Helsesøster på skolen eller i helsehus?
- Ja, mener helsesøsterleder.
- Nei, mener Helsedepartementet.
- Hvorfor det?
- Loven sier at det skal være tilbud i skoler, fordi det skal være lett tilgjengelig og lav terskel. Terskelen økes betraktelig ved reisevei, dessuten er det altså ikke lov, sier Waldum-Grevbo.
Tjenesten må være der elevene er
- Hvilke konsekvenser frykter helsesøstrene en slik utvikling vil ha?
- Det blir vanskeligere for ungdom å ta kontakt, de er «her og nå» og kommer lettere innom en de kjenner fra skolemiljøet. Det er avgjørende å kunne samarbeide med skolen og da må skolehelsetjenesten være der som del av et tverrfaglig team rundt eleven.
- Hvis det er ulovlig, hvem skal stoppe utviklingen?
- Tilsynsmyndigheter må følge med og ledere må kjenne lovverket, sier hun.
- I helsehus vil fagmiljøene bli større, er ikke det en fordel?
- Helsehus, eller tverrfaglig helsestasjon for ungdom, er supert som et supplement til skolehelsetjenesten, og det er et tilbud kommunene skal ha, sier Waldum-Grevbo.
Advarer politikerne
- Politikere må ikke la seg friste av å kutte kostnader ved å desentralisere skolehelstjenesten, da
- Noen kommuner sentraliserer skolehelsetjenesten utenfor skolene, hva tenker du om det?
- Ved å ta skolehelsetjenesten ut av skolen mister tjenesten sin aller viktigste funksjon, lavterskeltilbudet. For mange elever er terskelen for å ta bussen til helsehuset langt høyere, og da oppsøker man ikke hjelp, selv om man trenger det, sier han.
- Helsehus vil kunne gi lettere tilgang til psykolog, lege og andre yrkesgrupper enn helsesøster, er ikke det bra?
- Det er bra med sterke fagmiljøer og flere yrkesgrupper i skolehelsetjenesten, men å si at det er lettere tilgang til hjelp når hjelpen forsvinner blir helt bakvendt, sier Hansen.
- Hva er det viktigste for ungdom når det kommer til skolehelsetjeneste?
- Minstekravet må være at tjenesten er så godt dekket at man som elev kan droppe inn når som helst. Det går ikke an å planlegge at man skal ha en vanskelig dag onsdag, om to uker, etter lunsj, sier Hansen.
Ikke ulovlig
Sykepleien har spurt lovavdelingen i Helsedepartementet om det er ulovlig å organisere skolehelsetjenesten utenfor skolen.
- Det er eksplisitt lovregulert at kommunen skal ha helsetjenester i skolen. Det er vurdert som et avgjørende moment at tjenesten er lavterskeltilbud som skal være lett tilgjengelig for alle elever i aldersgruppen 0-19 år, og slik at det vil være naturlig for elever for eksempel å kunne ta kontakt også mens de er på skolen. Dette vil det kunne være for eksempel der tjenesten fysisk er plassert på skolen eller i et helsehus i umiddelbar nærhet til skolen, skriver Helsedepartementet i en e-post.
Departementet sier videre at det i merknader til forskrift om helsestasjons- og skolehelsetjenesten kommer klart frem at arbeidet kan foregå på et ”helsehus” utenfor skolen, dersom en slik ordning etter en konkret vurdering ivaretar tilgjengeligheten for elevene.
- Vi må være
på skolen
Leder av Landsgruppa av helsesøstre, Kristin Sofie Waldum-Grevbo, er ikke enig i Helsedepartementets tolkning av regelverket.
- Umiddelbar nærhet, hva betyr det? Nabohuset? En viktig grunn til at skolehelsetjenesten bør ligge på skolen, er at skolehelsesøster skal samarbeide med skolens personale, Waldum-Grevbo.
Når lovteksten sier skolehelsetjeneste i skoler, kan jeg ikke forstå at det å måtte ta buss dit er ok. Jeg håper de nye retningslinjene, der samhandling med skolen tydeliggjøres, vil gjøre dette enda klarere. Vi må være på skolen, sier Waldum-Grevbo.
0 Kommentarer