fbpx Marita S. Fønhus Hopp til hovedinnhold

Marita S. Fønhus

SeniorforskerNasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse (NK LMH) Send e-post

Innlegg av Marita S. Fønhus som seniorforsker i NK LMH:

Illustrasjonen viser en sykepleier som sitter i yogastilling. Rundt henne ses elementer av stress, som koronaviruset, en ulende sykebil m.m.
Kan stress reduseres hos helsepersonell?

Stress hos helsepersonell kan muligens reduseres på kort sikt med stressmestringstiltak. Det er imidlertid usikkert om den positive effekten varer over lengre tid. 

Illustrasjonen viser glade mennesker som trener i friluft
Hva er effekten av frisklivstiltak?

Organiserte oppfølgingstiltak ser ut til å ha en direkte positiv innvirkning på fysisk og sosial fungering, mestringstro og livskvalitet. 

Innlegg av Marita S. Fønhus som seniorforsker i Cochrane Norge og NK LMH:

Illustrasjonen viser stabler med mynter. Innimellom er det sirkler med bilder av et barn som spiser, ei jente som skriver i en bok, og en gutt som ler sammen med sin far.
Økonomisk støtte kan gi bedre helse

Økonomisk støtte kan trolig redusere risikoen for sykdom og øke sannsynligheten for at barn går på skolen i lav- og middelsinntektsland.

Innlegg av Marita S. Fønhus som seniorforsker i Folkehelseinstituttet:

Illustrasjonen viser en lege som sier følgende til en sykepleier, som triller en dame i rullestol: "Får ikke tid til å ta hele visitten. Kan ikke du bare ta resten av runden"?
Hvordan oppleves oppgaveglidning?

Pasienter, leger og sykepleiere ser ut til å akseptere at sykepleiere gjør oppgaver som vanligvis gjøres av leger, for å kunne tilby viktige helsetjenester.

Årlig helsesjekk
Er generelle helsesjekker bortkastet?

Det er lite sannsynlig at generelle helsesjekker forlenger livet. Forekomsten av hjerte- og karsykdommer vil trolig heller ikke påvirkes i betydelig grad. 

Innlegg av Marita S. Fønhus som forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten:

Kvinne med kols møter en liten jente i en trapp
Mestringstiltak for personer med kols

Personer med kronisk obstruktiv lungesykdom (kols) får trolig noe bedre livskvalitet og færre sykehusinnleggelser når de får opplæring og veiledning i hvordan de kan mestre hverdagen med langvarige helseutfordringer. Det viser en nylig utgitt systematisk oversikt fra Cochrane-samarbeidet. 

Innlegg av Marita S. Fønhus som forsker ved Kunnskapssenteret for helsetjenesten i Folkehelseinstituttet:

Annonse
Annonse