fbpx Når du minst venter det Hopp til hovedinnhold

Avgjørende øyeblikk: Når du minst venter det

Illustrasjonen viser en folkemengde med fremhevede enkelthoder.
Én av 31 i Norge er sykepleier, og sjansen for at det er en slik som trår til når noen faller om på offentlig sted, er derfor relativt stor. Illustrasjon: Monica Hilsen

Du har kanskje kviet deg for den dagen noen plutselig roper om hjelp – på flyet, kafeen, stranden eller gaten – og du er den som må trå til. Her er 14 historier fra sykepleiere som opplevde det.

Når noen faller om på et offentlig sted, er sjansen relativt stor for at det er en sykepleier som må trå til.

Autorisert helsepersonell har nemlig en ekstra forpliktelse til å hjelpe ved medisinske nødsituasjoner, og det er sykepleiere det er flest av.

Dersom det for eksempel befinner seg 31 personer i en kafé, vil statistisk sett én av dem være sykepleier – om vi tar utgangspunkt i Norges befolkning og antall gjeldende autorisasjoner. For at det skal være en lege til stede, må antallet – rent statistisk – være hele 109.

Vi vet at mange sykepleiere har opplevd slike situasjoner, og at slikt kan gjøre noe med selvbildet og forholdet til egen profesjon.

Her har vi samlet 14 historier om alt fra forbigående illebefinnende til alvorlige ulykker – om fødsel, lidelse og død – fortalt av sykepleieren som tilfeldigvis var der da det virkelig gjaldt.

 

Edru på et øyeblikk

 

Mannen i treet

 

Den livløse jenta i vannet

 

Psykotisk i lufta

 

Etter festen

 

Den fryktede beskjeden

 

Nybakt mor ble jordmor

 

En blodig juleferie

 

På vei ned i dypet

 

Overdose i gresset

 

Bevistløs date

 

Krise på kaféen

 

En annerledes førtiårsdag

 

Fem sykepleiere om bord

Les også:
Etter festen Neste artikkel