fbpx Lovforslagene om tvungen lønnsnemnd er oversendt Stortinget Hopp til hovedinnhold

Lovforslagene om tvungen lønnsnemnd er oversendt Stortinget

Stortingssalen
LESE NØYE: – Det er omfattende proposisjoner, så nå skal vi sette oss ned og lese dem nøye, sier nestleder i NSF Silje Naustvik. Foto: Stortinget

Om lovforslagene blir vedtatt av Stortinget, får vi sannsynligvis først vite tirsdag 15. juni. 

I dag, 11. juni, behandlet Kongen i statsråd lovforslagene om lønnsnemndbehandling av arbeidstvistene mellom Unio og KS og Unio og Oslo kommune. Forslagene er oversendt Stortinget og skal sannsynligvis stemmes over tirsdag 15. juni. (se faktaboks nederst i saken)

Sykepleiere og andre Unio-medlemmer i sykehusene er fremdeles i streik.

Skal lese nøye

Nestleder i NSF, Silje Naustvik, har så vidt fått sett på lovforslagene.

– Det er omfattende proposisjoner, så nå skal vi sette oss ned og lese dem nøye. Jeg kan ikke si så mye mer før vi har fått satt oss ordentlig inn i dem, sier Naustvik.

Fare for brann i KS, Liv og helse i Oslo kommune

I regjeringens pressemelding skriver de at når det gjaldt konflikten mellom Unio og KS, var det varsler om fare for en svært alvorlig brann ved Frevars anlegg i Fredrikstad som gjorde at departementet ble nødt til å gripe inn med tvungen lønnsnemnd.

I konflikten mellom Unio og Oslo kommune konkluderte Helsetilsynet med at det ville oppstå fare for liv og helse som følge av streikeuttaket og pekte særlig på hjemmetjenesten.

Les også: Her er brevet som stoppet streiken i Oslo

Får de flertall?

Det har aldri skjedd at et lovforslag om tvungen lønnsnemnd ikke har fått flertall i Stortinget. Men denne gangen er det ikke gitt på forhånd.

SV, MDG og Rødt sa tidligere denne uken at de vil stemme mot regjeringens proposisjon om tvungen lønnsnemnd i kommunestreiken. Ap sa de ville bestemme seg etter at regjeringen har lagt frem saken for Stortinget i dag, 11. juni.

– Vi skal selvsagt gå inn i saken og se hvordan regjeringen begrunner saken, og så får vi ta stilling da, sa Aps Rigmor Aasrud til NTB tidligere denne uken.

Les også: Uklart om regjeringen får flertall for streikestans

Lovforslagene

Her er begge lovforslagene som Stortinget skal stemme over til uken.

Prop. 216 L Lov om lønnsnemndbehandling av arbeidstvisten mellom Unio og KS i forbindelse med mellomoppgjøret 2021

Prop. 217 L Lov om lønnsnemndbehandling av arbeidstvisten mellom Unio og Oslo kommune i forbindelse med mellomoppgjøret 2021

Tvungen lønnsnemnd

Tvungen lønnsnemnd må vedtas av Stortinget som en egen lov. Dette betyr at myndighetene griper inn og beslutter at streiken skal avgjøres ved lønnsnemnd. Regjeringen lager et lovforslag, eller en såkalt stortingsproposisjon, som først behandles av Kongen i statsråd før lovforslaget legges frem for Stortinget.

Les også:

Uklart om regjeringen får flertall for streikestans

LIV OG HELSE: Brannfare ved et avfallsanlegg i Fredrikstad førte til at regjeringen grep inn mot Unios streik i kommunesektoren. Mandag ble også Unios streik i Oslo stanset. Foto: Torstein Bøe/NTB

Ap, Frp og Sp har ennå ikke bestemt seg for om de vil stemme for tvungen lønnsnemnd i Unios kommunestreik når saken skal opp i Stortinget.

SV, MDG og Rødt har alle sagt at de vil stemme mot regjeringens proposisjon om tvungen lønnsnemnd i kommunestreiken.

Ap vil vente til etter at regjeringen har lagt frem saken for Stortinget fredag.

– Vi skal selvsagt gå inn i saken og se hvordan regjeringen begrunner saken, og så får vi ta stilling til saken da, sier Aps Rigmor Aasrud til NTB.

Saken behandles tidligst i starten av neste uke.

Frp og Sp har ikke bestemt seg

Også Fremskrittspartiet og Senterpartiet opplyser at de foreløpig ikke har bestemt seg. Dermed er det ennå ikke avklart om det blir flertall i Stortinget for regjeringens avgjørelse om å avbryte streken.

Det har aldri før hendt at en tvungen lønnsnemnd er blitt nedstemt.

To streiker

Unios streik i kommunesektoren ble avbrutt av regjeringen forrige fredag med begrunnelse om at det var brannfare på et gjenvinningsanlegg i Fredrikstad.

Mandag grep regjeringen også inn med tvungen lønnsnemnd mot Unios medlemmer som streiket i Oslo. Der ble avgjørelsen begrunnet med fare for liv og helse som følge av få sykepleiere på jobb i hjemmetjenesten i Nordre Aker bydel.

– Vi regner med at denne proposisjonen også kommer fredag, så vi venter til den kommer. Det er på mange måter regjeringens privilegium å gjøre vurderingene om liv og helse, men det er viktig å se grunnlaget. Det har vært noe uenighet om faktagrunnlaget i den første saken, og vi regner med det blir beskrevet i proposisjonen, sier Aasrud.

– Aldri skjedd før

Hva som skjer hvis regjeringen skulle gå på en smell og ikke få flertall i Stortinget, er nokså uklart.

– Det har aldri skjedd før. Så det er det er det ingen som vet. Men regelverket må vel tolkes slik at man kan gå tilbake til streiken, sier forsker Kristine Nergaard ved Fafo til NTB.

Formelt sett er det Stortinget som eventuelt avslutter streiken, og de streikende kan i prinsippet streike frem til et slikt vedtak kommer. Men praksis og kutyme har vært å avslutte når regjeringen sier de vil ha tvungen lønnsnemnd.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.