Glad for kjønnsnøytral tittel
Helsesøster Daniel Kendrick mener balanse mellom kjønnene er en viktig forutsetning for likeverdige tjenester.
Hvordan er det å være mann i et yrke der nærmere 99,7 prosent av kollegene er kvinner?
Hva synes egentlig Norges mannlige helsesøstre om at de snart kan kalle seg helsesykepleier, og hva må til for å øke mannsandelen?
Det finnes i dag elleve mannlige helsesøstre her i landet. Her er én av dem.
Daniel Kendrick (32)
- Arbeidssted: På ungdomsskole og videregående skole, samt på helsestasjon for ungdom i Oslo
- Helsesøster siden 2018
– Det er utrolig spennende å være helsesøster og veldig variert. På skolen handler det mye om stress og press. Om livsbelastninger som påvirker ungdommen i større eller mindre grad. Storefri kan dessuten bli en minilegevakt, med skrubbsår og mindre hodeskader. På helsestasjon for ungdom er det veldig mye seksuell og reproduktiv helse, men også mye psykisk helse. Jeg merker at når vi er lydhøre, så kommer det mye mer frem. I ni av ti tilfeller er det en takknemlig jobb. Jeg får jo kontakt med en del med ungdom, og noen situasjoner og skjebner er ikke alltid så lett å legge fra seg når man går hjem.
– Hvorfor valgte du å bli helsesøster?
– Mye grunnet personlig interesse for faget. Jeg synes det å forebygge sykdom og å fremme helse slik vi gjør, er spennende og utfordrende på andre måter enn «tunge løft og lange nattevakter». Mitt ønske om å jobbe forebyggende og helsefremmende kom ganske tidlig, allerede under sykepleierutdanningen. Jeg var på utveksling i Namibia under tredjeåret og så at det var så mange måter å bruke kompetansen sin på.
– Hva, om noe, betyr det for din yrkesutøvelse at du er mann?
– Det betyr nok noe, men om jeg er til veldig mye større hjelp for gutter, vet jeg ikke. Kvinner og menn kan nok likevel ha ulik tilnærming til ulike utfordringer, og jeg tenker at balanse mellom kjønnene er en viktig forutsetning for likeverdige tjenester. Jeg merker dessuten, fra både elever og andre fagfolk som jobber med barn og unge, at det for enkelte betyr noe å kunne gå til en mann. Da er det verdt et varsko når man ser hvor kvinnedominert søknaden til også medisin- og psykologistudier er i dag.
– Hva mener du må til for å få flere menn til å velge dette yrket?
– Endring av tittelen tror jeg er et viktig grep. Vi må få frem at det er sykepleie vi driver med, og at sykepleie er mer enn omsorg og varme hender. De må også en holdningsendring til, samt faste, trygge stillinger i kommunene. Det burde også tilbys utdanningsstillinger for dem som ønsker å ta videreutdanning som helsesøster, slik det gjøres innen for eksempel intensiv, onkologi og så videre.
– Hva synes du om den nye yrkestittelen «helsesykepleier»?
– Jeg synes den er kjempefin! For det første fordi den er kjønnsnøytral. Det er et viktig argument. For det andre fordi den fanger opp det at vi er sykepleiere. Min entusiasme kan ha noe å gjøre med at jeg ikke har så lang fartstid og dermed ikke har opparbeidet en sterk identitet knyttet til helsesøstertittelen.
0 Kommentarer