fbpx Konserter, fotball og fjelltopper må vente – nå trår de til som sykepleiere Hopp til hovedinnhold

Konserter, fotball og fjelltopper må vente – nå trår de til som sykepleiere

Sykepleierne Marthe Valle, Eli Gunhild By, Lars Berrum, Lars Arne Nilsen og Cecilie Skog

Brann-trener Lars Arne Nilsen, komiker Lars Berrum og tidligere NSF-leder Eli Gunhild By er noen av svært mange sykepleiere som nå melder seg til tjeneste. Her forteller de hvorfor.

Helse-Norge mobiliseres som aldri før i forbindelse med koronakrisen. 

Studenter, pensjonister, deltidsansatte og folk som har skapt seg solide karrierer i helt andre bransjer, trår til der det trengs og melder seg til tjeneste med det de måtte ha av relevant kompetanse og utdanning.

Blant sykepleierne som nå mobiliserer finner vi blant annet en fotballtrener, en komiker, en tidligere leder av Norsk Sykepleierforbund, en eventyrer og en artist.

Eli Gunhild By, tidligere leder av Norsk Sykepleierforbund

Bildet viser Eli Gunhild By.
Alle tar nå ansvar, og det er flott å se.

– Det er jo lenge siden jeg jobbet som sykepleier, og jeg må nok ha litt opplæring for å gjøre en innsats, vedgår Eli Gunhild By.

November i fjor gikk hun av etter åtte år som leder av Norsk Sykepleierforbund (NSF). Før det var hun fylkesleder i Oslo NSF i sju år.

By er blant dem som har sittet i karantene, men nå som den er over, melder hun seg til tjeneste som sykepleier.

– Jeg har fått direkte forespørsel fra Kirkens Bymisjon, forteller hun.

– Når jeg har sittet i karantene, har jeg gått tur tidlig på morgenen mens det ennå er lite folk ute og fylt hverdagene med trening og ulike arbeidsoppgaver alt fra lesing, skriving, hagearbeid, husarbeid, oppussingsprosjekter, strikking og sying.

Den tidligere NSF-lederen har latt seg imponere av myndighetenes håndtering av koronasituasjonen.

– Jeg synes de har stått støtt og informert på en god og trygg måte. Når en vet litt om all den informasjonen de må ta inn, ta stilling til, og så evne å få ut det som er viktig der og da, så er det en hårfin balansegang som de har klart veldig bra frem til nå. Alle tar nå ansvar, og det er flott å se.

Lars Arne Nilsen, fotballtrener

Lars Arne Nilsen, hovedtrener for Brann
Det kan bli virkelig stort behov etter hvert, så det er viktig at vi melder oss vi som kan.

– Det er unntakstilstand og alle må bidra, sier Branns hovedtrener Lars Arne Nilsen til Sykepleien.

Forrige uke gikk han inn på helse-bergen.no, klikket på registrer deg her-lenken og meldte seg til tjeneste. Nå står han på liste og blir kontaktet ved behov.

Nilsen er nemlig sykepleier, selv om det er mange år siden han jobbet som det.

– Ingen vet jo hva som skjer nå. Det kan bli virkelig stort behov etter hvert, så det er viktig at vi melder oss vi som kan. Vi som har utdanningen og mulighet til å gjøre.

Nilsen har to døtre som også er sykepleiere. Det var etter en samtale med dem han bestemte seg for å melde seg.

– Nå må alle gjøre det de kan. Uansett får jeg ikke gjort så mye som fotballtrener om dagen. Vi holder kontakt på telefon og SMS med spillerne, men vi kan ikke trene sammen.

Som sykepleier har Nilsen fartstid fra en rekke ulike deler av helsevesenet. Han har jobbet på somatisk sykehus, innen psykiatri, hjemmesykepleie og har dessuten flere år bak seg som sykepleier i Nordsjøen.

– Hva tror du kan bidra med i dag?

– På noen avdelinger kunne jeg nok gått rett inn, men det mest tekniske skal jeg nok holde meg unna. Man får jo også litt livserfaring så jeg tror jeg kan bidra på en del felt.

Lars Berrum, komiker og programleder

Bildet viser Lars Berrum, som er sykepleier og komiker.
Jeg følte at det var på tide å bidra.

I dag var Lars Berrum tilbake på jobb som sykepleier etter ni år. Klokken åtte stilte komikeren, programlederen og den tidligere karatemesteren på jobb på Diakonhjemmet i Oslo.

– Jeg følte at det var på tide å bidra, sier han til Sykepleien.

Før han bestemte seg for å satse på komikerkarrieren, jobbet Berrum blant annet som sykepleier på akuttpsykiatrisk på Ullevål.

Berrum forteller at han så i sosiale medier at diverse sykehus trengte bemanning. Han registrerte seg på både Ullevål sykehus og på Diakonhjemmet. Begge tilbød ham jobb, og han valgte altså å takke ja til Diakonhjemmet.

– Selv om det er lenge siden jeg var aktiv sykepleier, så har jeg jo en utdannelse og erfaring som det er behov for.

Store deler av norsk kulturliv har fått en bråstopp, og mange innen sektoren merker usikkerheten og de økonomiske konsekvensene av koronakrisen raskt.

– Som komiker stoppet jo alt opp veldig fort, bekrefter Berrum.

– Personlig har jeg det fint. Jeg var heldig og fikk betalt for noen jobber som ble kansellert, så jeg er ikke i noen posisjon til å klage.

Les mer om Berrum her

Cecilie Skog, fjellklatrer og eventyrer

Cecilie Skog, eventyrer og sykepleier
Det var en ren ryggmargsrefleks å melde seg til tjeneste.

– Å være sykepleier er en identitet. Og selv om jeg ikke har jobbet i klinikk på 17 år, så har jeg jo holdt noe kunnskap ved like ute i feltet – på ekspedisjoner og med Unicef.

Eventyreren Cecilie Skog har «erobret» Mount Everest, Sydpolen og Nordpolen. Hun har vært på en rekke ekspedisjoner og besteget det høyeste fjellet på alle verdens sju kontinenter. Nå gjør hun seg klar for å iføre seg sykepleieruniformen igjen for første gang på mange år.

Frem til 2003 jobbet Skog som sykepleier på Ullevål sykehus. 16. mars i år registrerte også hun seg på Oslo kommunes nettside der det søkes etter tilgjengelig helsepersonell.

– Det var en ren ryggmargsrefleks å melde seg til tjeneste, forteller hun til Sykepleien.

– I 17 år har jeg tenkt «Når skal jeg begynne å jobbe som sykepleier igjen?». Nå ser det ut til at tiden er inne. Behovet blir nok ikke mindre i den nærmeste tiden.

Etter å ha registrert seg skrev hun på Instagram: «Nå er det dugnadstid, og nå har jeg meldt meg til tjeneste og er klar for innsats.»

– Jeg trodde jeg ville være på jobb i løpet av få dager, men det tar litt lengre tid å få det formelle i orden.

Skog forteller at hun måtte fylle ut noen flere skjemaer og fremskaffe politiattest.

– Nå går jeg bare og venter på å bli innkalt og håper å kunne bidra.

Cecilie Skog på Instagram

Marthe Valle, artist

Artist og sykepleier Marthe Valle
Helsevesenet vårt trenger folk, og jeg trenger jobb.

– Jeg sender herved en stor og ektefølt takk til meg selv (og litt til pappa), som tok avgjørelsen om å ta sykepleien i 2011.

Det skrev artist og låtskriver Marthe Valle i en Facebook-oppdatering 14. mars. Valle er blant de mange med sykepleierbakgrunn som nå stiller opp i en krevende tid.

– Helsevesenet vårt trenger folk, og jeg trenger jobb, forklarte hun via Facebook.

Etter planen skulle artisten og Spellemannpris-vinneren vært på konsertturné i disse dager. Slik gikk det ikke.

– Med et halvt års inntekt borte på få timer, er det bare å ta på seg sykepleieruniformen fulltid, skriver Valle, som for tiden gjør en innsats som sykepleier på Haukeland sykehus i Bergen.

Fra Marthe Valles Facebook-profil

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse