Jenter får hjelp med kvinnehelse
På Helsestasjon for ungdom har helsepersonellet opparbeidet seg en solid kompetanse om ungdomshelse, og mange har jobbet med dette i årevis.
Overgrep, fetisjer, pornoavhengighet, kjønnsidentitet, forelskelse, tenning, omskjæring, underlivsplager, kjønnssykdommer, prevensjon, graviditet, kløe i underlivet, manglende orgasme eller abort. På Helsestasjon for ungdom (HFU) møter ungdom fagpersoner som de kan prate med om dette og mange andre ungdomshelsetemaer.
Det trengs erfaring, kunnskap og finfølelse for å prate åpent og fordomsfritt med ungdom om alle sider av ungdomsliv og seksuell helse. Heldigvis er det også et fagområde som mange nyutdannede helsesykepleiere ønsker seg inn i.
Det første møtet med helsehjelp
HFU har blitt ungdommers første møte med helsehjelp. Spesielt for jenter når de har sin seksuelle debut. Ungdom er fornøyd og forteller hverandre om tilbudet. De hører om det på skolen. Mødre som har opplevd å få god oppfølging på helsestasjonen, oppfordrer også døtrene sine til å bruke HFU.
Kjerneoppgavene til HFU er prevensjonsveiledning og testing av kjønnssykdommer. Disse «enkle» temaene fungerer også som en inngangsbillett som gjør at det er lett å stikke innom for å få informasjon, en resept, eller ta en kjapp klamydiatest. Det gir også en mulighet til å få i gang en samtale om vanskelige temaer som overgrep, misbruk, salg av sex, psykiske vansker, seksuelle problemer og så videre.
På HFU får seksuelle helse den rollen den bør ha.
Viktig tilbud for de mest sårbare
De yngste jentene som har sex, er en sårbar gruppe. Også jenter som har sex med mange partnere, og som kanskje også får goder eller betaling for sex, er sårbare grupper. Også ungdom som grubler over kjønnsidentitet eller seksuelle preferanser, er sårbare.
Med definisjonen «sårbar» mener vi at enkelte grupper rammes av stigma. Det kan være vanskelig å søke hjelp, og det kan være sammensatte problemstillinger som krever mye oppfølging. HFU er et viktig tilbud for nettopp dette.
Helsestasjon for ungdom skal gi kunnskapsbasert hjelp og være et korrektiv også ved ulike «trender» og «praksiser» som ungdom dras mot. Når ungdom følger influensere, som for eksempel anbefaler å slutte med prevensjon for å føle seg bedre, må HFU være der og møte dem og deres bekymring og gi kunnskapsbasert informasjon.
Når ungdom deler nakenbilder som en måte å flørte på, må helsesykepleierne på HFU anerkjenne det som virkeligheten og respondere på en klok måte.
Nye problemstillinger og nye oppgaver
Helsesykepleierne på HFU møter stadig nye problemstillinger og får stadig nye oppgaver. Den senere tiden har kjønnsidentitetsproblematikk stått høyt på dagsordenen. De har skaffet seg kunnskap om dette, møtt ungdom og etablert gode tilbud som ikke fantes tidligere.
Forebygging av problematisk og skadelig seksuell atferd er nå et fokustema der helsesykepleiere er utpekt til å gi hjelp. Da bretter vi opp ermene og går inn i det også.
De siste årene har det vært en stor satsing på bruk av langtidsprevensjon (spiral og p-stav). Da har helsesykepleiere og jordmødre på HFU satt seg grundig inn i dette. Og de har lært seg nye prosedyrer.
Ikke minst må HFU være der ungdom er. Mange har vært dyktige og lært seg bruken av sosiale medier for å informere og etablere kontakt.
Viktig tilbud for minoritetsjenter
HFU har en viktig rolle også for jenter med annen kulturell bakgrunn. Erfaring viser at de kan ha svært liten kunnskap om kropp og seksualitet. Særlig hvis de ikke har bodd lenge i Norge. Da har de ikke fått grunnopplæring i løpet av skoletiden.
Det kan være mange kulturelle problemstillinger som gjør temaer som, for eksempel, seksualitet og forhold vanskelig. Det kan være problemstillinger rundt omskjæring eller andre typer overgrep de har vært utsatt for.
På HFU blir ungdom møtt av helsesykepleiere som forstår hva dette handler om. Uansett hvor «lite» eller «stort» det er, gir de jentene støtte og gode råd.
Stedet å komme med alt det «kleine»
Hvor kan man ellers gå om man trenger råd fordi kondomet sprakk ved det første, fomlete samleiet, hvis man er redd for at utfloden har unormal farge, eller hvis man ikke får orgasme når man har sex?
Eller for å få vite hvordan man kan få en bedre nytelse ved sex alene eller sammen med partner, av samme eller et annet kjønn? For eksempel hvordan klitorislegemet med sine 8000 nerveender (mot penis sine 4000) gir dem et svært godt utgangspunkt for nytelse.
På Helsestasjon for ungdom får jenter (og gutter) svar på alle de «kleine» spørsmålene de måtte ha. De blir møtt av profesjonelle helsearbeidere som helsesykepleiere, jordmødre og leger, som tar dem på alvor.
Her kommer de alene, sammen med kjæreste eller partner, med venninner, med venner eller kanskje med mamma/en foresatt. HFU er for veldig mange ungdommer det første møtet hvor de tar kontakt med helsevesenet på egen hånd. Og der får de god hjelp til blant annet seksuell helse.
Gjennom trygge møter blir de lyttet til og tatt på alvor. Det legges et viktig grunnlag for opplevelse av egen mestring og ivaretakelse av egen helse. De får kunnskap om egen seksuelle helse og blir styrket i det å ivareta egen helse. Det er også en viktig og positiv erfaring i det å ta kontakt med helsevesen når det kommer til sin seksuelle helse.
0 Kommentarer