Helsesøstre på dagsorden
Eli Gunhild By forventer at regjeringens lovnader om satsning på forebyggende arbeid gjenspeiles i statsbudsjettet for 2014.
I ettermiddag var leder av NSFs Landsgruppe av Helsesøstre, Astrid Grydeland Ersvik, og NSFs forbundsleder Eli Gunhild By, på møte i helsedepartementet.
På dagsorden stod Sykepleiens undersøkelse blant 566 helsesøstre og deres virkelighetsbeskrivelser. Helseminister Jonas Gahr Støre kunne ikke bli med på møtet.
- Han måtte diskutere lasagne og hestekjøtt, sier Eli Gunhild By.
I stedet ble de tatt imot av statssekretær, Kjell Erik Øie.
Ingen løfter
- Hva snakket dere om?
- Det var et bra møte, og jeg opplever at bøde Øie og Støre er lydhøre overfor det vi har å si. Vi la frem konkrete forslag. Blant annet å øremerke 200 millioner kroner til å styrke helseøstertjenesten over statsbudsjettet for 2014. Det betyr 400 helseøsterårsverk, sier hun.
- Fikk dere noen løfter?
- Nei. De kan ikke love noe, men jeg håper de tar med seg våre innspill inn i budsjettforhandlingene. Jeg forventer å se at politikernes lovnader om å styrke det forebyggende arbeidet gjennspeiles i neste års budsjett, sier By.
Råd til å la være?
I april er det varslet at folkehelsemeldingen skal legges frem.
- Å satse på helseøsstertjenesten er den billigste og laveste kostnadsdrivende forbyggende aktiviteten du kan drive med i kommunehelsetjenesten, sier By.
Forbundslederen er redd for hva som skjer om det ikke satses tilstrekkelig på helsesøstertjenesten.
- Det kan få alvorlige konsekvenser for den generelle folkehelsen i form av økt kriminalitet, rus, psykiatri og unge som faller ut av skole og samfunn, sier hun og legger til:
- Jeg hørte i dag at 25 prosent av ungdommer i videregående skole ikke kommer seg i jobb eller går videre på skole. Det er en kjempeutfordring for samfunnet, sier hun.
Sats på det som virker
NSFs forbundsleder oppfordrer Støre å satse videre på prosjekter som har vært vellykket og gitt resultater. Problemet har vært at prosjekter ofte forsvinner når det er slutt på prosjektmidler.
- Men det er nok av eksempeler på gode tiltak. Bygg videre på dem. De har allerede systemer på plass, sier hun.
Men selv uten konkrete løfter, forlot Astrid Grydeland Ersvik og Eli Gunhild By dagens møte med optimisme.
- Det må vi være. Og jeg forventer som sagt at politikernes prat om satsning på forebyggende helsearbeid vil bli synlig både i folkehelsemeldingen og neste års budsjett, sier By.
Les: Tema om barn og unges helse.
0 Kommentarer