fbpx Ikke kast sykepleierne ut med morsmelken Hopp til hovedinnhold

Ikke kast sykepleierne ut med morsmelken

Bilde av baby som ammer

At sykepleiere ved flere av våre sykehus og i kommunene ikke får ammefri er ikke til å begripe. Det gjør meg rett og slett forbanna.

I en tid hvor sykepleiermangelen er et faktum og bare vil øke fremover, kan det altså virke som en del sykehus og kommuner nærmest ikke løfter en finger for å beholde sykepleierne de allerede har. Unge sykepleiere som kunne representert en helt nødvendig faglig stabilitet og kompetanse, tar hatten sin og går.

Årsak: De får ikke fri til å amme sine barn. 

Vi i Sykepleien har sett et sjeldent stort engasjement blant våre lesere etter de siste dagers saker om sykepleiere som ikke får ammefri. Det forstår jeg godt. Det jeg derimot ikke forstår er hva lederne til disse sykepleierne driver med.

Dårlig ledelse

En ting er at dere som ledere antakelig bryter arbeidsmiljøloven, og avtaler inngått mellom NSF og henholdsvis Spekter, KS, Staten eller Oslo kommune.

En annen ting er hvordan dere fremstår som ledere. Svaret er enkelt: Dere fremstår ganske dårlig – dette er ikke god ledelse.

Hvis det skulle være sånn at dere ikke har fått det med dere, så er god ivaretakelse av ansatte en helt sentral lederoppgave.

Slik dette fremstår enkelte steder, ser det ut til at dere ikke bryr dere særlig mye om sykepleierne deres. Så kan dere gjerne argumentere med at arbeidspresset der ute er så stort at det ikke tid og rom for amming i arbeidstiden.

Pasienter og pårørende må prioriteres foran hensynet til de ansatte, tenker dere. Jeg har stor forståelse for hvor krevende det er å være leder med små ressurser og store oppgaver som må løses.

Pasienter og pårørende forsvinner ikke selv om sykepleiere får barn. Behovene for pleie og omsorg kan ikke skrus av noen timer så sykepleieren får ammet heller. Selvsagt skal pasienter og pårørende prioriteres. De må få hjelpen de trenger.

Fornøyde ansatte gir gode tjenester

Det er likevel en argumentasjon som ikke går helt hjem hos meg. Åpenbart ikke hos de ammende unge sykepleierne heller.

For det er ingen tvil om at arbeidspresset er stort. Og verre skal det bli. Men løsningen er jo ikke å nekte unge kvinner å amme sine barn. I 2023, liksom! Det er en form for kortsiktig tenkning som kan koste dere ledere dyrt. Sykepleiere får jobb et annet sted på dagen.

Den arbeidsgiveren som skaper et godt arbeidsmiljø, og som tar vare på sine ansatte, vinner kampen om sykepleiernes arbeidskraft. Sykepleiere som føler seg verdsatt, sett og ivaretatt stikker ikke like ofte som andre. Dessuten gir fornøyde sykepleiere etter all sannsynlighet også bedre tjenester til pasienter og pårørende.

Så er det sikkert sånn at det er rom for tolkninger i både lovverk og avtalene NSF har inngått med de ulike arbeidsgiverorganisasjonene. Men vi kunne jo starte med å sørge for at det som er bestemt blir fulgt opp. Vi kunne kanskje til og med forvente at arbeidsgiverne strekker seg ganske langt for sine sykepleiere i håp om å beholde dem lenge.

Det snakkes veldig mye om å beholde og rekruttere sykepleiere for tiden. Dette er ikke måten å gjøre det på.

Forstemmende taushet

Det er trist å se at sykepleiere ikke engang tør å stå frem i Sykepleien med navn eller arbeidssted av redsel for konsekvensene det kan få. Sykepleiere, en yrkesgruppe det er stor mangel på, tør altså ikke å melde fra om kritikkverdige forhold.

Det sier mye om både arbeidsmiljø og ledelse. Sånn kan vi ikke ha det.

Det er selvfølgelig all grunn til å understreke at vi ikke vet omfanget av dette. Vi vet ikke hvor mange sykepleiere som ikke får ammefri slik de har krav på. Jeg håper det ikke er mange.

Men de historiene som nå kommer frem, er mer enn nok for meg. Det må ryddes opp. Her har også NSF og alle tillitsvalgte en jobb å gjøre. Dere kan ikke gi dere på dette. Dere må stille dere bak hver eneste unge sykepleier som vil amme sitt barn.

Amming er bra for helsen til mor og barn

Det er faktisk også sånn at morsmelk kan forebygge infeksjoner, overvekt, diabetes type I og II, og trolig noen kreftformer og krybbedød.

Som om ikke det er nok, er morsmelk også bra for mor. Rett etter fødselen kan amming gi mindre blødning. Amming kan også redusere risikoen for sykdom, som brystkreft, eggstokkreft, diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer. De faglige anbefalingene fra Helsedirektoratet er klokkeklare: Barnet bør få morsmelk i hele første leveår og gjerne lenger dersom barn og mor trives med det. 

Hvis ikke helsetjenesten selv, som er satt til å ivareta befolkningens helse, gir sykepleiere muligheten til å amme sine barn, står det rett og slett ganske dårlig til. Det kan ikke fortsette. Skjerp dere!

6 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Hilde

Sykepleier
9 months siden

Jeg hørte av en kollega at morsmelk varierer i løpet av døgnet, med hensyn til dag og natt med melatonin og hormoner. Hvis mor pumper brystmelk om morgenen som barnet skal få på flaske om kvelden eller natta, vil dette påvirke barnets rytme? Er det forsket på dette? Hvis det er sånn vil det ikke være barnets beste å få hvilken som helst morsmelk til hvilken som helst tid..

Andrew S. Louka

Sykepleiestudent
8 months 4 weeks siden

Sykepleier Hilde stiller et spennende spørsmål som understreker at den etiske rekkevidden av at enkelte arbeidsgivere ikke følger loven og tilrettelegger for ammefri, får mange konsekvenser. Her er to forskningsartikler man kan lese. Kanskje andre NSF medlemmer vet mer, eller blir fristet til å forske ytterlige på dette temaet?

Hahn-Holbrook, J., Saxbe, D., Bixby, C., Steele, C. & Glynn, L. (2019). Human milk as "chrononutrition": implications for child health and development. Pediatr Res, 85(7), 936-942. https://doi.org/10.1038/s41390-019-0368-x

Booker, L. A., Spong, J., Deacon-Crouch, M. & Skinner, T. C. (2022). Preliminary Exploration into the Impact of Mistimed Expressed Breast Milk Feeding on Infant Sleep Outcomes, Compared to Other Feeding Patterns. Breastfeed Med, 17(10), 853-858. https://doi.org/10.1089/bfm.2022.0125

Gro

Sykepleier
8 months 4 weeks siden

Har selv nylig hatt behov for ammefri, og har vært heldig med at nærmeste leder ikke har gitt noe motstand på dette og vi har avtalt de tider som passer meg og mitt barn best - i teorien. Praksis er en helt annen sak, da det ikke er rom for å leie inn ekstra og man dermed får ekstra press på seg for å få gjort mest mulig den tiden man er på jobb - og sjelden (jeg kan telle på en hånd) får gått fra når man skal, noe som går utover mann og barn hjemme. Grunnet lang reisevei valgte jeg å pumpe midt i vakten og ta ut resten av ammefri på slutten. Opplevde også at stress på jobb gjorde det vanskelig å få i gang utdrivningsrefleksen og få til å pumpe i det hele tatt. I tillegg kommer dårlig samvittighet for kollegaer som "må stå i det" når man ikke er tilstede. I tillegg kommer belastningen ved å amme døgnet rundt i tillegg til å jobbe turnus med mye kveld/dag. Det hele ble så stressende, at jeg valgte å avslutte ammingen tidligere enn planlagt - noe jeg synes er veldig leit. Det er synd at det ikke er mer rom for å tilrettelegge både ammefri og eventuelt turnus, så lenge det er slik at mødre ikke kan ha betalt permisjon lenger enn slik ordningen er i dag, samtidig som anbefalingen er å amme til barnet er minst ett år.

Lisbeth

Avdelings sykepleier
8 months 3 weeks siden

Jeg har vært leder siden 1997. Min erfaring i snitt 3-5 gravide/ammende pr år. Har vært medlem i NSF siden 1988. Betaler kr 9000 i kontigent i året,er også medlem i landsgruppen for sykepleie ledere. Har i det siste lurt på hva jeg får igjen for å være medlem. Og her får jeg virkelig svar! Husk at de du skjeller ut her også er medlem Anne. Og en viktig huskeregel , det er alltid minimum to sider av en sak og denne saken føler jeg er blåst langt ut av proporsjoner. Har sjeldent , om aldri,vært så skuffet over eget forbund!

Anders

Sykepleier på sykehjem og tillitsvalgt
8 months 3 weeks siden

Både jeg og kona mi jobber på sykehjem, i SYE og Oslo kommune.
Jeg har jobbet sirka 14 år fordelt på 2 sykehjem, kona mi jobber på et tredje. De har som regel vart selvklart at Den som ammer barn,(frem til baby er 1år) har fått 2h med betalt ammefri. Noen gang har de vart litt diskusjon om hvordan Mor og arbeidsgivere synes det passet best at fordele tiden på, men det har som regel løst sig relativt fort. Oftest har det passet best at komme 1h senere på jobb og gå 1h tidligere. Noen som har hatt veldig nært til jobb har hatt 60min i sammen med spisepause, men som regel har der ikke vart en god løsning før de som bor lenger bort, da det da kan gi både ansatt og baby stress viss tiden hos selve baby føles knapp.

Anders

Sykepleier / Tillitsvalgt
8 months 3 weeks siden

Både jeg og kona mi jobber på sykehjem, i SYE og Oslo kommune.
Jeg har jobbet sirka 14 år fordelt på 2 sykehjem, kona mi jobber på et tredje. De har som regel vart selvklart at Den som ammer barn,(frem til baby er 1år) har fått 2h med betalt ammefri. Noen gang har de vart litt diskusjon om hvordan Mor og arbeidsgivere synes det passet best at fordele tiden på, men det har som regel løst sig relativt fort. Oftest har det passet best at komme 1h senere på jobb og gå 1h tidligere. Noen som har hatt veldig nært til jobb har hatt 60min i sammen med spisepause, men som regel har der ikke vart en god løsning før de som bor lenger bort, da det da kan gi både ansatt og baby stress viss tiden hos selve baby føles knapp.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse