Hpv-vaksinen kan fungere bedre enn ventet

Illustrasjonen viser mennesker som står i ring og holder hender.
FÆRRE CELLEFORANDRINGER: Både hos dem som har tatt hpv-vaksine og de som ikke har tatt den i Skottland.

Studie viser stor nedgang i alvorlige celleforandringer.

En lederartikkel i British Medical Journal kaller funnene dramatiske.

Studien, som ser på forekomst av celleforandringer blant 20 år gamle jenter i Skottland som fikk vaksine som 12–13-åringer, viser en nedgang på mer enn 80 prosent.

Nedgangen gjelder ikke bare forandringer som skyldes hpv 16 og 18, som vaksinen beskytter mot, men også celleforandringer av andre hpv-typer. Det støtter teorien om at vaksinen gir kryssbeskyttelse.

Beskytter uvaksinerte

Også blant uvaksinerte jenter sees en nedgang, noe forfatterne av studien tolker som tegn på flokkbeskyttelse. Altså at antallet vaksinerte er så høyt, at viruset får liten mulighet til å spre seg.

Det støttes av danske forskere, ifølge forskning.no.

Palle Valentiner-Branth, som leder seksjonen for vaksineforbyggbare sykdommer i Statens Serum Institut i Danmark sier til forskning.no at den skotske studien viser imponerende stor effekt.

– Hpv-vaksinen virker som vi forventet, og kanskje til og med enda bedre, sier han.

Får vaksine

Hpv smitter gjennom sex, og de fleste smittes i løpet av livet. Hos noen fører viruset til celleforandringer, som kan utvikle seg videre til kreft.

Det har knyttet seg stort håp om at vaksine mot viruset kan forebygge kreft i livmorhalsen, og flere land har tatt hpv-vaksine inn i sine vaksinasjonsprogram.

I Norge gis vaksinen i sjuende klasse.

Mer effektiv hos de yngste

I den skotske studien viste vaksinen seg å være mer effektiv hvis den ble satt i 12–13-års alder enn ved 17 års alder. Skottland tilbyr vaksinen til alle jenter i 12–13-årsalder og har i tillegg hatt et tre års opphentingsprogram for jenter som var akkurat for gamle til å få vaksinen da den ble innført i 2008.

Hensikten med å gi vaksinen tidlig er å gi beskyttelse før seksuell debut.

Les mer: Kreften som kan forhindres

HPV-vaksinerte har lavere risiko for forstadier til livmorhalskreft

Illustrasjonen viser en mann som kikker ut av vinduet på et nyforelsket par, mens kona sitter i en stol og strikker
IMMUNFORSVARETS HUKOMMELSE: Vaksiner er noe av det mest effektive vi har for å forebygge sykdommer.

Det viser en Cochrane-oversikt.

Hva sier forskningen?

I systematiske oversikter samles tilgjengelig forskning om en gitt problemstilling. I denne systematiske oversikten har forfatterne samlet forskning om og vurdert den forebyggende effekten av å ta vaksine mot humant papillomavirus (HPV) sammenliknet med ingen HPV-vaksine (placebo eller annen aktiv vaksine, som mot hepatitt).

Her har vi omtalt: 1) resultater for unge kvinner som var negative for høyrisiko-HPV-typer før vaksinasjonen startet, og 2) resultater for unge kvinner uavhengig av om de var positive eller negative for HPV-viruset før vaksinasjonen startet.

De som deltok i HPV-vaksinegruppen, fikk minst én dose. For å få full beskyttelse mot HPV-relatert sykdom kreves to eller tre doser avhengig av alderen til den vaksinerte.

Unge kvinner som var negative for høyrisiko-HPV-typer før vaksinasjonen startet

Resultatene viser at HPV-vaksine til jenter og unge kvinner

  • fører til at færre mellom 15 og 26 år får forstadier til livmorhalskreft som skyldes forandringer i plateepitelceller (stor tillit til resultatet)
  • trolig fører til at færre mellom