fbpx Byggebransjen tilrettelegger bedre for eldre arbeidstakere enn pleie- og omsorgssektoren Hopp til hovedinnhold

Byggebransjen tilrettelegger bedre for eldre arbeidstakere enn pleie- og omsorgssektoren

bildet viser Suzanne Merkus

– Etter 45 års alder bør ansatte i pleie- og omsorgssektoren få tilpassede oppgaver og flere pauser jevnt fordelt utover dagen, sier Stami-forsker Suzanne Merkus. Byggebransjen ser ut til å klare det bedre enn pleie- og omsorgssektoren.

Fra før har Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) vist at opptil 52 prosent av ansatte i pleie- og omsorgssektoren melder at de er plaget av smerter i nakke, skuldre eller rygg. Dette er arbeidstakere med arbeidsoppgaver som inneholder mye tungt arbeid som stell og forflytning av pasienter, og som må stå og gå mesteparten av arbeidsdagen.

Byggebransjen legger bedre til rette for eldre

– Studien vår antyder at byggebransjen er flinkere til å ta vare på de eldre arbeidstakerne enn pleie- og omsorgssektoren, sier Suzanne Merkus, postdoktor ved Stami.

Hun peker på at byggebransjen ser ut til å organisere arbeidet slik at de eldre har noe lavere arbeidskrav, men at pleie- og omsorgssektoren ikke har den samme tilnærmingen. Der må alle bidra like mye, uansett alder.

– I studien ser vi at en del ikke får mer enn 20 minutters pause i løpet av en arbeidsdag, og hvis man i tillegg må spise med brukeren i pausen, kan det vel egentlig ikke kalles pause, sier hun.

Målte styrke og kondis i studie

Merkus og hennes kolleger på Stami har nemlig gjort en undersøkelse der de har målt styrke og kondisjon til 62 bygg- og anleggsarbeidere og 64 ansatte i pleie- og omsorgssektoren i Oslo-området.

Fra pleie- og omsorgssektoren var det 23 hjelpepleiere, 15 sykepleiere, 8 vernepleiere og resten ledere, rengjørings- og kjøkkenpersonale. Rundt halvparten var over 45 år.

Studien gikk over fire år til 2017, og deltakerne ble målt gjennom én arbeidsdag. Fysisk arbeidsbelastning i form av muskelaktivitet i korsrygg og skuldre, puls, varighet i uheldige stillinger og hvor lenge man oppholdt seg på beina, ble målt. Noen målinger ble utført over flere dager.

De eldre tok i ekstra

– Resultatene tyder på at eksperters anbefalinger om å redusere eller tilpasse arbeidskrav til eldre ansatte ikke blir fulgt godt nok opp i praksis, sier Merkus.

De eldre arbeidstakerne i pleie- og omsorgssektoren hadde litt høyere arbeidskrav, og de håndterte arbeidsoppgavene ved å ta i litt ekstra, både i form av muskelaktivitet og hjerteaktivitet. 

– Vi fant også at de eldre var like sterke som deres yngre kollegaer, men kondisen deres var litt lavere. Det overrasket oss litt at de var like sterke.

– Hvorfor? 45 år er jo ikke så veldig gammelt?

– Fordi ved 30 års alder går muskelkapasiteten nedover, da pleier styrken også å avta. Vi hadde dermed forventet at styrken blant de ansatte i pleie- og omsorgssektoren også hadde avtatt i gruppen over 45 år. Men det gjorde den ikke, og det er for så vidt bra. Imidlertid viste våre målinger at de eldre arbeidstakerne måtte ta i ekstra i form av muskelaktivitet, sier Merkus.

– Pausene bør være mer fordelt

Dermed er det grunn til bekymring, mener forskeren.

– Når arbeidsoppgavene er de samme, men eldre arbeidstakere har økt muskelaktivitet, vil de eldre arbeidstakerne lettere få muskel- og skjelettplager.

Merkus anbefaler derfor mer tilpassing av arbeidsoppgaver og flere pauser for de eldre arbeidstakerne.

– Tidligere forskning og praksis tilsier at pausene bør være mer fordelt utover dagen. Kanskje må man også være mer bevisst på hvilke ansatte som steller hvilke pasienter, altså at ansvaret for pasienter som krever en del stell og forflytning, fordeles på en hensiktsmessig måte.

– Hva vil du anbefale lederne i pleie- og omsorgssektoren å gjøre, da?

– Det er jo ikke bare å lesse de tyngre oppgavene over på yngre arbeidstakere, som også må holde ut lenge i arbeidslivet. Men mitt råd er å gå i dialog med de eldre arbeidstakerne for å høre hvordan arbeidsdagen kan organiseres på en måte som er overkommelig for den enkelte, sier Stami-forskeren.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse