisk helsevern står på spill. La oss stå sammen og kjempe for det vi tror på, fordi vi vet at det er verdt det.
Mange har store utfordringer med å bruke digitale tjenester. Det er uakseptabelt
Myndighetene må ta ansvar for å sikre tilgang til internett og universell utforming av digitale tjenester. Organisasjoner og næringslivet må også ta sitt ansvar ved å utvikle og tilby tjenester som er tilgjengelige for alle.
Det er på tide å satse på en tverrfaglig allmennhelsetjeneste for fremtidige behov hos befolkningen
Stortinget ber på tirsdag regjeringen sikre at kompetanse og erfaring fra primærhelseteamene bidrar til videre utvikling av en tverrfaglig fastlegetjeneste til det beste for pasientene. Vi undrer oss over at forslaget ser ut til å falle.
Vi forventer at tilbudet innen psykisk helse styrkes
En 10-års plan for å styrke det psykiske helsefeltet ble nettopp vedtatt på Stortinget, men hvor forpliktende er den?
Psykisk helse er en universell menneskerettighet
Den 10. oktober markerer vi verdensdagen for psykisk helse. Regjeringen lover helsehjelp der du bor i «Opptrappingsplanen for psykisk helse».
Ukom understreker urettferdigheten
Ukom understreker at kunnskap om somatisk oversykelighet hos pasienter med psykisk lidelse i begrensende grad er dekket i utdanningene og spesialiseringene for leger, ambulansepersonell, psykologer og sykepleiere.
Det er på tide å tenke nytt om psykisk helsetilbud
Sandens DPS, avdeling Varatun, skal legge ned 13 sengeplasser. Nyheten har skapt mye uro. Det hadde vært forfriskende med en debatt om hvilke muligheter klinikken har for å redde de gjenværende sengeplassene.
Vi må holde presset oppe på vegne av mennesker med psykiske utfordringer
Vi skal fortsette å kjempe for befolkningens rett til gode tjenester innen psykisk helse, rus og avhengighet. Fordi vi skal kjempe for likeverdige behandlinger med høy faglig kvalitet.
Stigma i helsetjenestene – gjør sykepleierutdanningen nok?
Som studentleder og faggruppeleder har vi det siste året fått flere tilbakemeldinger og bekymringer om nedprioritering av psykisk helse og rus-kompetanse i sykepleierutdanningene.
Statsbudsjettet: – Det grenser mot løftebrudd?
– Regjeringen har gått høyt ut og fremmet ny storsatsning på psykisk helse. Dessverre følger de ikke opp med verken penger eller virkemidler i forslaget til statsbudsjett som ble lagt frem i går, skriver Espen Gade Rolland.
– Vurdering av samtykkekompetanse bidrar til bedre hjelp
–Ikke la hensynet til den største delen av mennesker med alvorlige psykiske lidelser drukne i en debatt om få pasienters særlige behov for beskyttelse, skriver innleggsforfatterne.
Hva ønsker sykepleiere av en master innen fagområdet psykisk helse og rus?
NSFs faggruppe for sykepleiere innen psykisk helse og rus har undersøkt hva faggruppens medlemmer mener at en ny masterutdanning i psykisk helse- og rusarbeid bør inneholde.
Helseskadelig alkoholbruk gir komplekse utfordringer
Høyt forbruk av alkohol henger sammen med somatisk sykdom, psykisk helse og sosial status. En god allianse mellom sykepleieren og pasienten øker sjansen for at behandlingen fører til bedring.
– Sykepleien burde ikke ha publisert denne artikkelen
– I sommer publiserte Sykepleien en fagartikkel om dissosiativ identitetslidelse. Vi kan ikke la denne passere uten å komme med våre innspill og standpunkt, skriver NSFs faggruppe for sykepleiere innen psykisk helse og rus.
– En vanskelig situasjon har blitt enda vanskeligere
Siden mars har Norge vært stengt som et samfunn. Det har hatt stor innvirkning på de tjenestene vi representerer og de menneskene vi er satt til å hjelpe, skriver Nordaunet, Steen og Rolland i NSFs faggruppe innen psykisk helse og rus.
Sykepleiere må stå sammen og mobilisere – pasienter og pårørende etterspør vår kompetanse
Sykepleierkunnskapen skal komme pasientene til gode, og derfor må vi være tydelige på hva denne kompetansen er, skriver Espen Gade Rolland.
Tilbudet i kommunene må styrkes
Kommunalt psykisk helsearbeid for voksne blir nedprioritert. Jeg håper politikerne våkner i tide, og sørger for et bedre behandlingstilbud der folk bor, skriver Espen Gade Rolland.
Innlegg av Espen Gade Rolland som høgskolelektor og leder:
Læring og veiledning styrkes gjennom «peer learning» i praksisstudier
Den pedagogiske modellen gjør det mulig for praksisstedene å ta imot flere studenter og samtidig opprettholde veiledningskapasiteten.
Innlegg av Espen Gade Rolland som studieleder, bachelor, sykepleier:
– Kan simulering bidra til å løse praksisutfordringer?
– Simulering kan møte den politiske ambisjonen om å utdanne flere sykepleiere samtidig som kvaliteten på utdanningen opprettholdes, eller enda bedre – at den bedres, skriver Olaussen, Rolland og Karlemilsdatter.
Når tarmene vrenger seg i det Norge stenges – erfaringer fra et sykehusopphold
Dersom de samme hanskene var brukt systematisk gjennom hele rommet, hva var da risikoen, undrer sykepleierne etter at en av dem har vært på sykehus.
Innlegg av Espen Gade Rolland som nestleder, SPoR:
Går man baklengs inn i fremtiden?
Fra 1. januar ble alle kommuner i Norge pålagt å tilby øyeblikkelig hjelp – døgntilbud. Kan tilbudet bli en sovepute når det gjelder å styrke det kommunale psykiske helsetilbudet? spør artikkelforfatteren.
«Den gylne regel» – ikke engang en gyllen middelvei
Helse og omsorgsminister Bent Høie sa i sin sykehustale 12. januar 2016 at den gylne regel videreføres, hvor sykehusene skal prioritere rus og psykisk helse med høyere vekst enn for somatikk.
Bidrar med sin brukererfaring
Medarbeider med brukererfaring i en akuttpsykiatrisk døgnavdeling ga håp til pasientene.