fbpx Korona: Opprettet pandemilegevakt og eget team for smittesporing Hopp til hovedinnhold

Korona: Opprettet pandemilegevakt og eget team for smittesporing

Bildet viser ansatte på Sotra legevakt.

– Foreløpig har vi god kontroll, sier sykepleier Ann Cecilie Bildøy på Sotra legevakt i Øygarden kommune.

Bak seg har hun nå tre intense uker i koronaens tid.

– Vi var tidlig ute og laget et eget team for smittesporing, forteller hun.

– Det har avlastet legevakten mye.

Følger opp de som testes

En sykepleier i deltidsstilling gikk over til å jobbe full tid med bare smitteoppsporing. Med seg har hun to helsesykepleiere, som kommunen har omplassert, samt en lege.

De sitter på eget kontor, og følger opp de som er testet, de som tester positivt for covid-19 og deres nærkontakter.

Så langt er det 33 bekreftede tilfeller av koronasmitte i Øygarden kommune, som har 40 000 innbyggere.

Bildet viser tre som jobber med smittesporing i Øygarden.

På bildet er Ragnhild Palmesen Nese, Inga Solheim Havnen og Bjørg Møllerløkken. De jobber med smittesporing.

Har bare én arbeidsgiver nå

Ann Cecilie Bildøy forteller at de to første ukene var veldig travle på legevakten, med mye overtid. Etter en vakt kunne hun føle seg helt tømt. Nå jobber hun vanlig arbeidstid, men har gått opp fra 80 til 100 prosent stilling på legevakten, fordi hun tar ekstravakter.

Tidligere tok hun ekstravakter på et fastlegekontor. Det har hun sluttet med nå, for å bare ha én arbeidsgiver.

Har bemannet opp

Øygarden har også opprettet en pandemilegevakt på Sotra Arena. Hit skal alle med luftveissymptomer. På den måten håper de å unngå smitte inn på fastlegekontorene. Kommunen er tydelig på at ingen skal komme til pandemilegevakten direkte, alle med symptomer fra luftveiene skal ringe legevakttelefonen 116117 først.

Ann Cecilie Bildøy forteller at det de første ukene var travelt på telefonen, med opp til førti minutters ventetid. Den siste uken har legevakten klart å holde normal responstid, som er svar innen to minutter.

Legevakten har også bemannet opp. Mens det vanligvis er tre sykepleiere på vakt, er det nå fem. I tillegg er antallet leger økt fra to til tre. 

Ann Cecilie Bildøy forteller at de fleste sykepleierne har annenhver vakt på telefonen og ute i legevaktavdelingen. 

Noen ringer igjen og igjen

Mens folk i begynnelsen ringte med mange av de samme spørsmålene, og flere ventet i en halv time bare for å fortelle at de hadde vært ute og reist, har det nå roet seg. Selv om noen ringer igjen og igjen for å få en test. De har milde luftveissymptomer, men vil gjerne på jobb.

– Da forteller vi at de må holde seg hjemme til de er symptomfrie. Det går som regel fint. Vil de ikke høre på oss, ber vi en lege si omtrent det samme. Da går det bra, sier hun.

Egen koronaavdeling

Legevakten ligger i første etasje av Øygarden lokalmedisinske senter, som sto nytt i fjor. Ann Cecilie Bildøy sier det har vært en fordel å være i et helt nytt bygg.

De har også hatt mulighet til å åpne en egen koronaavdeling med flere senger i senterets tredje etasje. Her ligger pasienter som er for friske til å være på sykehuset, men for syke til å bli sendt hjem. 

– Litt tricky i starten

Inne på selve legevakten, der Ann Cecilie Bildøy jobber, har de også iverksatt flere smitteverntiltak. Som for eksempel at døren til vaktrommet holdes lukket, egne headset til alle ansatte, at kun to spiser sammen av gangen og at ansatte holder seg på to meters avstand fra hverandre.

– Det med to meters avstand var litt tricky i starten, innrømmer hun.

– Vi er en fin gjeng som klemmer mye. Nå roper vi «husk to meter» når noen nærmer seg hverandre. Vi prøver å bruke litt humor i hverdagen, også nå.

Bildet viser Ann Cecilie Bildøy.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse