fbpx Støre vil flytte makt fra Helsedirektoratet til regjeringen Hopp til hovedinnhold

Støre vil flytte makt fra Helsedirektoratet til regjeringen

bildet viser Støre
ENIG MED CAMILLA STOLTENBERG: Jonas Gahr Støre vil flytte ansvar fra Helsedirektoratet til regjeringen. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)

Da Norge stengte 12. mars, var det Helsedirektoratet som fattet vedtaket. Nå vil Ap-leder Jonas Gahr Støre gi ansvaret til regjeringen.

Makten til å stenge ned Norge lå hos Helsedirektoratet gjennom smittevernloven. Helsedirektør Bjørn Guldvog bestemte seg likevel først for å stenge landet da han visste at han hadde støtte fra helseminister Bent Høie (H).

Nå vil Ap-leder Jonas Gahr Støre endre loven slik at regjeringen skal ha styringen over slike avgjørelser, og ikke en byråkrat, skriver VG.

Direktøren av FHI er enig

– I fremtiden bør det være slik at det er regjeringen, ikke Helsedirektoratet, som må ha ansvaret og fronte når man skal gjøre så inngripende tiltak, som gjør at man i realiteten stanser store deler av Norge, sier Støre.

Han er dermed enig med direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet (FHI), som i helgen også sa til VG at hun mener at et slikt ansvar bør ligge hos regjeringen.

Solberg vil ha dagens modell

Statsminister Erna Solberg (H) forsvarte samtidig dagens modell.

– At vi gir Helsedirektoratet myndighet i en beredskapssituasjon er nettopp for å sikre at en kan ta raske og nødvendige beslutninger. Men det er selvsagt slik at et direktorat ikke kan ta slike beslutninger uten å ha demokratisk støtte i kontakt med regjeringen, sa hun.

Nå kan helsepersonell se covid-19-prøvesvar i kjernejournal Forrige artikkel Svenske helsearbeidere skal koronatestes to ganger Neste artikkel